Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Förbättrad nedladdning av album

Funktionen för att ladda hem alla bilder i ett album har skrivits om så att den ska vara mer tillförlitlig. Ni som haft problem med att ladda ner era album från galleriet inför nedläggningen av tjänsten bör alltså prova igen, så ska det fungera bättre nu.

Observera att alla bilder endast har lagrats i webbanpassat format på Zoomin. Högupplösta originalbilder finns inte på Zoomin, backup av dessa ansvarar man själv för.

 

Onsdagen den 30 maj 2018 kl. 09:22

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin läggs ned

Efter 13 år på nätet kommer Zoomin.se läggas ner under våren 2018.

 

Det går inte längre att göra några inbetalningar för Zoomin Pro. Ni bör snarast börja flytta ert material till en annan tjänst. Även e-posttjänsten som hör till hemsidan kommer läggas ned. När det sista Zoomin Pro-abonnemanget löper ut den sista juli stängs servrarna av.

 

Zoomin.se skapades långt innan Facebook, bloggar och sociala medier blivit populära och tjänsten har länge fört en tynande tillvaro. Flera av er har använt Zoomin.se i över 10 år - så trogna användare är sällsynta. Men datorerna som håller tjänsten igång kommer inte överleva länge till, intäkterna täcker inte längre utgifterna, och intresset för att göra ännu en nyinvestering för att blåsa ytterligare några års liv i tjänsten finns inte.

 

Några vanliga frågor och svar:

- Hur laddar jag hem mina bilder?

Gå in i varje album och klicka på knappen "Ladda ned". Observera att Zoomin endast lagrar webbanpassade kopior av de bilder som laddas upp - originalbilderna som man har laddat upp från sin hårddisk ansvarar man själv för.

 

- Hur laddar jag hem mina texter?

Gå in i administrationmenyn och klicka på "Backup". Alla undersidor och blogginlägg laddas då ned i HTML-format.

 

- Hur laddar jag upp min hemsida till en ny webbtjänst?

Det finns ingen webbtjänst som är kompatibel med Zoomin, så din hemsida i nuvarande utförande kommer tyvärr inte kunna överföras någonstans. Däremot kan du lägga in texter och bilder som du laddat hem från Zoomin på din nya hemsida. Hur man går tillväga beror på vilken ny hemsidetjänst man börjar använda - kontakta deras support.

 

- Hur sparar jag alla mina gamla mail?

Lägg upp ditt e-postkonto på Zoomin i valfritt e-postprogram enligt instruktionerna på sidan "E-post". Då kommer alla mail laddas hem till e-postprogrammet i din dator och finnas lagrade där.

 

- Det här är en katastrof! Jag kräver att Zoomin finns kvar för alltid!

Att nya tjänster skapas och gamla försvinner tillhör sakernas ordning på Internet. Ladda hem dina bilder och texter enligt ovan, och leta sedan i lugn och ro efter ett nytt alternativ. Börja med att googla på gratis hemsida så kommer du hitta något som passar dig.

 

- Jag vill ha hjälp med att flytta min hemsida.

Vi kan tyvärr inte stå till tjänst med det, men med hjälp av verktygen ovan får du hem allt ditt material till din dator i ett standardformat som supporten hos din nya hemsideleverantör kan hjälpa dig lägga in.

 

Tack för att ni använt Zoomin!

 

Onsdagen den 10 januari 2018 kl. 22:27

Zoomin | Permalänk

 

Angående betalningar för Zoomin Pro

Vi vill påminna om att inbetalningar för Zoomin Pro endast kan göras via SMS enligt instruktionerna på sidan "Zoomin Pro" i administrationsmenyn.

Inbetalningar som sker på annat sätt (t.ex. det gamla bankgironumret, Swish, eller kontant) betraktas som gåva och skänks till välgörande ändamål. Sådana inbetalningar kommer alltså ej registreras som betalning för Zoomin Pro.

 

Onsdagen den 27 december 2017 kl. 19:56

Zoomin | Permalänk

 

Betalningar kan inte längre tas emot via bankgiro

Möjligheten att betala för sin hemsida via bankgiro upphör från och med september 2016. Vi hänvisar endast till SMS-betalningar tills vidare.

 

mvh

Zoomin-teamet

 

Fredagen den 26 augusti 2016 kl. 08:23

Zoomin | Permalänk

 

Strömavbrott och fiberavbrott

Vid 15-tiden under söndagen den 12/4 gick Zoomin.se:s fiberanslutning ned. Sex timmar senare försvann all ström. Tyvärr har informationen från både elleverantören och internetleverantören varit i stort sett obefintlig, men vid 8-tiden imorse verkar allt ha börjat fungera igen.

Era hemsidor har inte påverkats av detta avbrott. 

 

Måndagen den 13 april 2015 kl. 08:57

Zoomin | Permalänk

 

Raka polaroidbilder

Tekniken går framåt. Ett bevis på det är att polaroidbilderna på era hemsidor numera inte nödvändigtvis måste ligga utplacerade lite slarvigt snett och vint på era hemsidor, utan rakt och fint.

 

Inställningen för detta hittar ni under Administration/Min profil/Hemsidan. Kryssa bara ur rutan "Slumpmässig vinkling av polaroidbilder" och klicka på "Spara inställningar" så ska allt inom kort räta upp sig.

 

(PS. Den fördömda "Laddar..."-bilden kan dyka upp även på era befintliga bilder på hemsidan till följd av att denna funktion just driftsatts. Det beror på att alla polaroidbilder behöver bearbetas om. Som vanligt kommer detta meddelande försvinna successivt, servern kämpar på för fulla muggar med att jobba igenom alla bilder. DS.)

 

 

Fredagen den 27 mars 2015 kl. 13:48

Zoomin | Permalänk

 

Strömavbrott orsakade driftavbrott

Ett strömavbrott utmed den stamfiber som Zoomin.se:s serverhall är ansluten till medförde ett driftavbrott på närmare 4 timmar idag.

Felet har inte påverkat tjänsten eller innehållet på era hemsidor, utan Zoomin.se blev helt enkelt avskuren från omvärlden under avbrottet.

 

Torsdagen den 24 juli 2014 kl. 20:23

Zoomin | Permalänk

 

Förbättringar av tjänsten och gratissidornas återkomst

Hej Zoomin-medlemmar, hoppas ni njuter av sommaren!

 

Många minns säkert att gratissidorna lades ned 2011. Sedan dess har ekonomin medgett investeringar som gör att vi idag kan nylansera en begränsad gratistjänst, och samtidigt erbjuda betalande medlemmar ett ännu bättre Zoomin.

 

 • Utrymmesbegränsningen i galleriet är slopad. Det finns fortfarande en praktisk gräns för hur många bilder som kan laddas upp, men den ligger såpass högt att det är väldigt osannolikt att ni någonsin stöter på den.
   
 • Från och med idag går det att ha en gratis hemsida på Zoomin.se igen. Gratissidor är annonsfinansierade och starkt begränsade i både funktionalitet och lagringsutrymme för att inte konkurrera med betalande medlemmars hemsidor. Gratissidor saknar bland annat e-post, statistik och webbdisk, är inte lika synliga i sökmotorer, har betydligt lägre bildkvalitet i galleriet samt kan inte ladda upp GIF-bilder. Detta gör dem väldigt resurssnåla. Menyalternativet "Betala för hemsidan" har av detta skäl bytt namn till "Zoomin PRO".
   
 • Ytterligare förbättringar av tjänsten för betalande medlemmar är att förvänta. Gratissidor löper alltid risk att begränsas ytterligare eller om situationen kräver det helt stängas ned, eftersom de inte tillåts riskera tillgänglighet, säkerhet eller svarstid för betalande medlemmars hemsidor. Detta är inskrivet i tjänstens användarvillkor.

 

Frågor? Ställ dem gärna i kommentarfältet nedan!

 

 

Måndagen den 21 juli 2014 kl. 12:51

Zoomin | Permalänk

 

Ny bilduppladdare

Våra försök att få leverantören av javauppladdaren att åtgärda säkerhetsvarningarna i den har tyvärr inte gett några resultat, så den har fått förpassas till sophögen.

 

Under kvällen har en ny bilduppladdare installerats, och denna har fördelen att den inte kräver några tillägg alls i modernare webbläsare. Bilduppladdaren har testats i Safari, Firefox, och Internet Explorer 11 med mycket goda resultat så håll tillgodo! Hoppas ni upplever att det nu blir betydligt mindre besvärligt att ladda upp bilder och filmer.

 

Än så länge är bilduppladdaren på engelska, men den kommer översättas till svenska inom kort.

 

Måndagen den 17 mars 2014 kl. 23:08

Zoomin | Permalänk

 

Varningsmeddelande i bilduppladdningen

Uppmärksamma användare har noterat att bilduppladdningen varnar om att ett certifikat har gått ut. Ett certifikat kan liknas vid ett ID-kort - det berättar i detta fall vem som tillverkat bilduppladdaren (som är en inköpt tredjepartsprodukt) och har som alla ID-handlingar en viss giltighetstid.

 

Att certifikatet har gått ut betyder att detta "ID-kort" inte är giltigt längre, men det har ingen inverkan på bilduppladdarens funktion och innebär inte att bilduppladdaren inte längre fungerar.

 

Jag har kontaktat leverantören och bett att få en uppdaterad version med ett aktuellt certifikat, men tills den finns på plats finns det alltså ingen anledning att sluta använda bilduppladdaren. Den fungerar precis likadant som tidigare, oavsett certifikatets giltighetstid.

 

Onsdagen den 15 januari 2014 kl. 08:34

Zoomin | Permalänk

 

Internet Explorer 11 är nu kompatibel med redigeringsverktyget

Under dagen har jag felsökt varför Internet Explorer 11 inte vill veta av redigeringsverktyget, med viss framgång.

 

Vill man vara på den säkra sidan så är det nog fortsatt Firefox som gäller, men detta inlägg är skrivet i Internet Explorer 11 på Windows 7 så det verkar faktiskt fungera nu -- även om jag inte vågar gå i god för att samtliga funktioner i redigeringsverktyget fungerar som avsett i Internet Explorer 11.

 

Uppdatering: Problemet med IE11 är löst. Felet berodde på en brist i hur redigeringsverktyget identifierar webbläsare, men redigeringsverktyget har nu uppdaterats för att även hantera IE11.

 

Torsdagen den 28 november 2013 kl. 14:05

Zoomin | Permalänk

 

Internet Explorer 11 är ej kompatibel med redigeringsverktyget

Några har mailat och berättat att redigeringsverktyget upphör fungera om man uppgraderar till Internet Explorer 11, som ingår i Windows 7 och Windows 8.

 

Problemet felsöks, men tills vidare är det tyvärr så att man behöver använda en annan webbläsare när man vill skriva inlägg på sin hemsida, t.ex. kostnadsfria Firefox.

 

Några har meddelat att de även avinstallerat Google Chrome, men det behöver man inte göra och det kommer inte hjälpa. Problemet ligger i Internet Explorer 11. Det går alldeles utmärkt att ha flera webbläsare installerade samtidigt, och de kommer inte störa varandra på något sätt.

 

Måndagen den 25 november 2013 kl. 14:54

Zoomin | Permalänk

 

Problem med att ändra sidor eller skriva nya inlägg?

En handfull användare har rapporterat att det bara dyker upp en tom, vit ruta när man klickar "ändra" på en sida eller försöker skriva ett nytt blogginlägg. Än så länge har undertecknad dock inte lyckats återskapa detta problem, och därför skulle jag behöva få mer information från er.

 

Om du hör till dem som har detta problem, vänligen maila info@zoomin.se och berätta vilket operativsystem (t.ex. Mac OS X, Windows XP, Windows 7) och vilken webbläsare (t.ex. Internet Explorer 10, Firefox, Safari) du använder och ge ett konkret exempel på när detta problem uppstår.

 

Prova gärna även med en annan webbläsare (Firefox är bra, gratis och kan laddas ned från http://getfirefox.com) och berätta om det fungerar bättre då.

 

Uppdatering 2013-10-21: Vi kan konstatera att den senaste versionen av Google Chrome inte kan köra redigeringsverktyget. Övriga webbläsare av senaste snitt (Internet Explorer, Safari, Firefox) verkar sköta sig som de ska.

Chrome har den egenheten att den uppdaterar sig själv automatiskt, i övrigt bygger den på samma bas som Safari. Det lutar åt att detta problem beror på en bugg i Chrome, det är i alla fall inget fel som uppenbart går att åtgärda från Zoomins håll, så jag bevakar utvecklingen men får tills vidare avråda från Chrome.

 

Uppdatering 2013-11-03: Vi har hittat ett sätt att kringgå problemet på Google Chrome, så nu ska det gå att redigera sidor och blogginlägg även med den webbläsaren igen.

 

Lördagen den 19 oktober 2013 kl. 16:31

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin har bytt IP-nummer

Tiden går fort. Det är tre år sedan Zoomin lyftes in på en nyinköpt server, och den 2 juli gick garantin ut på den. Igår började följdaktligen hårddiskarna rasa, vilket innebär att en krasch var nära förestående och i semestertider finns inga nya hårddiskar att få tag i omgående.

 

Under natten har därför flyttlasset gått till en ny, fräsch server igen, denna gång i en annan serverhall. Det medför att Zoomin har bytt IP-nummer, så ni som har egna domännamn behöver tyvärr peka om domännamnet från 95.128.115.50 till 95.128.116.8. Kontakta er domänhanterare och be dem ordna detta om ni inte administrerar era domännamn själva. Som ursäkt för besväret detta orsakar er kommer alla som har egna domännamn få abonnemanget förlängt med en månad kostnadsfritt.

 

Säkert fungerar inte allt på Zoomin perfekt ännu, men det har varit en lång natt och jag tror jag gör klokast i att få lite sömn innan jag ger mig på finjusteringarna...

 

Lördagen den 6 juli 2013 kl. 03:11

Zoomin | Permalänk

 

Varför fungerar inte SMS-betalningar?

Flera har mailat och frågat varför SMS-betalningar inte längre fungerar.

Zoomins SMS-betalningar hanteras av företaget Mosms. Jag har inte fått någon indikation från dem att det ska vara några problem med hanteringen av SMS-betalningar, men misstänker att det är mobiloperatörernas utskällda påhitt WyWallet som ställer till det för många av er.

 

WyWallet är en gemensam betallösning som mobiloperatörerna tagit fram. För att kunna fortsätta göra SMS-betalningar behöver man skaffa WyWallet.

 

Informationen kring detta skifte har varit genomgående usel från såväl enskilda mobilföretag som WyWallet, men enligt http://wywallet.se ska det räcka med att man SMSar WW till 71798 så ska man kunna fortsätta göra SMS-betalningar som hamnar på mobilfakturan.

 

På förekommen anledning vill jag även påminna om att betala för nästa period i god tid, och att alltid uppge hemsidans webbadress som betalningsinformation (dvs det som står i adressraden när man besöker hemsidan, t.ex. minhemsida.zoomin.se). Annars är risken stor att betalningen inte hinner registreras innan innevarande period gått ut.

 

Onsdagen den 6 mars 2013 kl. 10:42

Zoomin | Permalänk

 

Bildstrul

De problem med bildladdningen som många av er (antagligen) upplevt har under kvällen/natten felsökts och förhoppningsvis åtgärdats. Felet bevakas framöver och förhoppningsvis ska vi slippa fortsatta problem.

Jag fick en felanmälan om detta idag, men efter att ha besökt anmälarens hemsida är det uppenbart att flera haft samma problem eftersom det nämndes i kommentarerna.

Var inte rädda för att skicka in felrapporter!

Det är fullt förståeligt att ni blir irriterade och diskuterar sinsemellan när något inte funkar som det ska, men dessa diskussioner ser jag vanligtvis inte. Det är först när det börjar ramla in felanmälningar i inboxen som jag blir medveten om att något inte är som det ska och kan börja felsöka. Beroende på övrig arbetsbelastning är det inte alltid jag hinner svara, men tolka inte det som att jag struntar i felanmälningar.

Om något inte funkar så ska det åtgärdas, det är alldeles självklart för både mig och er! Maila info@zoomin.se så hamnar era synpunkter i ärendelistan, men tyvärr måste jag reservera mig för att svar kan dröja eller i värsta fall helt utebli.

 

Tillägg: För er som undrar varför det gått trögt emellanåt idag så beror det inte på bildstrul, utan på tågstrul. Zoomin.se delar nämligen server med Tåg.Info, som har ett aldrig tidigare skådat tryck på sig idag till följd av snöovädret och det ofelbara tågkaoset. När Trafikverkets hemsida gick ned vid lunchtid blev det ännu värre, men nu har vi fått ordning på våra kapacitetsproblem.

 

2013-01-13: En del rapporter om "Bilden laddas..." idag.
Zoomin har en gemensam kö för all bildbearbetning, och denna fungerar som så att när många bilder laddas upp och läggs in i blogginlägg är risken stor att denna kö blir några minuter lång.

Bildkön finns till för att Zoomin alltid ska gå snabbt att ladda, oavsett "bildtrycket" eftersom bildbearbetning är en kapacitetsmässigt tung uppgift för servern.

Kort och gott: när många laddar upp bilder samtidigt så ökar risken för att just dina bilder hamnar i bildkön. De kommer börja visas efter en stund, och därefter kommer de laddas snabbt eftersom de bara behöver bearbetas en enda gång när de läggs in i ett blogginlägg.

Fotoalbum som bara tittas i några gånger per år hamnar också gärna i bildkön av prioriteringsskäl.

 

Tisdagen den 4 december 2012 kl. 23:50

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin-appen för iPhone

Ja, det tog onekligen sin lilla tid men nu har Apple släppt ut Zoomin på App Store.

Ni hittar appen för nedladdning här: http://itunes.apple.com/se/app/zoomin/id539879329?mt=8

 

Det går förstås även bra att söka på "zoomin" i App Store på din iPhone.

 

Tisdagen den 31 juli 2012 kl. 12:19

Zoomin | Permalänk

 

Blogga och ladda upp bilder från din iPhone eller Android-telefon

Nu när semestrarna sätter igång kan det kanske passa med en ny app till din iPhone eller Android-lur?

 

Med appen Zoomin kan du ladda upp bilder och skriva blogginlägg direkt från din smartphone. Det är väldigt enkelt: när du startar appen första gången så skriver du in din hemsideadress (t.ex. minhemsida.zoomin.se, utan "www" och "http://") och lösenordet till din hemsida.

 

  

Tryck därefter på "Ta ett nytt foto" för att ta en bild, eller "Välj ett foto" för att välja en bild som redan finns sparad på telefonen.

Om du nu trycker på "Ladda upp" så laddas bilden upp till ett album med namnet "Uppladdat" i ditt galleri. Albumet skapas automatiskt.

Om du dessutom skriver en text innan du trycker på "Ladda upp", så publiceras ett blogginlägg i kategorin "Moblogg" i din blogg tillsammans med bilden.

Anpassa inställningarna i albumet och bloggkategorin som vanligt för att bestämma vilka som ska kunna se sådant som du laddar upp från mobilen.

 

Appen fungerar även när du inte har en uppkoppling. Bilder och texter som du väljer att ladda upp läggs automatiskt på kö, och laddas upp till din hemsida så snart din telefon får en internetanslutning.

 

Appen laddades upp till Google Play och Apple App Store i veckan, så Android-användare kan ladda ned appen redan idag från Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.tstorm.zoomin

 

iPhone-ägare får tyvärr invänta att Apple granskar och godkänner appen för publicering i App Store. Så snart Zoomin finns att ladda ned till iPhone så kommer det meddelas här.

 

Kostnad: 0 kr. Ha en skön sommar!

// Theodor

 

PS. Har ni haft svårt att nå Zoomin idag? Det beror på att vår DNS-hanterare Loopia klantade sig med en uppdatering inatt och slog ut en stor del av internettrafiken i Sverige. De verkar ha fått ordning på det nu. DS.

 

Fredagen den 29 juni 2012 kl. 16:25

Zoomin | Permalänk

 

Betala med SMS

Jag har under förmiddagen registrerat ett stort antal betalningar som kom in ovanligt sent från bankgirot. Vad denna fördröjning beror på känner jag inte till, men klart är att det kan ta åtskilliga dagar från att ni sätter in era betalningar tills de faktiskt kommer Zoomin tillhanda - såpass lång tid att inloggningarna riskerar att bli tillfälligt spärrade innan betalningarna har registrerats. Det är inte bra.

 

Som ett snabbare alternativ har jag därför ordnat så att ni även kan betala för en månad i taget via SMS. SMS-betalningar hanteras automatiskt, och dras från era mobilräkningar. Mobiloperatörerna tar ut en ganska väl tilltagen avgift av mig för att hantera SMS-betalningar, men det är svårt att komma ifrån att det är ett väldigt smidigt betalningssätt både för er och mig.

 

Information om hur man går tillväga hittas under "Betala för hemsidan" i administrationsmenyn. För att betala för flera månader i taget, vilket många av er verkar föredra, är det fortsatt bankgirot som gäller.

 

Onsdagen den 5 oktober 2011 kl. 12:19

Zoomin | Permalänk

 

Driftstörningar

Trögt att komma åt Zoomin idag? Vår internetleverantör TDC har problem med sina datatjänster, en avgrävd fiberkabel verkar vara orsaken. Felavhjälpning pågår och beräknas vara klart vid lunchtid imorgon. Se även http://driftinfo.tdc.se/.

 

Onsdagen den 7 september 2011 kl. 22:24

Zoomin | Permalänk

 

Vad saknar ni på Zoomin?

Vad skulle göra Zoomin till ett ännu bättre ställe att ha sin hemsida på? Personlig support är en sak som jag redan känner till ligger högt upp på önskelistorna, men nu vill jag att ni helt förutsättningslöst berättar vad ni önskar er i funktionsväg på Zoomin här i kommentarfältet.

Shoot!

 

Tisdagen den 23 augusti 2011 kl. 16:59

Zoomin | Permalänk

 

Driftstörningar & kommande serverunderhåll

Ett nätverkskort krånglar under hög belastning på Zoomin.se:s webbserver, vilket leder till driftstörningar.

Att delar behöver bytas ut emellanåt är tyvärr inte alldeles ovanligt - en webbserver jobbar dygnet runt, och i synnerhet på sommaren kan värmeproblem leda till att komponenter som är "måndagsexemplar" slutar fungera.

Detta är varken ett särskilt dyrt eller svårt ingrepp, men det innebär att Zoomin ibland kommer vara onåbart tills problemet är löst. Hoppas ni har överseende med detta. Som alltid gör jag allt jag kan för att ni ska märka av eventuella driftproblem så lite som möjligt.

 

Några har förresten undrat varför bilderna laddas trögt. Detta är dels relaterat till att bildkvaliteten har höjts, vilket gör att de blir lite mer trögarbetade, och dels beror det på att alla som betalar för sina hemsidor har fått sina bilder flyttade från filservern som kraschade i vintras till en ny lagringsplats. Detta medför en del extraarbete på serversidan, men det är ett nödvändigt ont eftersom den gamla filservern - där alla gratissidors bilder fortfarande ligger kvar - sjunger på sista versen. Efter hand som Zoomin "jobbar ikapp" med era bilder så kommer denna prestanda förbättras betydligt.

 

// Theodor

 

Fredagen den 1 juli 2011 kl. 23:42

Zoomin | Permalänk

 

Varför finns gratissidor fortfarande kvar?

Den senaste veckan har några hört av sig och undrat varför det fortfarande finns gratissidor kvar. En del betalande medlemmar anser sig ha blivit lurade, och ryktet säger att alla gratissidor skulle ha raderats den sista mars men går fortfarande att jobba på och orsakar dessutom prestandaproblem för de betalande medlemmarna.

 

Jag vet inte varifrån detta rykte kommer, men det har aldrig varit meningen att gratissidorna skulle raderas omedelbart den sista mars. På http://admin.zoomin.se/blogg/20110108-405031-Sista-kraschen-blev-droppen-nu-laggs-Zoomin-ned.html som publicerades den 8:e januari finns bland annat följande att läsa:

 • Nya bilder och filmer kan endast kunna laddas upp till Pro-sidor, inte till gratissidorna. På gratissidor går det bra att blogga till och med sista mars.
 • Efter den sista mars övergår Zoomin.se till att bli ett arkiv. Man kommer inte kunna logga in på gratishemsidorna, utan de kommer ligga kvar läsbara åtminstone fram till sommaren. Detta för att ge er gott om tid till att flytta över till andra tjänster. Efter "arkivperioden" kommer alla gratissidor raderas från tjänsten.

 

Arkivperioden för gratissidorna påbörjades alltså den sista mars, och kommer pågå så länge den gamla filservern som gratissidorna ligger på hänger med. Målsättningen har varit att alla gratissidor skulle finnas tillgängliga, men inte gå att jobba med, till sommaren. Riktigt så blev det inte: i början av april raderade jag alla gratissidor som ingen loggat in på det senaste året. Ungefär 10,000 hemsidor raderades därför omedelbart. Sedan dess har drygt 2000 gratissidor till raderats successivt, eftersom jag valt att fortsätta radera gratissidor som ingen loggat in på på minst ett år. Av 22000 gratissidor återstår idag ca 8000.

 

Mig veterligen har ingen som har en gratissida lyckats logga in och jobba vidare med sin hemsida, tvärtom har jag fått en herrans massa mail från folk som tycker att jag är en idiot som sett till att många gratissidor fortfarande ligger kvar på nätet, men inte går att logga in på. Om någon hittat en väg runt detta och lyckats fortsätta arbeta med sin gratissida så är jag såklart angelägen om att få reda på vilken hemsida det gäller.

 

Det kan även vara värt att poängtera att gratissidorna ligger kvar på den gamla filservern som kraschade i januari. De konkurrerar inte på något sätt om kapacitet med er som betalar för era hemsidor.

 

Har man problem med prestandan på sin hemsida så får man gärna göra en felanmälan, så att jag har möjlighet att undersöka saken närmare.

Generellt kan man dock konstatera att om problemet gäller en enskild hemsida så är det troligen inte Zoomin.se som är problemet. Prestandaproblem på Zoomin.se drabbar alla hemsidor, eftersom de delar på resurserna. Det är då mer sannolikt att problemet ligger i att man använder en tredjepartskomponent, t.ex. en räknare, som tar tid att ladda vid varje sidbyte. Man behöver då felanmäla till den ansvarige tjänsteleverantören för denna komponent.

 

Måndagen den 20 juni 2011 kl. 11:41

Zoomin | Permalänk

 

Höststädning på Zoomin - nyheter och viktig information

Som traditionen bjuder så är det dags för höststädning på Zoomin, men detta år är det mer frågan om en praktisk omorganisation på servrarna än städning.

Zoomin har under sommaren återigen börjat växa ur sin kostym, så serverparken har utökats ytterligare vilket föranleder en del tekniska förändringar och förbättringar. Dessutom har vår internetleverantör länge önskat att Zoomin ska byta IP-nummer, eftersom den gamla IP-serien från 2005 numera är ersatt av en ny. Många av hemsidorna på Zoomin har därför under natten flyttats över till en ny webbserver, vilket ni märker på att era bilder tar lite längre tid än vanligt på sig att ladda den första gången ni tittar på dem efter flytten. Detta är övergående. Rapportera eventuella övriga flyttrelaterade problem till support@zoomin.se.

Resterande hemsidor kommer flyttas över successivt, i takt med att den nya webbservern hinner med för att undvika onödiga driftstörningar.

 

Viktigt: Ni som har ett eget domännamn kopplat till era hemsidor behöver kontakta era domänhanterare (t.ex. Loopia) och be dem peka om domännamnet från IP-nummer 212.214.81.171 till 95.128.115.50. Detta kan ni göra redan idag. MX-pekaren (för e-post) ska fortfarande vara mail.tstorm.se.

 

Som tack för besväret så får alla hemsidor som flyttat över till den nya servern tillgång till Zoomin Pro, en medlemsnivå som infördes för nya hemsidor i februari 2010 till följd av att affärsmodellen för Zoomin förändrades. Med Zoomin Pro kan man hålla sin hemsida reklamfri för 50:-/månad. Känns det igen? Ni som varit med ett tag kommer genast att tänka på gamla Zoomin Plus, och visst finns det likheter - men även skillnader.

Zoomin Pro dyker upp i administrationsmenyn när era hemsidor har flyttats över till den nya servern - läs mer där.

 

2010-10-29: Som förväntat - fast inte särskilt väl förmedlat - går det tungt på Zoomin idag. Det beror på att alla bilder behöver behandlas om i och med flytten till en ny webbserver, vilket innebär en väldig massa merarbete för den nya webbservern men det är ett engångsarbete som helt enkelt måste göras. Hade vi utsatt den gamla webbservern för något liknande så hade den förmodligen hissat vit flagg och därefter stilla avlidit, den nya servern har visserligen fullt upp men klarar trycket väl - bortsett från att den tar lite tid på sig...

Bilder som inte visas ännu kommer göra det efter hand, kön till bildbearbetningen är för tillfället 10-15 minuter lång. Man behöver själv inte göra något speciellt, servern hanterar bilderna i tur och ordning.

Denna seghet kommer lätta gradvis under dagen.

 

2010-10-30: På en del hemsidor har vattenstämplarna blivit fel, vilket resulterat i svarta fyrkanter uppe i vänstra hörnet på vissa bilder. Detta problem är åtgärdat, men man kan behöva ladda om sidan för att se det eftersom bilder med trasig vattenstämpel fortfarande kan ligga kvar i den egna webbläsarens cache.

 

Torsdagen den 28 oktober 2010 kl. 09:23

Taggar: , ,

Zoomin | Permalänk

 

"Gilla"-knappar vid blogginlägg

Det var som ni märker ganska länge sedan något skrevs här i utvecklingsbloggen. Jag kommer för den skull inte bli långrandig: På allmän begäran visas nu Facebooks "gilla"-knappar längst ned till vänster under varje blogginlägg och bild i galleriet. Dessa kan stängas av i blogginställningarna om man så önskar Dessa kan stängas av på sidan "min profil", under rubriken "Hemsidan" ("Aktivera Facebook-funktioner...") om man så önskar.

 

Märk väl att "gilla"-knapparna visas vid alla bilder och blogginlägg, även lösenordsskyddade och sådana som bara kan ses av era vänner. Säkerhetsinställningarna gäller självklart fortfarande. "Gilla"-knappen medför alltså inte att era inlägg kan läsas av obehöriga.

 

Märk även väl att detta inte heller innebär att era hemsidor på något sätt har blivit kopplade till era eventuella Facebook-konton! Zoomin har inte den blekaste aning om vilka Facebook-konton tjänstens medlemmar har, och kan därför inte ens göra någon sådan koppling. På samma sätt har Facebook ingen som helst insyn i Zoomin.

"Gilla"-knappen är inget annat än ett enkelt och smidigt sätt för era besökare att tipsa om länkar på sina Facebooksidor. Hemsideinnehavarens eventuella Facebook-konto är aldrig inblandat.

 

Onsdagen den 6 oktober 2010 kl. 08:44

Zoomin | Permalänk

 

Blogginlägg, taggar & kategorier

Zoomin har sent omsider fått stöd för de taggar (etiketter) som tjänster som Bloggar.se använder för att hålla koll på aktuella ämnen. Taggar är ord som kan användas för att beskriva ett blogginlägg, och de skiljer sig på flera sätt från de bloggkategorier som Zoomin stödjer sedan tidigare:

 • Ett blogginlägg kan endast tillhöra en bloggkategori.
 • Bloggkategorier kan användas för att grovt kategorisera blogginlägg, t.ex. "fritid", "politik", "humor", "teknik", etc. Om man använder mer specifika bloggkategorier så blir antalet kategorier snabbt ohanterligt.
 • Bloggkategorier är kopplade till behörigheter. Man kan t.ex. ha bloggkategorier som endast är läsbara för medlemmar på Zoomin eller besökare som kan rätt lösenord.
 • Ett blogginlägg kan däremot ha flera taggar.
 • Taggar har ingen koppling till behörigheter, de beskriver endast vad blogginlägget handlar om.
 • En tagg får gärna vara väldigt specifik, t.ex. "OS 2010", "snöoväder", "iPhone", etc., men kan även vara mer generell ("häst", "politik", "skola"). Blanda gärna generella och mer specifika taggar.

Att tagga ett blogginlägg är väldigt enkelt. I redigeringsverktyget har ett nytt alternativ tillkommit: "Anpassad stil". Markera det ord som du vill använda som tagg, klicka på rullgardinsmenyn vid "Anpassad stil", och välj "Tagg/etikett". Gör detta med några nyckelord som beskriver blogginlägget på ett bra sätt.

Att tänka på: Tagga inte hela meningar, en tagg ska sällan bestå av mer än ett eller två ord. Försök även tagga ord i obestämd form (t.ex. "tävlingen").

För att ta bort en tagg, klicka på det taggade ordet och därefter på "Tagg/etikett" igen.

 

Genom att tagga dina blogginlägg så gör du din blogg mer synlig på bloggportaler, samtidigt som du gör det lättare för dina besökare att se vilka ämnen du skriver om och snabbt hitta blogginlägg som handlar om ett visst ämne.

 

Bloggkategorierna kommer inte försvinna eller förändras på något sätt, men jag rekommenderar att man försöker använda sig av taggar för att beskriva vad blogginläggen handlar om, och bloggkategorier för att styra vilka som kan läsa dem.

 

Fredagen den 26 februari 2010 kl. 16:44

Taggar: , , , ,

Zoomin | Permalänk

 

Eget domännamn

Ett återkommande önskemål har länge varit att man ska kunna ha ett eget domännamn till sin hemsida på Zoomin (t.ex. hemsideadressen www.minhemsida.se istället för minhemsida.zoomin.se, och e-postadressen namn@minhemsida.se istället för minhemsida@zoomin.se).

 

Simsalabim!

 

I administrationsmenyn finns nu ett nytt alternativ: "Eget domännamn". På denna sida hittar ni steg-för-steg-instruktioner för hur man fixar ett eget domännamn till sin hemsida på Zoomin. Det hela är relativ enkelt:

 

1) Köp ett domännamn hos valfri domänregistrator, t.ex. Loopia. Detta domännamn blir det därmed du själv som förfogar och bestämmer över, och du kan därför när som helst välja att flytta det till någon annan tjänst i framtiden. Observera att du bara ska köpa ett domännamn hos domänregistratorn - inte något webhotellpaket eller liknande. Ett domännamn brukar kosta omkring en hundralapp att köpa och ungefär lika mycket i årsavgift.

 

2) "Peka" domännamnet på Zoomin.se. Detta kan (ska) domänregistratorn hjälpa till med. Berätta för dem att domännamnet (med och utan www före) ska peka på Zoomin.se:s IP-nummer, och att mailservern (MX-pekaren) ska vara mail.tstorm.se. Hänvisa gärna till detta blogginlägg.

 

3) Anslut domännamnet till din hemsida på Zoomin på sidan "Eget domännamn" i administrationsmenyn. Det kostar 200:- i engångsavgift att ansluta ett domännamn till en hemsida på Zoomin, och betalningen hanteras som vanligt via SMS.

 

Verkar det krångligt? Det är det faktiskt inte, men ställ gärna eventuella frågor här i kommentarfältet!

 

Tisdagen den 8 december 2009 kl. 18:42

Taggar: ,

Zoomin | Permalänk

 

Vinnarna i rekryteringstävlingen

1:a pris: Mallegossarna.

Japp, inte helt otippat tog Mallegossarna hem segern - och därmed laptopen - med imponerande 64 rekryteringar!

2:a pris: Doglefox.

Inte särskilt långt efter hamnade Doglefox med 48 rekryteringar, och därmed har hon gjort sig förtjänt av en digitalkamera.

3:e pris: TASSAR.

Slutligen får tredjepristagaren TASSAR en USB-hårddisk på posten som tack för sina 29 rekryteringar.

 

Grattis till vinnarna! Kontrollera att ni har uppgett rätt adressuppgifter under "min profil", så skickas vinsterna inom kort.

Och ett stort tack till alla som deltagit i tävlingen!

 

Tillägg: Priserna skickades som postpaket torsdagen den 8/10. Förmodligen hinner de inte fram till helgen, utan dyker upp först i början av vecka 41.

 

Torsdagen den 1 oktober 2009 kl. 10:11

Taggar: ,

Zoomin | Permalänk

 

Zpotlight

I höst lanseras Zpotlight, ersättaren för de banners man tidigare kunde betala för och ett bättre sätt för alla er som t.ex. har något ni vill sälja att nå ut och locka nya besökare. Än så länge är Zpotlight i beta-stadiet (dvs, den är inte färdig och fungerar med största sannolikhet inte alltid bra), men redan nu kan ni som är nyfikna börja testa funktionen utan kostnad.

 

Zpotlight är en sorts annonsplats för blogginlägg. Om man skriver ett blogginlägg som man vill ska nå ut till så många som möjligt, t.ex. för att man har något man vill sälja, så kan man alltså välja att publicera det i Zpotlight.

 

I Zpotlight finns än så länge fem kategorier: Köpes, Säljes, Bytes, Efterlyses och Övrigt. Ett blogginlägg som handlar om att man vill sälja något ska alltså placeras i Zpotlight-kategorin "Säljes". Underkategorin blir den bloggkategori som man valde när man skrev inlägget, förutsatt att den underkategorin redan finns i Zpotlight eller är tillräckligt vanlig på Zoomin. Annars blir underkategorin "Övrigt".

 

Exempel: Om jag vill sälja en gitarr, så skriver jag ett blogginlägg i min bloggkategori "Musikinstrument". Sedan väljer jag att publicera inlägget i Zpotlight under "Säljes".

Om underkategorin "Musikinstrument" redan finns i Zpotlight, eller det finns tillräckligt många andra medlemmar som också använder bloggkategorin "Musikinstrument" i sina bloggar, så kommer inlägget visas i Zpotlight under rubriken "Säljes/Musikinstrument". Annars hamnar det under "Säljes/Övrigt".

Anledningen till att det funkar på detta vis är att det annars skulle bli väldigt många (likartade) underkategorier i Zpotlight, varav de flesta bara skulle innehålla ett fåtal inlägg. Samtidigt kommer nya underkategorier automatiskt tillkomma efter hand, beroende på vilka bloggkategorier ni använder med Zpotlight.

 

Än så länge är Zpotlight gratis, men senare i höst kommer det kosta 20:- att ha ett blogginlägg i Zpotlight i 30 dagar.

 

Tankar och idéer om Zpotlight tas tacksamt emot här i kommentarfältet!

 

Måndagen den 28 september 2009 kl. 16:05

Taggar: , ,

Zoomin | Permalänk

 

Glöm inte rekryteringstävlingen!

Nu drar jobb och skolor igång igen, vilket öppnar upp nya möjligheter att rekrytera nya medlemmar till Zoomin. Första pris i rekryteringstävlingen är en Samsung NC10 netbook, andra pris en Canon Ixus 970 digitalkamera, och tredjepristagaren kammar hem en smidig USB-hårddisk!

 

Den som just nu leder tävlingen har 270 poäng, vilket motsvarar 27 rekryterade medlemmar. Inte illa, men definitivt inte omöjligt att slå - rekrytera hela klassen, så är du ikapp! Sista tävlingsdagen är den sista september.

Mer information hittar du under rubriken "Rekryteringstävling" i administrationsmenyn.

 

---

 

Till sist, och helt orelaterat till rekryteringstävlingen, vill jag tipsa om den nystartade tjänsten Regnbågsbron.org, en minnessida för husdjur. Den är en sorts avknoppning från Zoomin, som har väldigt många djurintresserade medlemmar. På systertjänsten Minnesljus.se kan man skapa minnessidor för att bevara minnet av avlidna anhöriga och närstående.

Just nu är det helt gratis att skapa minnessidor på dessa tjänster, och de finansieras inte av annonser eftersom reklam lätt blir ovärdigt och opassande på minnessidor.

 

Lördagen den 15 augusti 2009 kl. 08:07

Taggar: , , , ,

Zoomin | Permalänk

 

Nyhet: Webbkalender

Med risk för att börja betraktas som spammare så vill jag bara upplysa om att hemsidorna nu har fått en enkel, men praktisk webbkalender.

 

Kalendern fyller två syften: dels visas alla blogginlägg och fotografier som man laddat upp till hemsidan i kalendern (förutsatt att besökaren har rätt att se dem förstås!), som ett sätt att presentera fotografier och blogginlägg i kalenderordning. Men man kan dessutom lägga in egna händelser i sin webbkalender, t.ex. födelsedagar, scheman, möten, och så vidare.

Händelserna kan man sortera under olika kategorier, vilket fungerar på samma sätt som bloggkategorier. Man kan alltså välja vilka som ska kunna se de händelser man lägger in i webbkalendern, t.ex. genom att lösenordskydda kategorier.

 

Kalendern har stöd för upprepade händelser, vilket kort och gott innebär att man t.ex. inte behöver in alla födelsedagar på nytt varje år. Gör såhär:

 • Navigera till rätt datum
 • Klicka på det lilla plustecknet för att lägga till en ny händelse
 • Välj (eller skapa) en kategori för händelsen, t.ex. "Födelsedagar" (klicka på "Kategorier..." för att ändra, lägga till eller ta bort kategorier)
 • Skriv en kort beskrivning, t.ex. "Jag fyller år"
 • Vid "Upprepa", välj "varje år"
 • Klicka på "Spara"

Klart! Födelsedagen kommer visas i kalendern varje år på det valda datumet.

På samma sätt kan händelser upprepas varje dag, varje vecka (på aktuell veckodag), eller varje månad (på aktuellt datum).

Om man väljer "varje dag" så kommer händelsen alltså upprepas varje dag från och med startdatumet, men antagligen vill man att händelsen bara ska upprepas ett visst antal dagar och inte för evigt.

Så här går man tillväga för att skriva in 14 dagars semester från och med den 1:a juli utan att klicka sig fördärvad:

 • Navigera till den 1:a juli
 • Klicka på det lilla plustecknet för att lägga till en ny händelse
 • Välj (eller skapa) en kategori, t.ex. "Semester"
 • Skriv en kort beskrivning
 • Vid "Upprepa", välj "varje dag"
 • Kryssa i "Sluta efter" och skriv 14 ggr
 • Klicka på "Spara"

Händelsen kommer då visas i 14 dagar, från och med startdatumet.

 

Tänk på att om de fotografier man laddar upp ska kunna visas på rätt datum så måste digitalkamerans klocka vara rätt inställd. Fotografier som laddas upp i expressläge förlorar all bildinformation, och kan därför inte visas i kalendern.

 

Till sist: Ha en skön sommar!

 

Måndagen den 15 juni 2009 kl. 19:42

Zoomin | Permalänk

 

Mängdrabatt på reklamfria besök!

Alla som har fler än 250 besökare i veckan (vilket alla som ligger på topp 25 i besökstatistiken har) får mängdrabatt på reklamfria besök. Rabatten beräknas utifrån hur många besökare man haft på sin hemsida den senaste veckan.

 

Till exempel får en hemsida som haft 500 besökare den senaste veckan 50% rabatt, och en hemsida som haft 1200 besökare den senaste veckan får hela 80% rabatt på reklamfria besök!

 

Avsikten med rabatten är att man inte ska behöva betala mer än 100:-/månad för att ha sin hemsida reklamfri.

Se "Reklamfri hemsida" i administrationsmenyn för mer information, men märk väl att det endast är om man haft fler än 250 besökare den senaste veckan som man får rabatt på reklamfria besök.

 

Fredagen den 12 juni 2009 kl. 10:22

Zoomin | Permalänk

 

Nya bildvyer

De senaste dagarna har Zoomins nya bildvyer lanserats:

 • Om man klickar på en bild som är länkad till galleriet (bilder i topplistorna samt bilder som man t.ex. lagt in i ett blogginlägg, på startsidan eller en undersida med redigeringsverktyget är alltid länkade till galleriet som standard) så får man upp bilden i större storlek, utan att webbläsaren byter sida.
  Man slipper alltså sitta och klicka fram och tillbaks mellan galleriet och ett blogginlägg om man vill se alla bilder i inlägget i större format.
  Om man klickar en gång till på bilden, så hamnar man  som tidigare i galleriet där man t.ex. kan kommentera bilden.
   
 • Bildvyn i galleriet har gjorts om för att vara mindre "teknisk" och istället sätta motivet i centrum. Högupplösta bilder och filmer visas i större format än tidigare, och knapparna har gjorts om så att de är mindre "blaffiga".

Värt att påpeka är att de nya bildvyerna kräver att man har en nyare/bättre webbläsare än gamla Internet Explorer 6 för att de ska fungera och se ut som avsett.

 

Ha en trevlig nationaldag! Och glöm inte bort rekryteringstävlingen :)

 

Lördagen den 6 juni 2009 kl. 15:47

Zoomin | Permalänk

 

Sommartävling 2009!

Då var det dags igen!

 

Förra sommaren hade vi en fototävling, där förstapriset var en digitalkamera som Vira tog hem efter att ha fått flest röster av övriga Zoomin-medlemmar.

 

I år kör vi istället en rekryteringstävling, där förstapriset är en Samsung NC10 netbook, andrapriset är en Canon IXUS 970 IS digitalkamera, och tredjepriset är en USB-hårddisk från Western Digital!

 

Tävlingen går till på följande vis:

 • Tipsa era besökare, vänner och bekanta om att de kan skaffa en gratis hemsida genom att klicka på länken "Skaffa en gratis hemsida" som finns högst upp på era hemsidor.
   
 • För varje ny medlem man rekryterar via denna länk får man 10 poäng.
   
 • Om medlemmen lägger ned sin hemsida (eller om hemsidan stängs ned av någon annan anledning) så dras dock poängen av igen - detta för att förhindra fusk.

Tävlingen börjar den första maj, och den som har mest poäng den sista september vinner mini-pc:n!

 

Varje vecka kör vi dessutom en mini-deltävling. Den medlem som rekryterat flest medlemmar varje vecka får en månads reklamfria besök - denna tävling är redan igång!

 

För mer information, se "Rekryteringstävling" i administrationsmenyn.

 

Lycka till!

 

Måndagen den 13 april 2009 kl. 11:19

Zoomin | Permalänk

 

Reklamfri hemsida

På allmän, återkommande begäran gör jag nu ett nytt försök att erbjuda ett sätt att ha en reklamfri hemsida på Zoomin. Som många av er vet så kunde man till och med årsskiftet 2008/2009 betala för medlemsnivån "Zoomin Plus", vilket kostade 50:- per månad. I denna medlemsnivå slapp man reklamen på sin hemsida, och fick tillgång till ett antal extrafunktioner som numera är standard på alla hemsidor på Zoomin.

Medlemsnivån Zoomin Plus lades ned då den inte var ett fungerande sätt att finansiera tjänsten på, dels för att den krävde så mycket administration att det knappt fanns tid över till utveckling av tjänsten, och dels då prissättningen i grunden var fel.

 

Under administrationsmenyn finns numera alternativet "Reklamfri hemsida". Där kan man betala för att befria sin hemsida från reklam för ett visst antal besök (istället för en viss tidsperiod). Varje reklamfritt besök kostar 10 öre. Detta pris är baserat på vad ett besök på en hemsida på Zoomin ger i annonsintäkter, förutsatt att annonserna fungerar bra. Priset ska ju täcka inkomstbortfallet som det innebär att annonserna inte längre visas. Denna betalningsmodell är betydligt rättvisare än att alla betalar samma summa per månad, oavsett hur mycket serverresurser hemsidan kräver och hur stora annonsintäkter hemsidan har.

 

Den genomsnittliga medlemmen på Zoomin har mellan 100 och 200 besökare på sin hemsida varje månad, vilket innebär att det kostar genomsnittsmedlemmen mellan 10 och 20 kronor per månad att hålla sin hemsida reklamfri. För de flesta av Zoomins medlemmar blir denna betalningsmodell alltså avsevärt billigare än "Zoomin Plus" var.

Men de medlemmar som ligger på topp-25-listan inser snabbt att för dem blir det med denna betalningsmodell betydligt dyrare än tidigare att hålla sin hemsida reklamfri, och då blir det förhoppningsvis även uppenbart varför 50:-/månad inte var en särskilt bra affär för mig eftersom de flesta som hade Zoomin Plus (5% av medlemmarna) låg i toppskiktet i statistiken.

Men samtidigt går det att dra nytta av att man i så fall har ganska många besökare per månad på sin hemsida, och att en betydande del av dessa faktiskt kan tänka sig att visa sin uppskattning genom att sponsra hemsidan de besöker.

 

Så deppa inte ihop, ni som ligger högt upp i topplistorna. Det finns en lösning för er också (utan ni behöver bli ruinerade på kuppen) - men jag behöver lite mer tid på mig innan den kan lanseras!

 

Torsdagen den 19 mars 2009 kl. 22:09

Zoomin | Permalänk

 

Polaroiden är död...

En liten ändring (igen): I bildbläddraren kan man växla mellan standardformat och polaroidformat (med knappen högst upp i bildbläddraren, precis bredvid uppladdningsknappen), oavsett om man har kryssat i "Visa fotominiatyrer som polaroidbilder" eller ej. Inställningen "Visa fotominiatyer som polaroidbilder" styr endast hur miniatyrerna i topplistorna samt i galleriet visas. Man kan alltså använda polaroidformatet i sin blogg och ha standardformatet (med ramar) i galleriet, och tvärtom. Det är en smaksak.

 

Tilläggas bör även att polaroidbilderna inte fungerar med Internet Explorer 6 (de visas i standardformat, utan ram och text), så om du tillhör den snabbt minskande skaran användare som fortfarande klamrar sig fast vid Internet Explorer 6 så är det hög tid att uppgradera nu - eller kanske byta till en annan modern webbläsare.

Oavsett om du väljer Internet Explorer 7 eller Firefox 3 så kommer din dator tacka dig för att få slippa de mängder av buggar och säkerhetshål som finns i snart åtta år gamla Internet Explorer 6.

 

Fredagen den 27 februari 2009 kl. 18:12

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin <3 Pixlr

I helgen kopplades Zoomin ihop med den svenska onlinebildbehandlaren Pixlr. Detta innebär att alla fotografier (närmare bestämt alla JPG-bilder) i galleriet nu kan redigeras direkt i webbläsaren, helt gratis och utan att man behöver installera något.

 

Klicka bara på knappen "Redigera med Pixlr", så öppnas bilden i Pixlr - har man någon gång använt Photoshop så känner man igen sig på en gång. Därefter kan man bland annat justera färger och ljus, ta bort "röda ögon", rotera bilden, applicera olika effektfilter, och mycket mer. När man är klar så är det bara att välja "spara" så sköter Zoomin och Pixlr resten.

 

Pixlr utvecklas i en otrolig takt trots att det, i likhet med Zoomin, i stort sett är ett enmansprojekt. På http://pixlr.blogspot.com/ kan man läsa senaste nytt samt få en del kul tips.

Och på tal om likheter med Zoomin, så har inte Pixlr heller stöd för GIF-bilder. Däremot går det att redigera PNG-bilder med Pixlr, och inom en snar framtid kommer denna möjlighet även gälla på Zoomin - men än så länge är det alltså endast JPG-bilder i galleriet som kan redigeras.

 

Måndagen den 26 januari 2009 kl. 18:56

Zoomin | Permalänk

 

Statuspanelen lanserad

De senaste dagarnas testkörningar har gått bra, så nu öppnar vi upp statuspanelen för alla Zoomin-medlemmar. Där har ni som sagt en lista över inloggade vänner, systemmeddelanden (t.ex. att man har fått svar på en kommentar någonstans), och sist men inte minst Zoomins nya chatt.

 

Chatten har ett antal rum, vissa med åldergränser. Jag tror att namnen på rummen säger det mesta om vilka ämnen de är tänkta att handla om, så jag hoppas ni finner er tillrätta! Kom gärna med kommentarer och förslag här i bloggen, eventuella felrapporter vill jag dock ha i forumet "hjälp och support".

Och om ni tycker att något "rum" saknas så säg till!

 

Observera att statuspanelen kräver att man har en någorlunda modern webbläsare installerad, som t.ex. Internet Explorer 7 eller Firefox 3. Även de senaste versionerna av Safari, Google Chrome och Opera har testats med framgång.

Internet Explorer 6 saknar däremot funktioner som statuspanelen och chatten behöver, och därför behöver användare av den webbläsaren uppgradera till Internet Explorer 7 eller byta till en annan modern webbläsare för att få tillgång till dessa nya funktioner på Zoomin.

 

Söndagen den 11 januari 2009 kl. 20:10

Zoomin | Permalänk

 

Testa Zoomins nya chatt!

Inom kort kommer Zoomins nya statuspanel lanseras. Den följer med en på hela tjänsten när man är inloggad, och har i dagsläget tre funktioner:

 • Inloggade vänner: en snabb översikt över vilka vänner som just nu är inloggade på Zoomin.
 • Systemmeddelanden: du meddelas t.ex. när någon har skrivit en kommentar på din hemsida, och när du har fått svar på en kommentar som du har skrivit på någon annans hemsida.
 • Chatt: alla inloggade medlemmar kan chatta med varandra "live" i Zoomins nya chatt! Än så länge finns bara ett "rum", men avsikten är att det ska finnas flera chattrum att välja mellan beroende på intresse och ålder. Förslag på chattrum tas gärna emot.

Zoomins moderatorer har idag fått tillgång till statuspanelen, och även du kan testa statuspanelen om du besöker www.zoomin.se (förutsatt att du är en inloggad Zoomin-medlem). Statuspanelen syns längst ned på sidan, och när den är färdigställd så kommer den alltså alltid synas när man är inloggad - oavsett vilken hemsida man befinner sig på. Provkör gärna och lämna kommentarer!

 

Fredagen den 9 januari 2009 kl. 20:39

Zoomin | Permalänk

 

Svar i gästboken och bloggen

En återkommande fråga är varför svar på inlägg i gästboken numera hamnar i den egna gästboken, och inte som tidigare i skribentens gästbok istället. Faktum är att svar på gästboksinlägg hamnar både i den egna gästboken och i skribentens gästbok - detta för att man själv enkelt ska kunna se om man har besvarat ett gästboksinlägg.

Man kan alltså använda gästboken precis som tidigare, och det finns ingen anledning att göra sig besväret att navigera till skribentens hemsida och skriva svaret direkt i hans/hennes gästbok istället.

 

Svar på bloggkommentarer och bildkommentarer hamnar fortfarande ingen annanstans än under den blogg/bild som kommentaren gäller, och det beror inte på tekniska begränsningar utan på att det skulle bli väldigt rörigt om varje diskussion om en bild eller blogg automatiskt skulle förflyttas från ämnet (bilden eller blogginlägget) till gästböckerna. Även om det visserligen skulle vara lättare att se att man har fått ett svar på en kommentar, så skulle det inte finnas någon möjlighet att se vilken kommentar man egentligen har fått svar på eftersom det ursprungliga meddelandet finns i en blogg eller ett album nånstans.

 

Men hav förtröstan, ett mycket enklare och smidigare sätt att få reda på om man har fått svar på en bloggkommentar eller bildkommentar är under utveckling. Det kommer bli väldigt bra, jag lovar.

 

Torsdagen den 8 januari 2009 kl. 08:51

Zoomin | Permalänk

 

Webbmailen uppgraderad

Webbmailen har dragits med ett antal problem som gärna får lämnas kvar i år 2008 de också, så en ny version av webbmailen har driftsatts under kvällen (vilket är orsaken till att den inte alls kunnat nås emellanåt).

Såvitt jag kan bedöma är den både snyggare och stabilare nu - bekräfta eller dementera gärna.

 

Torsdagen den 1 januari 2009 kl. 23:04

Zoomin | Permalänk

 

Ett sista ryck innan året är slut

Topboxen och sidhuvudet byter härmed namn till toppbox (överst på hemsidan) och sidobox (på hemsidans vänstersida). De gamla namnen var förvirrande i största allmänhet och lämnas kvar i år 2008. Samtidigt flyttas de ut från sidan "min profil" till ett eget menyalternativ i administrationsmenyn.

Sidan "min profil" är dock fortfarande en salig röra och ett av 2009 års projekt är att göra om den helt och hållet, troligen genom att även övriga "flikar" flyttas ut i administrationsmenyn och görs mer lättöverskådliga.

 

Gott nytt år!

 

Tisdagen den 30 december 2008 kl. 15:27

Zoomin | Permalänk

 

Nya kommentarsystemet färdigt för lansering

Det har gått över ett år sedan jag meddelade att ett nytt kommentarsystem var under utveckling. Vad är det för fel på det gamla, kan man undra? Och egentligen är det väl inget större fel på det, bortsett från att de där pratbubblorna ärligt talat är ganska fula.

Den främsta bristen med gamla kommentarsystemet är att det tillverkades 2004 och är dimensionerat för sisådär 50 hemsidor. År 2004 hade varken jag eller någon annan en tanke på att Zoomin skulle bli något mer än en tjänst som jag och några av mina vänner och bekanta använde oss av, tjänsten hade inte ens ett eget domännamn på den tiden.

När vi passerade 5000 hemsidor så började kommentarsystemet gå på knäna, och den kortsiktiga lösningen blev då att köpa bättre servrar. Samtidigt insåg jag att det var dags att skriva ett nytt kommentarsystem som är dimensionerat för höga volymer, erbjuder mer avancerad funktionalitet, och är utbyggbart.

Resultatet ser ni bland annat på denna hemsida. Sedan några dagar får även alla nya hemsidor det nya kommentarsystemet.

 

De största nyheterna i det nya kommentarsystemet är:

 • Moderering: förhandsgranska kommentarer från inloggade och/eller anonyma besökare innan de publiceras. Modereringen hittar man i administrationsmenyn. Grundinställningen är att alla kommentarer publiceras direkt, precis som idag.
 • Trådning: Svar på kommentarer visas i direkt anslutning till kommentaren, istället för att hamna överst eller underst i listan med kommentarer. Gästboken kan dessutom ställas in att fungera som ett diskussionsforum där alla kan skriva inlägg och besvara varandra, med det senaste besvarade inlägget överst.
 • Redigering: Inloggade besökare kan alltid redigera sina egna kommentarer, men det syns i så fall hur många gånger kommentaren har redigerats, när den senast redigerades, samt av vem. Som innehavare av en hemsida kan man alltid redigera eller radera kommentarer från besökare.
 • Inga nedladdningar krävs: Det gamla kommentarsystemet krävde att användarna laddade ned (och fick igång) hela redigeringsverktyget i sin webbläsare för att de skulle kunna skriva kommentarer. Vi vet av erfarenhet att detta inte alltid fungerar smärtfritt, och att kräva att besökarna ska ladda ned en hel ordbehandlare för att kunna skriva en kort hälsning är inte riktigt rimligt. Därför använder det nya kommentarsystemet ett standardformulär, där besökarna skriver in vanlig text. Inloggade besökare kan bifoga bilder ur sitt galleri med en separat knapp för detta, så ni kan fortfarande skicka bilder till varandra på ett snyggt och smidigt sätt.

Tekniskt är det en enorm skillnad mellan det nya kommentarsystemet och det gamla, och det finns alla möjligheter till utbyggnad och tillägg av funktioner samt förbättringar av kommentarernas utseende.

 

Det gamla kommentarsystemet har därmed gjort sitt och kommer pensioneras inom några veckor. Vill man uppgradera till det nya kommentarsystemet redan idag och därmed få tillgång till alla nya funktioner så är det bara att klicka här.

Alla gamla kommentarer följer med i uppgraderingen.

 

God Jul!

 

Söndagen den 21 december 2008 kl. 14:00

Zoomin | Permalänk

 

Inga nyheter är goda nyheter

Det är som ni säkert märkt ganska tyst här på utvecklingsbloggen, men det beror bara på att det inte finns något färdigt att rapportera om. Utvecklingen av det nya kommentarsystemet har tagit fart under hösten, och det kommer bli en rejäl förbättring både funktionellt och layoutmässigt.

I forumet "feedback" finns en hel del önskemål rörande kommentarer och gästboksinlägg, och om jag inte missat något så har samtliga önskemål tagits med i det nya kommentarsystemet - och lite till. Mer om det senare.

 

Jag kan dock passa på att dela med mig av en fundering. Jag har roat mig med att surfa runt på Zoomin med en mobil webbläsare och har upptäckt att menyerna inte fungerar alls i webbläsaren Opera Mini. Det är inte så bra med tanke på att just Opera Mini blivit något av standard i nyare mobiltelefoner, och därför kommer menysystemet behöva förändras en aning.

Ikonerna kommer inom en inte allför avlägsen framtid endast öppna undermenyerna, genom att man antingen håller muspekaren över dem eller klickar på dem.

Textlänkarna kommer fungera på samma sätt som idag, man öppnar alltså undermenyerna genom att hålla muspekaren över dem men om man klickar på en textlänk så kommer man till den delen av hemsidan som textlänken gäller, t.ex. startsidan eller bloggen. 

Anledningen till detta är att i Opera Mini finns ingen muspekare och därmed inget sätt att "sväva" över en länk. Det finns bara klick, och därför måste undermenyerna kunna öppnas med ett klick. Det mest logiska är att man klickar på ikonen bredvid textlänken för att öppna undermenyer.

 

I och med detta så blir det minst sagt opraktiskt att bara visa textlänkarna eller bara visa ikonerna i menyn. Om man endast visar ikonerna så kommer besökarna inte kunna navigera till t.ex. startsidan, bloggen eller galleriet, och om man bara visar textlänkarna så kommer besökarna inte kunna öppna undermenyerna. Jag är därför tveksam till huruvida det verkligen är klokt att ha kvar möjligheten att stänga av ikoner eller textlänkar i menyn. Valfrihet i all ära, men det får aldrig gå ut över besökarnas möjlighet att enkelt navigera runt på hemsidorna.

 

Fredagen den 5 december 2008 kl. 13:08

Zoomin | Permalänk

 

Bild- och widgetramar

Med inställningen "Bild- och widgetramar" under rubriken "hemsidan" på sidan "min profil" kan man bestämma hur ramarna runt bilder och widgets (t.ex. besöksräknaren) ska se ut.

Utöver den klassiska halvtransparenta ramen med en tunn kant finns ytterligare sex varianter att välja på, bland annat "ingen ram" som är precis som det låter. Fler varianter kommer tillkomma, jag vet t.ex. att många önskar sig en "drop shadow"-effekt vilket dock kommer kräva att man har Internet Explorer 8, Firefox 3, Google Chrome, eller annan webbläsare med stöd för den senaste CSS-standarden (CSS3) för att kunna se.

Trevlig helg.

 

Fredagen den 17 oktober 2008 kl. 14:31

Zoomin | Permalänk

 

Förstora bilder i galleriet

Någon påpekade att bildförminskningen som skedde när bildvyn gjordes om innebär att detaljer är för svåra att urskilja. Ett klick på bilden gör nu att den öppnas i ett eget fönster i all sin prakt, dock utan att "svämma över" fönstrets storlek. Klickar man återigen på bilden i det nyöppnade fönstret så visas den i full upplösning vilket innebär att en del scrollande kan behövas, beroende på vilken skärmupplösning man har och hur stor bilden är.

 

Detta gäller endast bilder som lagras i högupplösta album.

 

Fredagen den 10 oktober 2008 kl. 12:11

Zoomin | Permalänk

 

Uppstädning av övergivna hemsidor

Vi fortsätter på temat "höststädning" genom att bli bättre på att inaktivera hemsidor som blivit övergivna av sina innehavare.

De hemsidor som städas bort automatiskt är:

 • hemsidor där innehavaren inte varit inloggad på minst ett år
 • hemsidor som innehavaren aldrig loggat in på
 • hemsidor där innehavaren endast loggat in en gång och inte återkommit på minst tre månader (prova-på-sidor).

Tidigare har det endast varit hemsidor som innehavaren aldrig loggat in på samt hemsidor som innehavaren inte loggat in på de senaste två åren som blivit inaktiverade automatiskt. Hemsidor som innehavaren loggat in på en gång och sedan inte återkommit till inom rimlig tid har alltså fallit mellan stolarna under åren.

 

I och med detta så kommer Zoomins medlemsantal sjunka den närmsta tiden, på grund av att vi har några års "historik" av hemsidor som innehavaren bara loggat in på en gång som kommer inaktiveras på kort tid. Det ser såklart lite deppigt ut i statistiken när dessa hemsidor försvinner eftersom det då inte syns att det även tillkommer nya hemsidor hela tiden, men det är dumt att ockupera en massa bra hemside- och epostadresser med hemsidor som inte används bara för att siffrorna ska se fina ut.

 

Inloggade Zoomin-medlemmar som läser detta har alltså inget att oroa sig för, en hemsida anses inte ha blivit övergiven förrän man inte har loggat in på den på minst ett år.

 

Torsdagen den 9 oktober 2008 kl. 11:46

Zoomin | Permalänk

 

Liten förändring i redigeringsverktyget

Om man har valt en bakgrundsbild så syns den inte längre i redigeringsverktyget, istället får rutan den bakgrundsfärg som man ställt in på sidan "min profil" (under rubriken "hemsidan"). Om det plötsligt har blivit sämre läsbarhet i redigeringsverktyget, gå in på sidan "min profil" och kontrollera att ni har valt en bakgrundsfärg som matchar bakgrundsbilden.

 

 

Tisdagen den 7 oktober 2008 kl. 18:31

Zoomin | Permalänk

 

Ny bildvy

Bildvyn i galleriet har omarbetats så att den förhoppningsvis fungerar lite bättre. Tidigare låg bilden ganska långt ned på sidan eftersom knapparna och beskrivningen var placerade ovanför den vilket ledde till en massa onödigt scrollande, numera ligger knapparna och beskrivningen till höger om bilden och bilden har således flyttats upp (och blivit lite mindre).

Tidstämpeln har även flyttats ned så att den ligger ovanför beskrivningen, och om bilden innehåller en GeoTag (dvs om bilden innehåller information om var bilden är tagen) så syns dessutom en liten karta bredvid bilden. GeoTags är inte så vanligt ännu, men förväntas bli allt vanligare i framför allt mobiltelefoner med GPS-mottagare. Jag själv har en Nokia N95 som jag har installerat programmet Nokia Location Tagger på, så alla bilder som jag tar med mobiltelefonen blir geotaggade automatiskt. Programmet funkar på alla Nokia-telefoner som har inbyggd GPS.

Man kan även lägga till geotaggar i sina bilder i efterhand, t.ex. med hjälp av det utmärkta gratisprogrammet Picasa.

 

Några exempel på bilder som har GeoTags hittar ni nedan:

http://steenis.zoomin.se/P952458

http://svennen.zoomin.se/P872174

 

...och här lastar Mikael timmer någonstans utanför Storbritanniens västkust (gissningsvis har kameran haft dålig kontakt med GPS-satelliterna när bilden togs):

http://mikael.zoomin.se/P1413575

 

Fredagen den 3 oktober 2008 kl. 09:52

Zoomin | Permalänk

 

Nya inställningar

Några nya inställningar finns att tillgå i bloggen.

"Tillåt anonyma kommentarer" är ikryssat som standard, i linje med hur bloggkommentarer fungerade innan denna inställning kom till. Kryssa ur denna inställning om ni endast vill att inloggade medlemmar ska kunna kommentera blogginlägg.

"Stäng för kommentarer efter" är satt till "aldrig" som standard, även detta i linje med tidigare beteende. Med denna inställning kan man välja hur länge det ska gå att kommentera blogginlägg efter att de har publicerats. Här på utvecklingsbloggen används inställningen "en vecka".

 

Man kan även låta inloggade besökare rösta på bilderna i sina album, samma funktion som användes i sommartävlingen. Denna inställning verkar ha aktiverats automagiskt i ett hundratal album vilket orsakat viss förvirring, och har därför inaktiverats i alla album där inga röster hade lagts.

 

Onsdagen den 24 september 2008 kl. 08:40

Zoomin | Permalänk

 

Resultaten i sommartävlingen

1: 39 röster

 

2 (delad): 25 röster

 

2 (delad): 25 röster

 

3. 9 röster

 

4. 8 röster

 

5. 6 röster

 

6. 4 röster

 

7. 2 röster

 

Tisdagen den 16 september 2008 kl. 11:57

Zoomin | Permalänk

 

Och vinnaren är...

Sommartävlingen är härmed över, och ni Zoomin-medlemmar har röstat fram en vinnare. Vinnarbilden fick ganska exakt en tredjedel av rösterna, och vann därmed med övertygande marginal. Övriga resultat kommer redovisas i tävlingsalbumet inom kort.

 

Förstapriset skickas med postpaket så snart vinnaren har fyllt i sina adressuppgifter på sidan "min profil".

 

 [ Just det ja, och vinnaren är... » ]

Fredagen den 12 september 2008 kl. 12:01

Zoomin | Permalänk

 

Rösta fram vinnaren i Zoomins sommartävling 2008

http://admin.zoomin.se/A55252

 

Söndagen den 31 augusti 2008 kl. 19:52

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin nere för underhåll i ca 45 minuter i förmiddags

Tjänstens centrala databasserver har insisterat på att få bli ompysslad i några dagar, och i förmiddags fick den som den ville. Den verkar vara nöjd och glad nu.

 

Fredagen den 29 augusti 2008 kl. 09:55

Zoomin | Permalänk

 

Ta backup av hemsidans texter

Se "Backup" i administrationsmenyn. Bra att ha om olyckan skulle vara framme.

 

Torsdagen den 28 augusti 2008 kl. 11:36

Zoomin | Permalänk

 

Zoomins kanske bästa hemsida någonsin

flygis.zoomin.se

 

wow!

 

Måndagen den 25 augusti 2008 kl. 15:00

Zoomin | Permalänk

 

Nu börjar det hända grejer i sommartävlingen!

Bidragen ramlar in allt tätare, och det ser ut att bli hård konkurrens om kameran (som jag fortfarande lyckats hålla mina prylgalna fingrar ifrån!). Söndagen den 31 augusti är sista dagen att ladda upp bilder, sedan kommer alla medlemmar på Zoomin kunna rösta på sin favoritbild.

Eftersom det verkar bli ett hanterbart antal bidrag så kommer jag inte göra något urval av finalister, utan det kommer helt och hållet bli ni Zoomin-medlemmar som avgör vilket av bidragen som blir tävlingens vinnare.

 

Lördagen den 23 augusti 2008 kl. 12:23

Zoomin | Permalänk

 

Mer lättlästa användarvillkor

Användarvillkoren har omformulerats i vissa stycken för att vara tydligare och mer lättlästa. Innebörden är samma som tidigare, men förhoppningsvis lättare att ta till sig nu. Ta några minuter och läs igenom dem på sidan "Min profil", under rubriken "Användarvillkor" (och jämför dem gärna med andra tjänsters användarvillkor).

Samtidigt har trafikgränserna höjts en hel del, eftersom populära filmer i galleriet kan dra mycket bandbredd. Gratissidor får numera förbruka 10GB/vecka, Plus-sidor 15GB/vecka, och Biz-sidor 20GB/vecka.

 

Tillägg: 

Lite nyttig och intressant helgläsning apropå att "låna bilder":

http://www.legalahandboken.netuniversity.se/fragor/undervisning/upphovsratt/anvand_bild/bilder1.html

http://alltunderhimlen.blogsome.com/2007/08/24/och-apropa-bilder/

http://resonerar.se/2007/01/22/bilder-och-grafik-pa-natet-far-de-anvandas-hur-som-helst/

http://www.blf.se/468.php

Märk väl att Zoomins användarvillkor inte bara kräver att man har fått upphovsmannens tillstånd att kopiera ("låna") en bild (och det är inte alls säkert att personen som innehar hemsidan även är bildernas upphovsman) - man måste alltid tydligt hänvisa till detta tillstånd, t.ex. med en länk i albumet där bilden lagras. Annars betraktas bilden som stulen och man löper stor risk att bli avstängd från tjänsten.

 

Ännu ett tillägg (2008-08-25):

Några har påpekat det är svårt att hänga med i allt detta nya om hur bilder får kopieras. Det är faktiskt inte något nytt påhitt alls. Användarvillkoren är visserligen mer lättlästa idag, men nedanstående inlägg skrevs här på utvecklingsbloggen för över två år sedan:

http://admin.zoomin.se/blogg/permalink-20060808-4114.html

Sedan 2006 har det dessutom hänt en del, två år är en evighet på internet... När det gäller upphovsrätt så har det i flera fall visats att tjänsteleverantören är att anse som medskyldig om tjänsten används av medlemmarna för att bryta mot upphovsrätten.

För några kända exempel, se t.ex. hur Youtube är tvungna att aktivt agera mot att upphovsrättskyddat material laddas upp. Eller det aktuella brottsmålet mot Pirate Bay - och de lagrar inte ens något upphovsrättskyddat material på sina servrar!

 

Lördagen den 23 augusti 2008 kl. 10:02

Zoomin | Permalänk

 

Nytt filmformat på plats

Idag sjösattes det nya effektivare filmformatet h264 på Zoomin, och det får lite sidoeffekter (mest positiva sådana).

När man laddar upp en film så kommer man förmodligen slås av att filmer numera tar en jäkla plats i galleriet. Det beror på att Zoomin bara har gjort halva jobbet när bilden precis har laddats upp, resten sker automatiskt i bakgrunden (när det finns tillräckligt med lediga resurser på servern, vilket kan dröja tills den kommande natten). 

När allt jobb med att analysera, koda om och komprimera filmen är klart så kommer den ta betydligt mindre plats i galleriet än när den precis hade laddats upp, samtidigt som både bild- och ljudkvalitet är av riktigt hög klass med webbmått mätt.

Värt att notera är att om filmen som man laddar upp är suddig och har dåligt ljud så kan Zoomin inte göra något åt det, däremot kommer filmer som laddas upp med bra kvalitét inte få på långa vägar lika kraftig bild- och ljudförsämring i albumen som tidigare.

 

Torsdagen den 21 augusti 2008 kl. 19:22

Zoomin | Permalänk

 

Upphovsrätt, användarvillkor och avstängningar

Medlemmar som har tagit del av de senaste dagarnas skriverier om GIF-bilder och upphovsrätt men ändå totalvägrar att följa de användarvillkor som man har godkänt har nu börjat stängas av från tjänsten.

Jag vet att många har blivit tagna på sängen av att användarvillkorens efterlevnad har börjat följas upp betydligt hårdare, och det finns ingen deadline för när man ska ha gått igenom sitt användande av upphovsrättskyddat material på hemsidan så ni behöver verkligen inte stressa livet ur er.

De som nu har blivit avstängda har dock varit synnerligen aktiva i den senaste veckans debatt, men har visat att de i slutändan inte accepterar att de måste följa samma regler som alla andra. Man får tycka precis vad man vill om Zoomins användarvillkor, men har man ingen avsikt att följa dem så kan man heller inte ha någon hemsida här.

 

Det är i allmänhet inte OK att lagra bilder som man har "hittat på nätet" i sitt galleri, och att sprida dem vidare genom att låta albumen vara öppna för vem som helst att kopiera bilder ur är ett flagrant brott mot upphovsrätten och därmed användarvillkoren. Detta gäller inte bara GIF-bilder, utan alla sorters bilder, filmer, texter, ja allt material som man kan lagra på sin hemsida! Man har inte rätt att ge bort saker som inte är ens egna, det gäller såväl i verkliga livet som på nätet.

 

Det är i allmänhet inte OK att låna bilder av varandra. Undantaget är om den man lånar bilden av har skapat bilden själv från grunden, och har gett sig godkännande.

 

Bilder som man själv inte har skapat (och därmed inte innehar upphovsrätten till) måste alltid åtföljas av en hänvisning till upphovsrättsinnehavaren och gällande avtal för hur bilderna får användas, t.ex. genom att man länkar till upphovsrättsinnehavarens hemsida i albumets beskrivning.

Om man hittar bilder på nätet och inte kan hitta upphovsrättsinnehavaren och dennes villkor för användandet av bilderna, så får bilderna inte får laddas upp till galleriet.

 

Men: bilder som man hittar på nätet och använder på sin hemsida utan att man lagrar dem på Zoomin ses mildare på, eftersom man då åtminstone inte utsätter Zoomin för någon större risk att stämmas av ilskna upphovsrättsinnehavare.

Det går alltså att använda andras bilder på sin hemsida, men då måste man tydligt hänvisa till bildernas upphovsrättsinnehavare (se användarvillkoren samt sidan frågor & svar). Om det inte går, lägg bilderna på ett alternativ lagringsutrymme, t.ex. Photobucket.

(Kommentar till ändring av sista stycket:

Eftersom Zoomin är en kommersiell tjänst, och alla medlemssidor utgör en del av tjänsten, så innebär det att även piratkopierat material som laddas upp till Zoomin kan anses utgöra en del av tjänsten. Detta medför att Zoomin riskerar att få skadeståndskrav av upphovsrättsinnehavaren, trots att hemsidan som den laddats upp till är av privat, icke-kommersiell karaktär.

Bilder och annat material som man har "hittat på nätet" och där man inte hänvisar till upphovsrättsinnehavarens uttryckliga tillstånd att använda bilderna på sin hemsida får därför aldrig lagras på Zoomin.)

 

Torsdagen den 21 augusti 2008 kl. 09:38

Zoomin | Permalänk

 

Gästboksförändringar

I de gästböcker där HTML tillåts kan man numera klippa in bilder från sitt galleri med hjälp av "infoga bild"-knappen i redigeringsverktyget, så slipper man använda diverse klipp&klistra-knep som inte alltid funkar.

Om denna knapp inte syns, testa att ladda om sidan med knapparna Ctrl+F5.

 

En ny version av redigeringsverktyget har även installerats. Såvida man inte har en väldigt exotisk/gammal webbläsare så är det bäst att alltid ha den senaste versionen av redigeringsverktyget då den (åtminstone i teorin) ska vara bäst och stabilast, så gå in på sidan "Min profil", välj rubriken "Hemsidan" och kontrollera att inställningen "Redigeringsverktyg" är "Senaste versionen" så hänger ni automatiskt med i uppdateringarna i framtiden.

 

Trevlig kväll.

 

Måndagen den 18 augusti 2008 kl. 20:12

Zoomin | Permalänk

 

Ut med GIF, in med bättre filmkvalitet

Inställningen "högupplöst" gäller numera även filmer som laddas upp till galleriet. Detsamma gäller inställningen för vattenstämpel, med ett visst förbehåll: man kan inte välja bort "Zoomin"-stämpeln på filmen om man har en gratissida.

 

Filmer som laddas upp till ett album som är inställt att vara högupplöst kommer både se ut och låta betydligt bättre än tidigare, samtidigt som filmer som laddas upp till lågupplösta album har ungefär samma bild&ljudkvalitet som förr.

Framåt slutet på veckan hoppas jag ha fått några nya komprimeringsalgoritmer på plats som ska göra att högupplösta filmer tar betydligt mindre plats i galleriet, än så länge kan de breda ut sig ganska rejält (fast det hänger som tidigare väldigt mycket på hur mycket ljud och snabba rörelser det är i filmen). Detta kommer då justeras automatiskt utan att man behöver ladda upp filmen på nytt.

 

Söndagen den 17 augusti 2008 kl. 18:48

Zoomin | Permalänk

 

Veckans uppdateringar & förändringar

 • Stödet för GIF-bilder, vilket har varit livligt omdiskuterat under flera år, har slutligen tagits bort. PNG-bilder fungerar dock fortfarande, vilket innebär att skillnaden i praktiken endast blir att animerade bilder inte längre går att ladda upp till galleriet.
  Galleriet är främst avsett att fungera som fotoalbum, och endast som lagring av bilder som man själv har skapat från grunden och därmed innehar upphovsrätten till. Sistnämnda krav har alltid funnits i användarvillkoren, men ändå bryter 99% av de GIF-bilder som laddats upp mot detta. Beslutet är därför slutgiltigt och odiskutabelt.
   
 • Huvudmenyn har kompletterats så att även menyerna "Galleri", "Webbdisk" och "Vänner & favoriter" har undermenyer för att underlätta snabb navigering.
   
 • Topplistor för senaste & populäraste undersidorna finns att aktivera på sidan "min profil", under rubriken "hemsidan".
   
 • Statistik för undersidorna redovisas i onlinestatistiken som ingår i Zoomin Plus/Biz.
   
 • Ikonen för startsidan blinkar när en ny undersida har kommit till, än så länge saknas dock ett sätt att se vilken undersida det är som har tillkommit... det är på gång.
   
 • Besöksräknaren med ram innehåller antal besökare just nu samt antal besök idag, senaste veckan, och totalt antal besök.

 

Slutligen: Glöm inte sommartävlingen!

 

Lördagen den 16 augusti 2008 kl. 11:48

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin öppnar gränserna (litegrann) + kartkul

Från och med idag så kan även boende i Norge, Finland och Danmark skaffa en hemsida på Zoomin. Jag tror inte att intresset för denna tjänst är överväldigande hos våra grannar eftersom den är rakt igenom svenskspråkig, men det har i alla fall kommit förfrågningar tillräckligt många gånger för att jag skulle göra slag i saken.

 

Med anledning av detta så har jag förbättrat kartfunktionen en hel del (http://www.zoomin.se/hemsidor/karta.html). Utöver att kartan visar hela Norden så laddas den betydligt snabbare numera.

 

På sidan "min profil" ser man även en karta över den stad som man uppgett under "min profil". Om man vill att kartan bättre ska visa var man bor någonstans, så kan man precisera texten i fältet "Stad" genom att till exempel skriva "Valla, Katrineholm" i rutan om man råkar vara bosatt i just samhället Valla utanför Katrineholm. Det funkar till och med att ange kompletta gatunamn och adresser, som t.ex. "Djulögatan 69, Katrineholm", om man vill.

 

Medlemmar som har Zoomin Plus kan dessutom lägga denna karta i sin topbox. Kod för detta finns på sidan "min profil", under rubriken "topbox och sidhuvud".

 

Torsdagen den 7 augusti 2008 kl. 20:53

Zoomin | Permalänk

 

Läsvärt om förstapriset i sommartävlingen

Hur går det? Har ni kommit igång med era bidrag till sommartävlingen?

För den som är tveksam till om förstapriset är värt att lägga energi på så kan jag tipsa om MacWorlds nypublicerade recension av kameran (Canon Digital Ixus 80IS). Deras omdöme: "Ixus visar var skåpet ska stå, än en gång. Allt känns gediget och bilderna är de bästa i denna kategori. Att inte kalla den här kameran för prisvärd vore tjänstefel." Betyg: 9 av 10.

Kameran ligger här i sin låda och väntar på sin nya ägare... Vad väntar du på?

 

Söndagen den 13 juli 2008 kl. 19:14

Zoomin | Permalänk

 

Överbelastningsattack mot Zoomin under morgonen

Zoomin var onåbar tills strax före 08:00 idag. Orsaken var en överbelastningsattack mot servrarna.

 

Fredagen den 11 juli 2008 kl. 07:57

Zoomin | Permalänk

 

Sommartävling!

Släpp fram kreativiteten och tävla om en Canon Digital IXUS 80 (annars behåller jag den själv)! Mer information hittar ni här!

 

Tillägg 26/7: jag har filat lite på reglerna för tävlingen för att ge er kreativitet större spelrum.

I korthet är temat för tävlingen "Zoomin och sommar" - vill man inte skaffa en gratis-t-shirt utan har en annan idé om hur man kan använda Zoomin-loggan i sitt tävlingsbidrag så är det bara att köra på. Enda kruxet är att loggan inte får läggas på i efterhand, man behöver alltså skriva ut/brodera/trycka (osv) loggan på något som används i bilden.

 

Onsdagen den 25 juni 2008 kl. 12:49

Zoomin | Permalänk

 

Städdag på Zoomin

Idag körs lite välbehövligt underhållsarbete i Zoomins statistikdatabas. Ingen information tas bort, utan det handlar mer om automatiserade sorteringar och omkategoriseringar av de 12 miljoner loggposter som ligger där.

Realtidsstatistik (besöksräknare, topplistor, "inloggade besökare" osv) kommer därför inte vara tillgängligt under större delen av dagen.

 

Tillägg (måndag):

Statistikdatabasen städar fortfarande frenetiskt, så realtidsstatistiken kommer inte komma ikapp än på ett tag. Det är inget fel och inget som behöver felrapporteras.

 

Söndagen den 15 juni 2008 kl. 06:39

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin Plus/Biz krävs för egen CSS

Några finurliga medlemmar har upptäckt att man kan lägga in egen CSS-kod på sin hemsida (via STYLE-taggen), och därigenom få bort reklamen. Zoomin drivs av en enskild firma med begränsade resurser, och utan reklamen skulle inte gratis hemsidor över huvud taget kunna erbjudas.

 

Alla försök att få bort reklamen från gratissidorna måste tyvärr bekämpas med begränsningar, varför det sedan i morse krävs att man har Zoomin Plus/Biz för att man ska kunna lägga in egen CSS-kod.

 

Fredagen den 13 juni 2008 kl. 08:26

Zoomin | Permalänk

 

Förändring av lågupplösta bilder i galleriet

Vi har ett tag testat att låta lågupplösta bilder inte uppta någon plats alls i galleriet, vilket i praktiken har inneburit att man har kunnat fylla sitt galleri med filmer och högupplösta bilder och därutöver ladda upp ett obegränsat antal lågupplösta bilder.

 

Detta förfarande har börjat skapa vissa problem eftersom lågupplösta bilder i realiteten tar plats och resurser de också (om än betydligt mindre än högupplösta bilder). För att reflektera detta tar lågupplösta bilder 1/10 så mycket plats i galleriet som högupplösta bilder från och med idag. 10 lågupplösta bilder tar därmed upp en bildplats i galleriet, lika mycket som en högupplöst bild.

 

En handfull medlemmar som har laddat upp tusentals lågupplösta bilder (drygt 10,000 bilder är rekordet vad jag kan se) kommer därför upptäcka att de har plötsligt har fått slut på utrymme i sina gallerier.

En funktion som kan hjälpa till att identifiera de minst populära bilderna i galleriet är på gång, för det är ju ingen idé att man fyller upp sitt galleri med bilder som inte används och ingen tittar på. Eller hur?

 

I samma veva har för övrigt bildkvalitén på lågupplösta bilder puffats upp ett snäpp, men det har bara effekt på nya bilder som laddas upp. Samtidigt har standardinställningen i nya album återgått till att vara högupplöst.

 

Torsdagen den 29 maj 2008 kl. 11:13

Zoomin | Permalänk

 

Elavbrott imorgon (fredag)

Jag fick just besked om att serverhallen måste stänga av strömmen för underhållsarbete under morgondagen. Om allt går som det ska så handlar det bara om ett kortare avbrott tidigt på morgonen, men Zoomin kommer alltså inte vara nåbar under tiden.

 

Uppdatering fredag 07:35: Enligt driftstatistiken varade avbrottet i nära tre timmar, men allt verkar hur som helst vara igång som vanligt nu. På grund av avbrottet kan det dock hända att statistiken släpar efter med ett dygn för vissa av er idag, men det kommer ikapp tills imorgon.

 

Torsdagen den 22 maj 2008 kl. 16:25

Zoomin | Permalänk

 

Ladda hem album

I händelse av fullständigt datorhaveri på den egna datorn i kombination med avsaknad av backup på sina bilder, så kan medlemmar med Zoomin Plus/Biz numera ladda hem kopior av de bilder som man har lagt upp i sina album genom att klicka på knappen "ladda hem" i respektive album.

Denna funktion är ej tillgänglig för era besökare.

 

Bilderna är oftast inte i lika hög kvalitet som originalbilderna som laddades upp (eftersom Zoomin inte sparar originalbackuper på de bilder som laddas upp, utan lagrar alla bilder som låg- eller högupplösta webbanpassade kopior). Om man har förlorat originalbilderna så är de i alla fall bättre än ingenting.

 

Torsdagen den 22 maj 2008 kl. 16:07

Zoomin | Permalänk

 

The return of the "läs/skriv e-post"-knapp.

Eftersom många tycker att det är alldeles för krångligt att lägga upp sin e-post i ett e-postprogram så har knappen "läs/skriv e-post" återinförts, men numera måste man godkänna att Zoomin.se inte kan ta ansvar för eventuella fel i den eftersom den är en fristående tredjepartsprodukt (och alltid kommer vara det, oavsett vilken programvara som körs på webbmailen).

 

Zoomin tar fortsatt ansvar för att mailservern (som hanterar er e-post) fungerar, men webbmailen är inte en del av mailservern utan ett sätt av många att läsa och skriva sin e-post. Webbmailen är ett mailprogram, precis som t.ex. Outlook och Windows Mail (fast avsevärt mer primitivt).

 

Webbmailen är därför inte avsedd att användas för att spara och organisera viktiga mail, utan är och förblir ett komplement till ett riktigt e-postprogram.

 

Fredagen den 11 april 2008 kl. 07:56

Zoomin | Permalänk

 

Webbmailen byts ut inom kort, alla sparade mail raderas

På grund av att webbmailen inte fungerar bra (läs: tappar bort sparade mail emellanåt) så kommer den inom kort bytas ut mot en annan produkt.

Alla mail som ni har sparat i webbmailen kommer med största sannolikhet försvinna när bytet görs, varför ni rekommenderas att omedelbart spara alla viktiga mail på era datorer och därefter följa instruktionerna på sidan "e-post" för att lägga upp ert/era e-postkonto(n) i ett riktigt mailprogram istället (t.ex. Outlook, Eudora, eller Windows Mail).

 

För att (tämligen omilt) "uppmuntra" er att börja använda ett e-postprogram istället för webbmailen så tas knappen "läs/skriv e-post" bort. Vill man använda webbmailen så blir man alltså tvungen att manuellt logga in på http://mail.tstorm.se i fortsättningen.

 

Innan ni ställer frågor, var snälla och läs igenom instruktionerna på sidan "e-post" noggrant.

Det vanligaste problemet är att man uppgett sin hemsidas lösenord istället för e-postens lösenord när man försöker kolla sin mail. Hemsidan och e-posten har inte samma lösenord, såvida man inte bytt lösenord på e-postkontot själv. Även detta kan man göra på sidan "e-post".

 

De mail som syns i webbmailens inkorg kommer även hämtas till e-postprogrammet när e-postkontot är korrekt upplagt.

 

Torsdagen den 3 april 2008 kl. 17:19

Zoomin | Permalänk

 

Administrationsmeny

Det börjar bli lite trångt i menyraden, så ikonerna för administration av hemsidan ("min profil", "frågor & svar", "logg" och så vidare) har fått flytta in i en egen undermeny. Håll muspekaren över texten "Administration" när ni är inloggade på era hemsidor, så dyker de upp.

 

Måndagen den 24 mars 2008 kl. 07:59

Zoomin | Permalänk

 

Ny funktion: Loggbok

Uppe till höger i menyraden (när ni är inloggade) finns en loggbok över den senaste veckans händelser på hemsidan. Informationen hämtas ur statistikdatabasen och ligger således även till grund för statistiken som ingår i Zoomin Plus, men loggboken visar vad som har hänt i kronologisk ordning.

Loggboken är en praktisk informationskälla för er som inte vill visa "senaste"-listorna på hemsidorna, och innehåller dessutom lite mer detaljerad information om vad varje besökare har haft för sig.

 

Ändring: Loggboken byter namn till det lite mer vedertagna begreppet "besökslogg".

 

Torsdagen den 20 mars 2008 kl. 13:42

Zoomin | Permalänk

 

Förenkling av forumet

Många med mig har säkert märkt att det ofta är svårt att avgöra om man ska skriva i "hjälp och support" eller "felrapporter" när något inte fungerar som man hade förväntat sig.

Jag har därför ändrat så att man inte längre kan skapa inlägg i "felanmälan", utan om ett inlägg i "hjälp och support" visar sig bero på ett tekniskt fel på Zoomin så kommer inlägget flyttas till "felrapporter" för vidare felsökning och åtgärd.

Om man har problem med någon av Zoomins funktioner så är det alltså alltid "hjälp och support" man ska skriva i.

 

Söndagen den 16 mars 2008 kl. 11:16

Zoomin | Permalänk

 

Nya inställningar under "min profil"

Under rubriken "Privata uppgifter" kan man uppge sitt mobilnummer. Det kommer bland annat användas i en kommande funktion för så kallad microbloggning, t.ex. kommer man kunna skicka in blogginlägg via MMS och små statusuppdateringar via SMS utan att det kostar skjortan. Dessa tjänster kommer jag inte tjäna några pengar på (eller OK, 3 öre per meddelande tror jag att jag går plus i slutänden - efter 1500 meddelanden har jag råd till en hamburgare), och de kommer vara tillgängliga för alla medlemmar på Zoomin. Mer information om detta kommer inom kort.

 

Mobilnumret under "min profil" kommer inte användas för att skicka obeställda meddelanden till er, t.ex. reklam.

 

Under rubriken "hemsidan" kan man välja om det ska visas en liten tårta högst upp till vänster på sin hemsida när man fyller år. Detta alternativ är aktiverat som standard. För er som anser att åldern är oviktig så håller jag med helt och hållet, därför framgår inte hur mycket man fyller - bara att man fyller år.

 

Fredagen den 7 mars 2008 kl. 10:50

Zoomin | Permalänk

 

Bandbreddsproblem

Söndag kväll/natt och måndag kväll/natt har vi enligt ett fåtal rapporter haft bekymmer med bandbredden. Jag är än så länge inte säker på om det beror på att vår internetleverantör har tekniska problem eller om det är någon/några som roar sig med att överbelasta servern, men det har jag för avsikt att utreda under dagen.

 

Uppdatering 09:30: Efter felanmälan till serverhallen så verkar bandbredden ha återställts (med råge). Problemet var relaterat till att de hade startat om en av serverhallens brandväggar i lördags, och jag vidarebefodrar härmed en ursäkt från företaget som driver serverhallen.

 

Tisdagen den 4 mars 2008 kl. 07:03

Zoomin | Permalänk

 

Funktionen "framkalla"

...utgår.

Orsaken är främst att funktionen inte användes i nämnvärd utsträckning, utan mer uppfattades som oönskad reklam för tjänsten *************. Att de aldrig uppfyllde sin väldigt enkla del av det nu avslutade samarbetet har även haft inverkan på detta beslut.

 

Söndagen den 24 februari 2008 kl. 01:42

Zoomin | Permalänk

 

Serverunderhåll idag (fredag 15/2)

Under dagen kommer Zoomins servrar uppdateras för att täppa igen ett nyligen upptäckt säkerhetshål i det operativsystem som servrarna använder. Samtidigt kommer jag peta in lite ny hårdvara i burkarna för att förbereda för framtida funktioner.

Rent konkret innebär detta att Zoomin periodvis kommer vara helt eller delvis onåbart under dagen, eftersom servrarna behöver startas om några gånger.

 

Idealiskt vore givetvis att göra denna typ av planerade arbeten nattetid, men i dagsläget har jag inte åtkomst till serverhallen på natten och det vore oklokt att låta dessa säkerhetshål förbli oåtgärdade - i synnerhet med tanke på att webhotellet Proinet blev hackat med hjälp av samma säkerhetshål för några dagar sedan, och fortfarande inte har kommit igång igen.

Att driva en webbtjänst idag handlar tyvärr i allt större utsträckning om att skydda sig mot meninglös datavandalism.

 

Uppdatering 13:00: De mest nervpirrande momenten är avklarade (säkerhetspatchar, hårdvaruinstallationer, och omstarter). Nu återstår bara att gå igenom tjänsten och kontrollera att allt snurrar igen.

 

Fredagen den 15 februari 2008 kl. 08:30

Zoomin | Permalänk

 

"Min profil", användarvillkor, och banners

Sidan "min profil" har snyggats till litegrann, så att allting inte längre ligger i en lång rad på sidan. Klicka på respektive rubrik för att komma till önskad avdelning.

Redigeringsverktyget gnäller lite om att det ligger dolt när sidan laddas (ett javascript-fel syns på sidan), men verkar ändå fungera som avsett. Felet är rapporterat till tillverkaren av redigeringsverktyget och förhoppningsvis är det snart löst.

 

Användarvillkoren blivit lite mer liberala. Kravet på att man ska ha Zoomin Biz för att använda sin hemsida för affärsverksamhet stryks, men medlemsnivån Biz finns kvar med fler e-postadresser och högre trafikgräns än Plus. Numera råder även 13-årsgräns istället för 15-årsgräns på Zoomin.

Användarvillkoren har även förtydligats vad gäller hanteringen av kontouppgifter (dvs hemsidans lösenord). Vårdlös hantering av hemsidans lösenord kan leda till att man får sitt konto stängt utan förvarning. Lämna aldrig ut era lösenord till någon annan, inte ens till mig! Se även http://admin.zoomin.se/blogg/permalink-20080115-62400.html.

 

Arbetet med att fräscha upp hemsidornas banners för att passa den nya layouten har även påbörjats, men är inte att betrakta som färdigt.

 

Torsdagen den 14 februari 2008 kl. 18:24

Zoomin | Permalänk

 

Automatisk uppgradering av gratissidors layout

Idag börjar gratissidor med den gamla layouten uppgraderas till den nya layouten automatiskt, precis som förvarnats om i månadsmailet. Inom en vecka kommer alla gratissidor ha den nya layouten.

Uppgraderingsrutinen försöker välja en passande stilmall, men då det hela sker helt automatiskt så är det mycket möjligt att man kommer vilja göra små justeringar av färgval och annat enligt eget tycke och smak för att passa den nya layouten.

 

Betalande medlemmar påverkas ej av detta, utan än så länge får ni själva avgöra när ni vill uppgradera hemsidans layout.

 

 

 

Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 08:58

Zoomin | Permalänk

 

Egna META-taggar

Medlemmar med Zoomin Plus/Biz och den nya layouten kan numera lägga in eget innehåll i hemsidans HEAD-sektion, t.ex. JavaScript eller så kallade META-taggar. Se inställningen "Hemsidans HEAD-sektion" på sidan "min profil".

 

Läs mer om META-taggar och vad man kan använda dem till på t.ex. http://www.echoecho.com/se/htmlmetatags01.htm. Observera att felaktig kod i HEAD-sektionen kan göra era hemsidor helt obrukbara eller få dem spärrade på olika sökmotorer - läs på ordentligt först, och dubbelkolla att varenda bokstav och tecken är rätt innan ni sparar!

 

Söndagen den 3 februari 2008 kl. 10:02

Zoomin | Permalänk

 

Ny topbox-widget

En ny widget finns att tillgå för betalande medlemmar: "Inloggade medlemmar" visar en lista över just nu inloggade medlemmar på Zoomin.se. Denna enkla lilla pryttel kommer utvecklas så att den på lite sikt kommer ge er helt nya möjligheter att ta kontakt med varandra.

Det är endast medlemmar som har community-funktioner påslaget under "min profil" som syns i denna lista.

 

Tillägg: Listan visas även på www.zoomin.se, och den kommer ha samma funktionalitet där som om man lägger in den i topboxen. Medlemmar med gratissidor kan alltså använda denna widget på www.zoomin.se.

 

Torsdagen den 31 januari 2008 kl. 19:05

Zoomin | Permalänk

 

Större betalningar tas återigen emot via Bankgiro

Betalningar där Payson tidigare var enda alternativet har nu åter fått Bankgiro som betalningsmöjlighet. Observera dock att betalningar via Bankgiro tar längre tid på sig att hanteras än betalningar som görs via Payson.

 

Lördagen den 26 januari 2008 kl. 11:40

Zoomin | Permalänk

 

Bilder/filmer på webbdisken

Bilder och filmer kan inte längre lagras på webbdisken. Galleriet är optimerat för effektiv lagring och presentation av bilder och filmer, och webbdisken är avsedd för filtyper som ej kan lagras i galleriet.

 

Torsdagen den 24 januari 2008 kl. 21:22

Zoomin | Permalänk

 

Fungerar inte redigeringsverktyget för dig?

Ett fåtal medlemmar har rapporterat att det sedan årsskiftet inte längre går att redigera hemsidan. Den 30/12 uppdaterades redigeringsverktyget till en ny version, och jag har själv provat att redigera de hemsidor som trilskas med Internet Explorer 6 (SP2), Internet Explorer 7, och Firefox på ett flertal datorer utan att drabbas av några problem.

 

Detta innebär troligen att problemet endast uppstår med webbläsare som inte är uppdaterade, eller om man har något tilläggsprogram som är inkompatibelt med redigeringsverktyget.

 

För att lösa problemet, se först till att webbläsaren är uppdaterad. Om man har Windows så kan man göra det på http://windowsupdate.microsoft.com.

Om det inte hjälper (eller webbläsaren inte kan uppdateras pga att man inte har en giltig licensnyckel), prova gärna med webbläsaren Firefox istället.

I sista hand kan man gå in på sidan "Min profil" och välja att återgå till den gamla versionen av redigeringsverktyget. Ändra inställningen "Redigeringsverktyg" under rubriken "Hemsidan" till "version 2.3.1".

 

Torsdagen den 17 januari 2008 kl. 07:23

Zoomin | Permalänk

 

När bytte du lösenord senast?

Den senaste tiden har man kunnat läsa om dataintrång på flera stora webbtjänster, bland annat Bilddagboken.se och Efterfesten.com har drabbats hårt.

Gemensamt för dessa intrång är att målet har varit att få tag i medlemmarnas lösenord, för att därefter ägna sig åt allt från helt meningslös vandalism till att länsa medlemmarnas e-post i jakt efter värdefull information.

 

I fallet Bilddagboken så var lösenorden envägskrypterade, vilket betyder att man inte kan läsa dem trots att man fått en kopia av databasen. Envägskrypterade lösenord går dock att knäcka om de är enkla och/eller korta, vilket var fallet med en övervägande majoritet av lösenorden på Bilddagboken.

 

Hur säkert är ditt eget lösenord?

 • Använder du det någon annanstans?
 • Har du någonsin lämnat ut det till någon?
 • Är det ett riktigt ord (på vilket språk som helst) eller ett namn (på en person, husdjur, produkt, gatunamn, osv)?
 • Är det kortare än 8 tecken?
 • Går det att härleda till dig på något sätt?

Om svaret på någon av frågorna ovan är "ja" eller ens "nja", så bör du omedelbart byta lösenord på Zoomin, eftersom det är så dåligt att det inte går att lagra säkert och alltså skulle läcka ut om Zoomin drabbades av samma typ av dataintrång som Bilddagboken.

För säkerhets skull bör du byta lösenord även om det inte är dåligt enligt ovanstående kriterier. Zoomins säkerhet har förbättras i och med det nya inloggningssystemet, men om en gammal kopia av databasen skulle bli stulen och du fortfarande har kvar samma lösenord som du hade då så kan ditt lösenord läcka ut den vägen.

 

Ett säkert lösenord är minst 8 tecken långt och består av en blandning av stora och små bokstäver och siffror. Det ska absolut inte vara ett ord som finns på riktigt.

 

Ett lösenord ska betraktas som en värdehandling. Det är din nyckel till din hemsida på Zoomin, och på samma sätt som man inte får kopiera sin nyckel till lägenheten hur som helst så är det inte OK att lämna ut sitt lösenord till andra hur som helst. Alla eventuella konsekvenser av ett sådant agerande är man ensam ansvarig för, och handskas man vårdslöst med sina inloggningsuppgifter så är risken stor att man får sitt konto avstängt.

 

Slutligen vill jag passa på att slå ihjäl den spridda myten om att man inte får skriva upp sitt lösenord på ett papper. Det får man visst, även om det är onödigt att ha det på en post-it-lapp på skärmen.

Det är nämligen mycket bättre att ha ett säkert lösenord på en lapp i skrivbordet än ett dåligt lösenord som man kan i huvudet, eftersom det är mycket mindre risk att någon bryter sig in hemma hos dig för att sno ditt lösenord än att det läcker ut tillsammans med tusentals andra lösenord i samband med ett större dataintrång.

 

Tisdagen den 15 januari 2008 kl. 16:37

Zoomin | Permalänk

 

Segt emellanåt

Jag vill bara upplysa om att jag är medveten om att det går segt emellanåt, det nya inloggningssystemet är inte särskilt resurssnålt än så länge. Indikationerna (som ändå inte fungerade) spårade också ur ganska rejält när inloggningssystemet förändrades, men det tror jag att jag har fått ordning på nu.

 

Jag ber om ert överseende med detta ett tag, då det krävs lite mer arbete för att få inloggningssystemet att fungera effektivt. I första hand ville jag försäkra mig om att det fungerar korrekt innan jag började ge mig på effektiviseringar.

 

Onsdagen den 9 januari 2008 kl. 20:17

Zoomin | Permalänk

 

Nytt inloggningssystem på plats

Det blev en så kallad all-nighter (utrikiska för övertid) igår kväll/natt för att slänga ut det gamla rassliga inloggningssystemet, och ersätta det med ett system som jag skräddarsydde för Zoomin. Sedan i förmiddags använder Zoomin det nya inloggningssystemet, och vad jag kan se så har i alla fall några av dem som hade inloggningsproblem igår haft en betydligt smidigare upplevelse. Jag har inte sett några spår av inloggningsproblem i servern heller.

 

Bekräfta/dementera gärna.

 

Tillägg:

I övrigt kan jag informera om att alla nya medlemmar numera får den nya layouten. Det säger kanske litegrann om hur nära den är att lanseras officiellt (då det kommer gå ut information via mail till alla medlemmar som har den gamla layouten).

När ni uppgraderar så kan det hända att textfärg och bakgrund inte längre passar ihop, och det beror på att ni använde en gammal stilmall som var "bakvänd" - den hade egentligen textfärgen som bakgrundsfärg och tvärtom. Det var en väldigt rörig och ologisk lösning och en dylik stilmall kommer därför inte skapas för den nya layouten, utan man får se vilken av de nya stilmallarna som passar bäst och anpassa sin hemsida till den (om man anser att det behövs). Fråga gärna i forumet om det är något speciellt ni behöver hjälp med.

 

Tisdagen den 8 januari 2008 kl. 12:23

Zoomin | Permalänk

 

Krånglande inloggningar

Problem med inloggningen har varit en följetong på Zoomin under hela 2007, och det verkar nu ha återkommit av någon anledning. Det kan ha att göra med att den nya layouten använder AJAX (laddar saker "på begäran", t.ex. huvudmenyn), men felsökningen visar bara att webbläsarna plötsligt slänger bort all inloggningsinformation och helt sonika vägrar ta emot någon ny tills man har startat om webbläsaren...

Många andra tjänster runtom i världen brottas med liknande problem, och det enda att göra verkar vara att överge det gamla standardsystem som vi använder idag och skräddarsy ett modernare inloggningssystem för Zoomin istället så att vi slipper vara lika beroende av vad webbläsarna har för sig.

 

Så det är vad jag kommer ägna de närmaste dagarna åt, och jag hoppas att ni inte kommer ha alltför stora problem med inloggningen under tiden.

 

Måndagen den 7 januari 2008 kl. 15:24

Zoomin | Permalänk

 

Testpiloter sökes

Vill du testköra Zoomins nya layout? Att den är snyggare än den gamla layouten från slutet av 2004 råder det inget tvivel om, däremot ser jag gärna att den testas på bred front innan den lanseras "officiellt".

Så om du vill vara först med det senaste, samtidigt som du hjälper mig att hitta eventuella skavanker i den nya layouten, så är det bara att klicka här så uppgraderas din hemsida till den nya layouten. Men tänk på att rollen som testpilot handlar om att testköra ett ofärdigt system, och konkret kunna peka på det som man inte gillar eller som man tycker fungerar dåligt och ge förslag på förbättringar. Är du inte beredd på detta så ska du inte absolut inte uppgradera.

 

Din hemsida kommer efter uppgraderingen tilldelas den nya standardstilmallen, men behåller alla övriga inställningar (färger, bakgrundsbilder, typsnitt och så vidare). En uppfräschad variant av stilmallen "transparent" samt nytillskottet "luft", som denna blogg använder, finns att tillgå efter uppgradering. Hemsidans innehåll, t.ex. undersidor och blogginlägg, förändras inte.

 

De mest uppenbara förbättringarna, utöver ett betydligt snyggare utseende:

 • Menyn har gjorts om, så att startsidans navigeringsmeny är integrerad med huvudmenyn.
 • Egen design av navigeringsmenyn kallas numera "sidhuvud", och hamnar på ungefär samma plats som tidigare. Det går utmärkt att ha både huvudmeny och sidhuvud.
 • Möjlighet att, om man vill, redigera hemsidans stilmall (CSS-fil). CSS är för layouten vad HTML är för hemsidans innehåll, och det är definitivt ett steg upp i svårighetsgrad. Men belöningen är att du kan utforma din hemsida helt efter dina egna önskemål, istället för att hålla dig till ett antal fördefinerade alternativ.

Rapportera eventuella problem och ge feedback i forumet.

Samtliga gratissidor på Zoomin.se kommer inom kort tvångsuppgraderas till den nya layouten, men betalande medlemmar kommer kunna hänga kvar på den gamla en period om nu någon verkligen skulle vilja det.

Uppgraderingen är trots sitt "namn" inte enbart utseendemässig utan även teknisk, för att förbereda för framtida funktionalitet. Har man väl uppgraderat, så kan man inte gå tillbaks till den gamla layouten. Ej heller kommer det gamla systemet fortsätta underhållas och utvecklas.

Lämna gärna en kommentar nedan om du har uppgraderat din hemsida, så kan nyfikna spekulanter se vad som väntar på "andra sidan".

 

Tillägg: Ni som har stilmallen "transparent" kommer numera tilldelas den istället för standardmallen när ni uppgraderar.

 

2008-01-08 16:45: Stilmallen "ram" har tillkommit, och är avsedd som ersättare till den gamla stilmallen där hemsidans innehåll låg i en ruta på sidan, och bakgrundsbilden hamnade runt rutan istället för att täcka hela sidan. Fast den är lite snyggare, såklart (framförallt om man använder en finish på sin hemsida).

 

Söndagen den 6 januari 2008 kl. 01:20

Zoomin | Permalänk

 

Ny layout på gång

Arbetet med att fräscha upp Zoomins layout är på gång, och kan följas på denna hemsida samt ett fåtal andra som är med och testar det nya formatet.

 

Den gamla layouten kommer förbli i stort sett orörd, den enda ändringen hittills är att ikonerna för Zoomin Plus/Biz inte längre är röda. När den nya layouten är klar, så kommer alla nya medlemmar få den automatiskt. Existerande medlemmar kommer själva få välja om de vill gå över till den nya layouten eller ligga kvar på den gamla.

 

Den nya layouten handlar egentligen inte så mycket om ett nytt utseende, utan mer om att ge er ännu större möjligheter att utforma era hemsidor på det sätt ni vill. Tidigare har både layout och innehåll samsats i HTML-koden som bygger upp era hemsidor, men med den modernare lösning som nu håller på att införas så styrs layouten av en stilmall (cascading style sheet, CSS). HTML-koden innehåller bara hemsidans text och bild.

Genom att ändra i hemsidans CSS-fil så kan man därmed ändra layouten helt och hållet utan att behöva röra vid HTML-koden. Ett antal stilmallar kommer såklart finnas att välja mellan (denna hemsida använder t.ex. stilmallen "Luft", som helt saknar topbox och topplistor, och theodor.zoomin.se använder Zoomins standardstilmall), men för den som vill ta fullständig kontroll över utseendet på sin hemsida så ger stilmallen helt nya - och i praktiken obegränsade - möjligheter.

 

Fredagen den 4 januari 2008 kl. 09:14

Zoomin | Permalänk

 

Redigeringsverktyget uppdaterat + nya koder för topbox-widgets

Under morgonen har redigeringsverktyget uppdaterats från version 2.3.1 till version 2.5.1. Utöver en mängd buggfixar så finns naturligtvis även en hel del nyheter, varav de jag än så länge upptäckt är att redigeringsverktyget numera fungerar ihop med stavningskontrollen i Google Toolbar och redigeringsrutan växer automatiskt på höjden när man får slut på plats.

 

I kölvattnet av denna uppdatering så har koderna för Zoomins topbox-widgets (besöksräknaren, bildspelet, vädret) förändrats så att de ej längre har en ram och mörk bakgrundsfärg. Ramen fyllde tidigare den funktionen att den visade var respektive widget låg när man redigerade sidan, men numera finns en knapp i redigeringsverktyget (precis till höger om "HTML"-knappen) som man kan klicka på för att få streckade linjer runt alla objekt i redigeringsläget.

Man måste alltså kopiera in koderna på nytt för att bli av med ramarna, och kommer man på att man återigen vill ha en ram runt sina widgets så är det bara att lägga till texten class='widget' precis efter <div i respektive kod. Om det står "<div id=..." så ska man alltså ändra koden till "<div class='widget' id=..." för att få en ram runt sin widget.

 

Tillägg: en sak till har fixats, när man bläddrar efter bilder så sorteras de numera i den ordning som man angett i albumet istället för som tidigare i den ordning de laddades upp.

 

Ännu ett tillägg: ett fåtal personer har rapporterat problem med att textstorlekar helt försvinner. Det verkar vara relaterat till att sidan från början innehåller felaktig HTML, men felet är rapporterat till tillverkaren av redigeringsverktyget.

 

Söndagen den 30 december 2007 kl. 09:34

Zoomin | Permalänk

 

Layoutförändringar

Idag har det julstädats lite på Zoomin. Topplistorna i vänsterspalten har blivit av med den helt meningslösa numreringen och den påflugna fetstilen i all text, och inloggningen på era hemsidor har skalats av litegrann.

 

Under 2008 kommer layouten på Zoomin genomgå en makeover, men innan dess vill jag veta vad ni tycker är bra respektive dåligt med layouten idag. Försök vara så tydliga som möjligt och verkligen sätta fingret på det som är bra/dåligt.

 

Synpunkter tas tacksamt emot i forumet "feedback", tråden heter "Kommentarer till utvecklingsbloggen: Layoutförändringar".

 

Fredagen den 21 december 2007 kl. 13:48

Zoomin | Permalänk

 

Betalningar kan ej längre tas emot via BankGiro

Av administrativa skäl tas betalningar ej längre emot via BankGiro. Ett nytt betalningsalternativ för fakturering är under utveckling.

 

Eventuella betalningar som trillar in på BankGirot kommer givetvis behandlas om möjligt, dock ges inga garantier för hur snabbt betalningen hanteras. Just nu ligger en betalning på 495:- på bankgirokontot som inte kan behandlas, eftersom man ej uppgett vilken hemsida betalningen gäller. Maila support@zoomin.se om detta låter bekant, och berätta vilken hemsida betalningen avsåg.

 

Torsdagen den 20 december 2007 kl. 14:06

Zoomin | Permalänk

 

Efterbehandling av bilder utgår

Funktionen "efterbehandling av bilder i galleriet" har använts i väldigt begränsad utsträckning samtidigt som den krävde stora serverresurser, och utgår därför.

 

Detta är ett första steg i en renodling och förädling av tjänsten Zoomin.se.

 

Torsdagen den 13 december 2007 kl. 09:04

Zoomin | Permalänk

 

Uppstädning i forumet

De senaste dagarna har en mängd inlägg och hela forumtrådar rensats bort från supportforumet. Om supportforumet ska vara användbart så måste inläggen i det vara relevanta och sökbara för övriga medlemmar, och inlägg som saknar beständig relevans (dvs, inlägg som rör något tillfälligt, inte tillför något som framtida medlemmar som söker i det har nytta av, rör funktioner som har förändrats sedan inlägget skrevs, eller på annat sätt är missvisande) kommer därför tas bort.

 

Fredagen den 30 november 2007 kl. 05:51

Zoomin | Permalänk

 

Lattjolajban i serverhallen

Inatt gick ett kylaggregat sönder för företaget som driver den serverhall som Zoomins servrar står i. Det fick till följd att en minneskrets i vår server som hanterar statistik och e-post överhettades och gick till de sälla jaktmarkerna. Av denna anledning har statistik och e-post inte fungerat under förmiddagen.

Servern är nu reparerad och på god väg att tillfriskna, men troligen kommer inte e-posten fungera förrän efter lunch. Statistiken som redan tidigare låg efter fördröjs ytterligare ett dygn.

 

Tillägg: Prestandan kommer heller inte vara den bästa på Zoomin förrän problemen de har i serverhallen är lösta. Om några servrar "försvinner", vilket har skett några gånger den senaste veckan pga proppar som gått och havererade kylaggregat, så måste nämligen de andra servrarna kompensera för den förlorade kapaciteten. Era besökare kommer inte märka någon större skillnad, men när man är inloggad på sin hemsida så kommer man märka detta på att sidorna går segt emellanåt. Det beror helt enkelt på att de serveruppgraderingar som har gjorts då inte utnyttjas fullt ut, utan Zoomin går på "sparlåga" tills alla servrar är igång igen. I detta läge prioriteras att (oinloggade) besökare når hemsidorna, det är ju trots allt dem som hemsidorna är till för.

 

Onsdagen den 28 november 2007 kl. 09:57

Zoomin | Permalänk

 

Driftstörningar hos Loopia

Sedan 10-tiden har Loopia, Sveriges största hanterare av domännamn, haft driftproblem till följd av ett större strömavbrott i Västerås. Detta innebar att Zoomin, tillsammans med tiotusentals andra tjänster i landet, blev okontaktbara under några timmar.

För att en webbläsare ska kunna öppna en hemsida så måste nämligen hemsidans namn (t.ex. www.zoomin.se) översättas till de numeriska adresser som datorer använder på Internet (IP-adresser), och denna översättning görs med hjälp av de DNS-servrar som Loopia fick problem med under förmiddagen.

 

Loopias aktuella driftstatus kan ses på http://drift.loopia.se/.

 

Torsdagen den 15 november 2007 kl. 11:54

Zoomin | Permalänk

 

Snap shots krånglar

Förstasidan på www.zoomin.se blev just helknäpp, allt innehåll på den försköts en sida nedåt. Ett felmeddelande antydde att det var Snap Shots (förhandsgranskningen av länkar) som hade flippat ur, och ett besök på deras hemsida (www.snap.com) avslöjade att de själva just hade drabbats av exakt samma problem.

 

Så om era hemsidor plötsligt ser ut att ha börjat flytta söderut, ta bort Snap-koden ur era topboxar. Eftersom miljontals personer världen över använder Snap Shots så kan man utgå från att de just nu blir dränkta i felanmälningar, så felet borde vara åtgärdat relativt snart. Någon krake på Snap Shots svettas garanterat floder just nu.

 

Fredagen den 2 november 2007 kl. 14:16

Zoomin | Permalänk

 

Länktips!

Jag vill tipsa om nystartade http://www.bredbandskollen.se/.

Där kan ni testa hur snabbt er internetuppkoppling kan både ta emot (viktigt när man laddar hem filer och surfar på hemsidor) och skicka (viktigt när man laddar upp bilder till sitt galleri). Jämför gärna med den teoretiska maxhastighet som er internetleverantör uppger - ofta stämmer det väldigt dåligt överens med verkligheten.

 

När jag ändå är i tipsartagen så är http://upprop.nu en annan relativt nystartad tjänst, där man enkelt kan starta namninsamlingar. Varför inte starta ett upprop mot internetleverantörernas glädjesiffror, eller kanske en namninsamling för något man önskar sig på Zoomin?

 

Torsdagen den 25 oktober 2007 kl. 13:38

Zoomin | Permalänk

 

Fortfarande problem med att logga in?

I de allra flesta av fallen beror de få inloggningsproblem som kvarstår på att webbläsaren är buggig och tappar bort inloggningen. Testa att klicka på ikonen "Ladda om sidan/Synkronisera inloggning" om du plötsligt blir utloggad när du byter till någon annans hemsida, eller om du inte längre kan logga in på din egen hemsida.

Ikonen ser ut såhär  och du hittar den högst upp på hemsidan, till vänster om förstoringsglaset och tärningarna.

 

Om man fortfarande använder Internet Explorer 6 så rekommenderar jag starkt att man uppdaterar Windows och Internet Explorer på http://windowsupdate.microsoft.com, eller helt enkelt byter till den avsevärt bättre, säkrare och stabilare webbläsaren Firefox (den är gratis och på svenska, även om hemsidan är på engelska).

 

Torsdagen den 25 oktober 2007 kl. 12:25

Zoomin | Permalänk

 

Inloggningsproblem?

Sedan helgen har en del medlemmar haft problem med att logga in på sina hemsidor. Det är fortfarande oklart vad detta beror på då inloggningsförfarandet på Zoomin inte har förändrats, men vi jobbar på att lösa problemet.

 

Tisdagen den 25 september 2007 kl. 08:05

Zoomin | Permalänk

 

Stötande annonser på hemsidorna

De senaste veckorna har det vid två tillfällen inkommit klagomål på stötande annonser på Zoomin.se. Till att börja med vill jag klargöra att vi väljer inte ut vilka annonser som ska visas på hemsidorna - Google levererar annonserna, och de väljer ut annonserna för att passa respektive hemsidas innehåll. En hemsida som handlar om hästar får t.ex. mycket annonser relaterade till ridsport, och en hemsida som handlar om singelliv får huvudsakligen betydligt mer "vuxeninriktade" annonser. Har man en hemsida om matlagning, men emellanåt bloggar om dejting, så kommer annonser relaterade till båda ämnena visas.

 

Eftersom det finns över 7000 föränderliga hemsidor på Zoomin så är det inte genomförbart att varje dag gå igenom och välja ut relevanta annonser till dem alla. Därför har Zoomin, precis som många andra större tjänster med brett innehåll, valt att samarbeta med Google som än så länge är i särklass bäst på innehållsinriktad annonsering. Men tyvärr är de inte perfekta.

 

Vanligtvis fungerar vårt samarbete väldigt bra med tanke på att miljontals relevanta annonser visas på Zoomin varje månad, men emellanåt slinker det igenom annonser som länkar till uppenbart stötande hemsidor (dock, ska poängteras, dyker de inte plötsligt upp på 11-åriga Olles hemsida om hans vädurskanin utan fortfarande har annonserna haft en koppling till hemsidans innehåll).

Google säger sig jobba på ett sätt för oss att välja bort dessa annonser i förväg (idag kan vi bara filtrera bort enskilda annonsörer i efterhand, dvs då annonsen redan har visats), men tills dess vore det bra om ni kunde rapportera stötande annonser till abuse@zoomin.se. Berätta var ni såg annonsen (kopiera hela adressen från webbläsarens adressrad) samt vilken hemsida annonsen länkade till, så spärrar jag annonsören snarast möjligt.

 

Ingen tjänar på att det visas stötande annonser på era hemsidor, utan detta är ett problem som alla inblandade vill bli av med och förhoppningsvis presenterar Google snart en bättre lösning.

 

Lördagen den 22 september 2007 kl. 00:34

Zoomin | Permalänk

 

Svårt att nå Zoomin i morse?

TDC Song, som levererar Zoomins internetuppkoppling, har haft driftproblem under morgonen och förmiddagen. Min privata internetuppkoppling (som går över 3G-nätet) har inte heller fungerat under samma period, så förmodligen rör det sig om en större driftstörning i trakten. Gissningsvis har en ivrig grävmaskinist råkat sätta ned skopan lite för djupt.

 

Både Zoomins internetanslutning och mobilnätet verkar ha börjat fungera som vanligt igen vid halv elva-tiden i förmiddags.

 

Tillägg: TDC Song bekräftar driftproblem i Katrineholmsområdet. Felet ska vara löst, enligt deras driftinformation.

 

Fredagen den 14 september 2007 kl. 12:15

Zoomin | Permalänk

 

Inbetalning som inte kan behandlas

En inbetalning för ett års Zoomin Plus har kommit in på bankgirokontot, men inbetalaren har glömt ange vilken hemsida betalningen gäller. På inbetalningen framgår det vad inbetalaren heter, men det finns ingen hemsida registrerad på det namnet utan förmodligen är det någons pappa/make/sambo som har gjort själva inbetalningen.

 

Någon saknar alltså Zoomin Plus på sin hemsida fast en inbetalning har gjorts. Maila support@zoomin.se och uppge vem som gjorde inbetalningen samt vilken hemsida betalningen gäller så ordnar vi detta.

 

Måndagen den 6 augusti 2007 kl. 08:03

Zoomin | Permalänk

 

Utstädning av gammal statistik

Vill bara förvarna om att statistiken för 2006 kommer börja rensas bort en månad i taget, eftersom den är missvisande. Statistiken räknas lite annorlunda sedan början av 2007, bland annat syns inte "webbspindlar" (dvs automatiska genomsökningar av sökmotorer) och endast 1 besök per IP och dygn räknas. På senare tid har även loggning av inkommande länkar förbättrats betydligt.

 

Angående önskemål om nya funktioner på Zoomin så kommer det inte ha hög prioritet under året, istället kommer fokus ligga på att förfina de existerande funktionerna samt bibehålla en stabil tjänst.

 

Söndagen den 15 juli 2007 kl. 09:51

Zoomin | Permalänk

 

Ompekning av Zoomin.se

Zoomins nya webbserver är installerad och har testkörts parallellt med den gamla under en period. Detta blogginlägg skriver jag på den nya webbservern, men alla ni andra kör än så länge på den gamla webbservern.

 

Under dagen kommer vi skifta över all webbtrafik till den nya webbservern, vilket kan innebära att ni får problem att logga in eller blir utloggade under en överlappningsperiod innan era internetleverantörer uppdaterat sina DNS-register, och jag ber om ursäkt i förväg för eventuella oförutsedda driftstörningar som kan uppstå trots noggranna testkörningar. Rapportera eventuella problem i forumet "felanmälan".

 

Ni kan i övrigt blogga och ladda upp bilder som vanligt, och era besökare kommer förmodligen inte märka någonting alls. Detta då båda webbservrar använder samma databas.

 

kl. 10:45: Majoriteten av webbtrafiken ser redan ut att ha gått över till den nya servern. Om man inte kan logga in så kan man prova att starta om webbläsaren.

Medlemmar som har hemsidor som slutar på något annat än "zoomin.se" kommer förmodligen inte kunna logga in än på ett tag.

 

Onsdagen den 27 juni 2007 kl. 10:14

Zoomin | Permalänk

 

Plus/Biz förlängt för alla betalande medlemmar

Vill bara som snabbast upplysa om att alla som haft Zoomin Plus/Biz den senaste månaden har fått sina abonnemang förlängda med en månad (med start idag för dem som perioden gick ut för under den senaste månaden).

 

Jag ber om ursäkt för allt besvär de senaste veckornas driftproblem har vållat.

 

Tillägg: Ser att några abuseärenden har kommit in, men de som inte bedöms vara av akut karaktär får tyvärr vänta.

Jag har ordnat så att ni som ser ett meddelande om inkomna abuseärenden kan dölja meddelandet genom att klicka på "stäng" längst ned i rutan, men meddelandet kommer synas nästa gång ni loggar in igen.

 

Tisdagen den 19 juni 2007 kl. 20:41

Zoomin | Permalänk

 

Mer upptäckter...

Några av er Zoomin-stammisar har fått era webbläsare infekterade av trojanen SIMBAR. Bortsett från att den ser till att ni får en massa popup-reklam i tid och otid, så pekar även mycket mot att den dessutom används för distribuerade överlastningsattacker mot webbsidor. Eller så är den bara extremt dåligt programmerad, oavsett vilket så formligen dränks Zoomin i anrop från denna trojan emellanåt.

 

Gör dig själv och resten av Zoomin en stor tjänst och ladda ned trojandödaren AdAware gratis från http://www.lavasoftusa.com/ (klicka på den gröna knappen med texten "Download Ad-Aware free" och därefter "download now". Välj "kör" om Internet Explorer frågar vad du vill göra med filen).

 

Installera programmet, starta det och välj att starta en scanning ("Scan Now" följt av "Scan"). Följ instruktionerna och låt programmet ta bort allt som den anser är suspekt. Gör det till en vana att scanna datorn med AdAware någon gång i veckan, så kommer du ha en dator och internetuppkoppling som inte slöas ned av en massa illvilliga program.

Det tar en stund, men det är värt besväret.

 

Torsdagen den 14 juni 2007 kl. 23:12

Zoomin | Permalänk

 

Visas bilderna som timglas?

Ingen panik. Timglaset betyder bara att bilden ligger i kö för att konverteras till ett webanpassat format (rätt storlek, eventuell vattenstämpel osv) och kommer visas inom kort. Alla bilder på Zoomin behöver genomgå förbehandling igen efter nedtiden, därför kan ni se timglaset på alla era bilder.

 

Ladda om sidan några gånger så kommer ni märka att bilden visas som vanligt efter en stund (det är LÅNG kö just nu eftersom servern har mycket att ta igen). En bild som börjat visas som vanligt kommer inte visas som ett timglas igen, så länge man inte ändrar den på något sätt (ändrar storlek, lägger till/tar bort vattenstämpel, osv).

 

Denna förändring har gjorts för att se till att sidan laddas snabbt, även om bilderna inte hunnit förbehandlas ännu. Tidigare fick man vänta på att varje bild skulle hinna förbehandlas, vilket gjorde vissa sidor extremt trögladdade - i synnerhet under gårdagen. Och visst är det en viss skillnad mot igår?

 

Onsdagen den 13 juni 2007 kl. 12:29

Zoomin | Permalänk

 

Webbshopen läggs ned

Avdelningen "webbshop" på Zoomin läggs ned.

Det finns många orsaker till detta, men två anledningar väger tyngst: funktionen är inte särskilt populär, och kvalitén på varorna har inte alltid varit tillfredsställande.

 

För er som vill så går det bra att öppna en egen webbshop (gratis) på www.polyshop.se och länka till den från era hemsidor. Ni bestämmer då själva över priserna.

 

Torsdagen den 7 juni 2007 kl. 19:03

Zoomin | Permalänk

 

Ny hårdvara, nya funktioner

3 timmar tog det att få allt på plats, men nu har Zoomin dubblerad serverkapacitet mot tidigare. Som tack för er tålmodiga väntan passade jag på att införa några önskemål:

 • Lösenordskyddade bloggkategorier är nu mer användarvänliga. Klickar man på en bloggkategori som är lösenordskyddad så kommer man till en sida där man får ange korrekt lösenord. Inget strul med popuper, och man behöver inte längre klicka på det lilla hänglåset vid bloggkategorin.
 • Man kan välja att spara bilder lågupplöst i sina album. Lågupplösta bilder tar relativt lite plats på servern och tar därför ingen plats alls i galleriet, men de kan inte användas som t.ex. tryck på plagg i webbshoppen.
  Det är främst JPG-bilder som kan sparas lågupplöst, vissa små PNG/GIF-bilder kommer "slinka med" men de allra flesta kommer fortfarande ta upp plats i era gallerier. Tills vidare kan man alltså ha hur många lågupplösta bilder som helst i sitt galleri, och därför kommer bildutrymmet inte längre utökas automatiskt.

Allt verkar rulla på bättre än någonsin, men rapportera som vanligt eventuella fel i forumet.

 

Tillägg: Det fick bli en omstart till, som ni säkert märkte...

 

Fredagen den 1 juni 2007 kl. 17:21

Zoomin | Permalänk

 

Utökning av serverkapacitet

Vi håller för närvarande på och utökar Zoomins serverkapacitet. Det kommer sannolikt innebära att Zoomin är onåbar korta stunder under några kvällar framöver (databasen kommer behöva startas om emellanåt, vilket tar några sekunder), samt någon timme på fredag eftermiddag när den nya servern tas i drift.

 

Jag hoppas på ert överseende med detta.

 

Tisdagen den 29 maj 2007 kl. 20:56

Zoomin | Permalänk

 

Uppdaterat

Har nyss driftsatt en ny version av Zoomin. Några saker är fixade (bilder som inte syntes, bland annat) och bland nyheterna finns möjlighet att utforma huvudmenyn själv. Om man på sidan "min profil" väljer att inte visa några ikoner eller texter i huvudmenyn så har man möjligheten att lägga in en egen design där istället. Klicka på "redigera" i topboxen högst upp till vänster på hemsidan.

 

Det finns även möjlighet att välja att endast visa pulserande ikoner, men då kan man ej lägga in en egen design i huvudmenyn.

 

Som vanligt: om något verkar konstigt eller slutade fungera efter 18:00 idag (lördag 26/5), skriv en detaljerad felanmälan i forumet samt instruktioner för hur man får fram felet.

 

Sommaren närmar sig med stormsteg, varför detta troligen var den sista uppdateringen med ny funktionalitet på ett tag. Fortsätt ändå gärna skriva idéer om hur Zoomin kan bli bättre i forumet "Feedback". Och ha en skön sommar!

 

Lördagen den 26 maj 2007 kl. 18:36

Zoomin | Permalänk

 

Slideshowen utbytt

Slideshowen som har krånglat har fått förtidspension. Kod för en ny slideshow finns tillgänglig när man redigerar topboxen. Prova gärna att föra muspekaren över den nya slideshowen...

 

Den gamla slideshowen kommer inte aktiveras igen, utan kommer vara modell stillbild ett tag framöver och därefter tas bort helt och hållet.

 

Ni som inte vill visa ikonerna för start, blogg, galleri och så vidare kan ställa in detta på sidan "Min profil", inställningen "Huvudmeny" under avdelningen "Hemsidan". Inställningen gäller endast de ikoner som era besökare ser. Ikonerna för forumet, frågor & svar och övriga som endast ni själva ser när ni är inloggade kommer alltså  fortsätta visas.

 

Fredagen den 11 maj 2007 kl. 21:01

Zoomin | Permalänk

 

Google gillar Zoomin!

Upptäckte nyss att när man söker på "gratis hemsida" på www.Google.se så hamnar Zoomin just nu på första plats av ungefär 2 390 000 sökresultat ("sponsrade länkar", dvs tjänster som måste betala för att komma högt upp i sökresultaten, borträknade).

Som synes hamnar Zoomin bland annat ovanför två av veteranen Sprays sidor, vilket naturligtvis ska tolkas som att Zoomin är dubbelt så bra som Spray. Minst.

 

 

Torsdagen den 10 maj 2007 kl. 12:49

Zoomin | Permalänk

 

Servicefönster no more

Vi har börjat komma tillrätta med prestandaproblemen och har därför inte längre behov av att utföra underhåll på nätterna i samma utsträckning. Servicefönstret mellan 03:00 och 05:00 behövs därför inte.

 

En hel del åtgärder har även gjorts för att komma runt buggar i äldre webbläsare, främst Internet Explorer 6. Ni som haft problem med denna webbläsare ska förhoppningsvis slippa råka ut för att webbläsaren helt sonika kraschar lika ofta som tidigare.

 

Många har uttryckt oro för att Zoomin börjar bli så populärt att servrarna inte längre pallar trycket, men att fler medlemmar tillkommer medför att intäkterna ökar. En ny server är beställd, och kommer förhoppningsvis levereras och driftsättas innan den 31/5.

 

Det kan vara värt att nämna att Zoomin är inte ett i raden av fantasiprojekt som finansieras av riskkapital, alla medlemsintäkter går än så länge till driftkostnader och nyinvesteringar. Jag som äger, driver och utvecklar Zoomin gör det alltså till stor del på ideell basis och på min fritid än så länge, men de ständigt ökande intäkterna pekar mot att jag kommer kunna försörja mig på och arbeta med denna tjänst åtminstone deltid under 2008.

Att Zoomin inte är beroende av riskkapital innebär dessutom att tjänsten finns kvar så länge ni medlemmar gör det, inte så länge någon riskkapitalist håvar in mer pengar. Precis som det ska vara.

 

Torsdagen den 10 maj 2007 kl. 11:05

Zoomin | Permalänk

 

Servicefönster 03:00 - 05:00

Nattetid mellan 03:00 och 05:00 kommer Zoomin onåbar ett tag framöver. Detta för att underhållsarbete ska kunna göras utan att "krocka" med aktivitet på hemsidorna.

 

Ni som har Zoomin Plus/Biz har fått lite nytt godis till era hemsidor: välj att redigera topboxen (högst upp till vänster på hemsidan) så finns det färdiga HTML-koder för ett antal "widgets" att klistra in i topboxen, nämligen bildspel (slideshow), väder samt besöksräknare. Fler widgets är planerade och önskemål tas naturligtvis gärna emot.

 

Onsdagen den 2 maj 2007 kl. 10:27

Zoomin | Permalänk

 

Filmer: 3GP, WMV och vattenstämplar

Uppladdning av filmformaten 3GP och WMV fungerar nu som avsett. Många 3GP-filmer som laddades upp saknade ljud, och de flesta WMV-filer (som man kan skapa med t.ex. Windows Movie Maker) gick inte ens att ladda upp.

Alla filmer som laddas upp vattenstämplas numera. På gratissidor vattenstämplas de med Zoomin-loggan, och på Plus/Biz-sidor med hemsidans adress.

 

Ovanstående förbättringar gäller endast filmer som laddas upp på nytt, och inte sådana som man redan har laddat upp till sitt galleri. Detta då filmerna inte lagras i originalformat på Zoomin, och därmed inte kan konverteras och vattenstämplas i efterhand.

 

Lördagen den 24 februari 2007 kl. 19:17

Zoomin | Permalänk

 

Filmer i galleriet!

Nu kan ni ladda upp filmer till galleriet! De format som stöds är främst MPG, AVI, WMV och 3GP - filmformat som de flesta mobiltelefoner, digitalkameror och digitala videokameror använder. Även filmformatet MOV kan fungera, men resultatet blir inte alltid lyckat. Vissa MOV-filer blir avklippta väldigt tidigt, andra får ljud och bild i otakt. Därför rekommenderas att man konverterar sina MOV-filer till exempelvis MPG innan man laddar upp dem.

  

Jag kommer strax beskriva hur man gör, men vi börjar med pekpinnarna: galleriet är avsett för filmer och bilder som man själv har skapat. Laddar man upp upphovsrättskyddat material (t.ex. musikvideos och TV-program) så kommer man att bli permanent avstängd från Zoomin utan förvarning.

Filmer och bilder som man hittat på Internet, fått som e-post och så vidare får man inte ladda upp till Zoomin om man inte är till 100% säker på att upphovsmannen - inte hemsidan/personen som du fick materialet av - tillåter fri spridning av materialet, eftersom vi inte har råd med dyra advokater som kan hantera alla stämningar sådant kan medföra. Låt den egna kreativiteten flöda istället. Tack!

 

Det är faktiskt så enkelt att filmer laddas upp och hanteras precis som bilder. För att ladda upp en film till galleriet, välj alltså "ladda upp" i valfritt album och dra & släpp filmen till uppladdningsrutan.

 

Vill man sedan använda filmen i sin blogg eller på hemsidan så är det bara att klicka på den gula "Infoga/redigera bild"-knappen i redigeringsverktyget och peka ut filmen i rätt album. Som synes visas bara en stillbild med en "filmruta" runt sig, men klicka på bilden så får ni en halvfeg uppvisning i kneeboard-åkning (volter och andra våghalsiga övningar har jag smärtfyllda erfarenheter av).

 

 Zoomin använder samma tekniska lösning som tjänsten Youtube, vilket innebär att filmerna i galleriet konverteras till formatet Flash och komprimeras för att passa webben bättre.

Det innebär att bild och ljud förlorar en hel del i kvalitet, men å andra sidan kommer filmer i galleriet inte få er trafikförbrukning att skjuta i höjden på samma sätt som om ni laddar upp dem till webbdisken, och dessutom kan även vi som inte är bortskämda med snabbt bredband avnjuta era filmer.

 

Värt att veta är även att en film oftast tar upp flera bildplatser i galleriet. En film som är en minut lång brukar ta upp mellan 3-5 bildplatser. Hur mycket plats en film tar upp i galleriet syns precis under den om man väljer att titta på den när man är inloggad på sin hemsida, eller om man håller muspekaren över stillbilden.

Gratismedlemmar kan inte ladda upp filmer som är större än 100MB. För medlemmar med Zoomin Plus/Biz är gränsen 500MB. Räkna med att en 100MB stor film tar minst 15 minuter att ladda upp till galleriet om man har snabbt bredband, 30 minuter om man har ADSL, och eoner av tid om man har vanligt telefonmodem.

 

Tisdagen den 20 februari 2007 kl. 20:07

Zoomin | Permalänk

 

Uppdaterade användarvillkor

I villkoren för att få använda tjänsten ingår numera att man följer Googles programpolicy. Anledningen är enkel: vi behöver reklamintäkterna.

 

Googles programpolicy har en ganska amerikansk - eller kanske familjevänlig - touch, men är inte särskilt svår att leva upp till. Som vanligt får man använda sunt förnuft och vara medveten om att man riskerar att bli avstängd utan förvarning om man töjer för mycket på gränserna.

 

Tisdagen den 6 februari 2007 kl. 21:00

Zoomin | Permalänk

 

Lösenordskyddade undersidor...

...är precis som det låter. Klicka på "ändra" på valfri undersida för att komma till redigeringsläget, så finns där möjlighet att styra vilka som ska ha tillgång till sidan(och dess undersidor om rutan "applicera på samtliga undersidor" är ikryssad).

Startsidan kan ej lösenordskyddas.

 

Torsdagen den 25 januari 2007 kl. 20:37

Zoomin | Permalänk

 

All e-post viruskontrolleras

Som rubriken avslöjar så har vi nu även automatisk viruskontroll av alla inkommande och utgående mail, utöver det spamfilter som fanns sedan tidigare.

 

Söndagen den 21 januari 2007 kl. 12:15

Zoomin | Permalänk

 

E-post till alla medlemmar

Zoomin.se utökar nu tjänsten till att även erbjuda e-post till alla medlemmar.

Gratismedlemmar har ett e-postkonto med 10MB utrymme. I ett Plus-medlemskap ingår 2 e-postadresser med 100MB utrymme, och i Biz ingår 5 e-postkonton med 100MB utrymme vardera.

Ytterligare e-postkonton kan köpas för en engångskostnad av 50:-/st.

 

E-postadresserna kan användas både med e-postprogram som Outlook Express och IncrediMail och som webbmail. Spamfilter ingår, och all e-post som misstänks vara spam markeras med texten [SPAM] i titelraden. Backup tas på alla e-postkonton varje dygn.

 

Varje hemsida har en primär e-postadress som är hemsideadress@domän.se.

En hemsida med adressen http://igelkottar.zoomin.se har alltså e-postadressen igelkottar@zoomin.se, http://ngn.filosoferar.se har e-postadressen ngn@filosoferar.se, och så vidare.

 

Man bestämmer själv adresserna för sina övriga e-postkonton, men måste de följa formatet prefix.hemsideadress@domän.se (t.ex gulliga.igelkottar@zoomin.se).

 

Klicka på "e-post" i huvudmenyn på era hemsidor för mer information.

Frågor, funderingar? Skriv i det nytillkomna forumet "E-post"!

 

Lördagen den 13 januari 2007 kl. 09:10

Zoomin | Permalänk

 

Vattenstämpel på bilder i galleriet

Medlemmar med Zoomin Plus eller Zoomin Biz kan kryssa i alternativet "vattenstämpla alla JPG-bilder i detta album ..." i sina album för att få automatiska vattenstämplar på alla sina fotografier.

Det är ett effektivt sätt att försvåra bildstölder, eftersom man inte kan få bort vattenstämpeln från bilden utan att förstöra en stor del av den.

 

Fredagen den 5 januari 2007 kl. 10:07

Zoomin | Permalänk

 

Internet Explorer 7 på svenska!

Äntligen finns Internet Explorer 7 att ladda hem på svenska. Ni som kör Internet Explorer 6 rekommenderas att uppgradera till denna nya version, både av säkerhetsskäl och för att få tillgång till nya funktioner på Zoomin.

Klicka här för att ladda hem Internet Explorer 7 gratis från Microsofts hemsida.

 

Om man inte kan installera Internet Explorer 7, så är webbläsaren Firefox ett bättre alternativ än att fortsätta använda Internet Explorer 6.

Firefox kan laddas ned gratis här (svensk version, trots att sidan är på engelska).

 

Torsdagen den 28 december 2006 kl. 11:59

Zoomin | Permalänk

 

Webbshop, galleriförändringar, & spärra användare

 • Polyshop hälsar att beställningar som läggs senast den 17/12 levereras före jul. Detta gäller dock ej sejdeln och väggklockan, som sålt slut i lager.

 • Alternativet "dölj detta album i galleriet" är borttaget. Om man vill dölja ett album i galleriet så är det bara att markera "endast jag själv (privat)" under "Vilka ska kunna titta i albumet?" i aktuellt albums inställningar.
  De bilder som man från och med idag väljer att använda på hemsidan, i bloggen osv kommer vara synliga för alla besökare.

 • Man kan nu spärra en användare på sin hemsida genom att besöka hans/hennes "vänner & favoriter"-sida och klicka på "spärra denna användare".

 

Just det ja, staff.zoomin.se har bytt namn till admin.zoomin.se.

 

Onsdagen den 13 december 2006 kl. 21:31

Zoomin | Permalänk

 

HTML i gästboken

Ni som vill att era besökare ska kunna använda HTML i gästböckerna, för att exempelvis klistra in bilder i era gästböcker, behöver gå in i "inställningar" i gästboken och välja att tillåta HTML.

 

Observera att detta även gör era gästböcker mottagliga för olika former av spam.

 

Man behöver inte använda dra&släpp-knepet för att klistra in bilder i gästböcker där HTML är tillåtet.

 

Fredagen den 8 december 2006 kl. 12:22

Zoomin | Permalänk

 

Förtydligande angående höjda medlemsavgifter

Ni som har betalat för Zoomin Plus före den 1/12 '06 behöver inte betala in någon mellanskillnad, oroa er för att er Plus-period ska ta slut tidigare, eller att något annat otrevligt ska hända med era hemsidor.

 

Har man betalat för Zoomin Plus så har man, oavsett vad priset var vid betalningstillfället. De höjda avgifterna gäller alltså endast framtida köp. Ni som sedan tidigare hade Zoomin Plus får dock redan nu höjd trafikgräns och allt övrigt som ingår i Plus-medlemskapet.

 

Förresten finns det nu över 100 000 bilder på Zoomin. Wow!

 

Söndagen den 3 december 2006 kl. 14:21

Zoomin | Permalänk

 

Uppdatering & förändrade medlemsnivåer

Medlemsnivåerna har förändrats. Medlemsnivån Biz Budget stryks helt och hållet, samtidigt som avgiften för Zoomin Plus höjs till 50:-/månad eller 500:- för ett helt år. Zoomin Biz kostar fortfarande 2000:-/år plus moms.

Samtidigt höjs trafikgränserna för Plus- och Biz-medlemmar till 2 respektive 4 GB/vecka, och reklam kommer ej längre visas på Plus-sidor som ligger nära trafikgränsen.

 

Affärsverksamhet som är att betrakta som hobbyverksamhet, dvs där inget större vinstintresse finns utan intäkterna främst är avsedda att täcka utgifterna, kommer tillåtas på Plus-sidor. Detta står dock ej i användarvillkoren ännu, utan vi kommer behöva känna oss fram litegrann och formulera de exakta villkoren för detta senare.

För företag, oavsett storlek, är det fortsatt endast Zoomin Biz som gäller.

 

I övrigt finns numera möjligheten att dölja navigeringsmenyn helt, eller visa den vertikalt istället.

 

Beställningar även läggas i webbshoppen, och bilderna på varorna visas korrekt. Ni som upptäcker att era varor plötsligt har fått väldigt små motiv behöver ladda upp högupplösta motiv att använda till varorna istället - en bild som är 1000x1000 pixlar stor blir bara 10x10cm i tryck. En bild som ska täcka framsidan av en T-shirt behöver vara minst 2500 pixlar bred.

 

Undersidor kan inte lösenordskyddas ännu - detta visade sig vara lättare sagt än gjort att få till på ett bra sätt. Vi återkommer till det.

 

Rapportera gärna eventuella fel som uppstått efter kvällens uppdatering i kommentarfältet nedan eller i forumet.

 

Torsdagen den 30 november 2006 kl. 22:01

Zoomin | Permalänk

 

Obeställda påminnelser om lösenord

Under några dagar har vissa av er fått påminnelser om ert lösenord som ni ej beställt.

Detta beror på att en del sökmotorer har "klickat" på länken för att begära en påminnelse på era hemsidor när de sökt igenom hemsidorna efter nytt innehåll, och inte på att någon illvillig person har försökt ta sig in på era hemsidor.

Men även om någon av era besökare skulle klicka på länken, så kan ingen annan än ni själva få lösenordet - påminnelsen skickas endast till den e-postadress som hemsidan registrerats med, och man kan naturligtvis inte ändra vilken e-postadress som påminnelsen ska skickas till utan att logga in (och alltså redan känna till lösenordet).

Dessa mail är alltså inget att oroa sig för. Ingen kan få tag på era lösenord med hjälp av denna funktion.

 

Till er som ändå krävt att få reda vem som sitter bakom det IP-nummer som uppges i mailet hänvisas till sidan frågor & svar, se http://www.zoomin.se/hjalp.html#24.

Zoomin kan inte hjälpa till med detta.

 

Söndagen den 22 oktober 2006 kl. 22:33

Zoomin | Permalänk

 

Elaka bandbreddspolisen.

Igår kväll "roade" jag mig med att undersöka hur Zoomins bandbredd egentligen används. Alla 1800 hemsidor på Zoomin samsas nämligen om samma server och samma internetuppkoppling, och resurserna är begränsade. Bandbredden ska räcka till att ladda upp bilder och filer till hemsidorna, samtidigt som det ska bli utrymme över till de som faktiskt ska besöka hemsidorna också.

 

Det visade sig ganska snart att mitt tjat om att man bör undvika att fylla sin hemsida med stora GIF-bilder har varit befogat, men inte blivit hörsammat i någon större utsträckning. Detta innebär tyvärr att det kommer införas begränsningar för hur mycket resurser en enskild hemsida får ta i anpråk.

För minst 90% av er kommer dessa begränsningar inte märkas över huvud taget, men de som har extremt grafik- och ljudtunga hemsidor kommer bli tvingade att tänka om när det gäller utformningen av hemsidorna. Ett fåtal av hemsidorna på Zoomin står idag för majoriteten av resursutnyttjandet, och det är en ohållbar situation.

 

Några enkla tumregler:

 • Ljud, bilder och filmer på hemsidan kräver mycket resurser och segar ned inte bara din egen hemsida, utan även alla andras eftersom vi alla delar på samma resurser. Försök sätta kvalitet framför kvantitet i utformningen av hemsidan.
 • Oavsett hur mycket text man fyller sin hemsida med, så märks det knappt på resursutnyttjandet. En hel sida fylld av text tar en bråkdel så mycket resurser som en enda animerad GIF-bild. Därför räknas text över huvud taget inte in i hur mycket serverresurser en hemsida drar, så oavsett hur flitig man är som skribent så har man inget att oroa sig för.
 • Följ användavillkoren och lagen om upphovsrätt!  Hemsidor som uppenbart bryter mot svensk lag och/eller användarvillkoren, t.ex. genom att ha topplistemusik på webbdisken, löper ständigt risk att stängas av utan förvarning. 15-årsgräns råder på Zoomin, och alla  förutsätts därför kunna läsa, förstå, och följa de användarvillkor som man har samtyckt till samt ha ett hyfsat grepp om vilka lagar man måste följa när man har en hemsida.
 • Om man t.ex. har köpt en CD-skiva med bilder, så har man i allmänhet betalat för att få använda bilderna på sin hemsida. Däremot har man oftast inte rätt att uttryckligen ge sina besökare möjlighet att fritt ladda hem bilderna. Kontrollera noga vad licensavtalet säger!

 

Torsdagen den 28 september 2006 kl. 09:02

Zoomin | Permalänk

 

Har hemsidan blivit bredare efter helgen?

Inatt fick jag ett gästboksinlägg som var så kryddigt formulerat att språkfiltret spärrade skribentens hemsida två gånger. Sådant engagemang blir man nästan lite rörd av, särskilt som orsaken till skribentens frustration var att ett fel har blivit rättat.

 

Om din hemsida plötsligt blivit bredare under helgen, så beror det på att du (säkerligen omedvetet) utnyttjat en numera rättad bugg på Zoomin. Se följande länk:

http://www.zoomin.se/hjalp.html#27.

 

Zoomin tvingar alltså inte längre in radbrott på era hemsidor, utan ritar upp sidorna precis som ni designat dem i redigeringsverktyget utan minsta ändring även om sidan svämmat över alla breddar. Man kan göra en startsida som är 1 km bred om man vill, och då och då råkar man faktiskt på hemsidor som medvetet är utformade på just detta lite seriestripliknande sätt. Det ska givetvis vara möjligt att åstakomma denna effekt på Zoomin också.

 

Vad som verkar orsaka viss förvirring är att redigeringsverktyget inte kan växa, varken på bredden eller höjden, men det kan era hemsidor. Det innebär att har man skrivit in 2000 mellanslag i rad på startsidan, så är det precis vad man får även om det inte alltid framgår riktigt så tydligt som man skulle kunna önska i redigeringsverktyget.

Så kom ihåg: mellanslag orsakar horisontella mellanrum - inget annat!

 

Att använda returtangenten för att infoga radbrott där man vill ha dem är alltså en direkt nödvändighet om man vill slippa scrolla sidledes och/eller drabbas av nattliga nervsammanbrott.

 

Måndagen den 25 september 2006 kl. 10:15

Zoomin | Permalänk

 

Gott om plats

När vi bytte till den nya servern i juni så ökades det tillgängliga hårddiskutrymmet från 80Gb till 750Gb. Vi har alltså ganska gott om plats numera.

 

Därför har jag ökat grundnivån från 100 bilder till 250 bilder för ett gratiskonto. Funderar även på att öka storleken på webbdisken från de futtiga 10MB man får som gratismedlem idag, men det ska jag nog klura på ett litet tag till.

 

Förresten ser jag i min kristallkula att några sitter och klickar febrilt på statistiken i hopp om att kunna tjata fram ett resultat. Som jag tidigare nämnt så har statistiken omarbetats, och den är inte riktigt ikapp ännu. Jag räknar med att den kommer vara igång imorgon igen, och kommer då gå avsevärt snabbare än tidigare att räkna fram.

 

Fredagen den 22 september 2006 kl. 21:56

Zoomin | Permalänk

 

Nya domännamn (med svenska tecken)

Eftersom jag blir pappa vilken dag som helst så tänkte jag att det är lika bra att jag gör en sista uppdatering av Zoomin innan tillvaron vänds upp&ned. Jag har sett en och annan stresstålig datakonsult bli ett hålögt vrak när familjen utökats, så jag är inställd på att få göra vissa omprioriteringar i livet.

 

Till att börja med kan jag nämna att servern stått och organiserat om statistiken för alla hemsidor hela dagen. Det har varit svårt att komma åt Zoomin nattetid när besökstatistiken har beräknats, så imorse satte jag igång en rejäl omarbetning av den samlade statistiken (3,9 miljoner unika logghändelser har det blivit sedan september förra året).

Det kan ha lett till att Zoomin gått segt och betett sig allmänt skumt emellanåt idag, men detta är hursomhelst en bra grej som gynnar oss alla när det är klart (servern tuggar fortfarande på...).

 

Hemsideadresser med svenska tecken finns nu tillgängliga, men observera att de inte fungerar med Internet Explorer 6 (som de flesta av Zoomins besökare har idag). Internet Explorer 7 får däremot stöd för svenska tecken i hemsideadresser, och framåt jul borde de flesta Windows-användare ha uppgraderat till denna webbläsare eftersom den kommer skickas ut som en kritisk uppdatering via Windows Update. Firefox har haft stöd för svenska tecken ganska länge.

För den otålige så går det alltså bra att byta hemsideadress till en med svenska tecken redan idag, men den som är rädd att förlora besökare som har gamla webbläsare gör klokt i att vänta ett tag.

 

För att ta ett konkret exempel så kan Åsa alltså ändra sin hemsideadress från http://asa.zoomin.se till http://åsa.pånätet.se (eller någon annan av domänerna, se listan nedan) under "min profil".

 

Du kan enkelt kontrollera om din webbläsare klarar av svenska tecken i hemsideadresser genom att besöka http://www.pånätet.se/. Du borde hamna på Zoomin.se:s förstasida. Om det står att sidan ej kan hittas, så är det bara att uppgradera till en nyare webbläsare.

 

De hemsideadresser som går att använda på Zoomin är idag:

*.5min.se, *.bäse.se, *.ezbiz.se, *.filosoferar.se, *.mittspejs.se, *.panatet.se, *.pånätet.se, *.påwebben.se, *.rular.se, *.zmn.se, *.zoomin.se, *.ärhär.nu, *.ärsöt.se.

 

Torsdagen den 21 september 2006 kl. 20:48

Zoomin | Permalänk

 

Flyttat!

Nu har Zoomin flyttat till den nya serverhallen!

 

För min egen del betyder det att jag betalar mer för serverplatsen än tidigare och har fått en aning mindre bandbredd att röra mig med, men å andra sidan har driftsäkerheten ökat dramatiskt.

Går strömmen i Katrineholm så rullar servern på ändå, och skulle nätet börja krångla så är gänget på Forss Webservice (där Zoomin numera "bor") på plats och kan börja felsöka direkt. Dessutom är deras driftstatisik väldigt bra, serverhallen har all utrustning man kan önska, och personalen ger ett seriöst och kompetent intryck. Det känns som ett tryggt ställe att ha servern på, helt enkelt.

 

Nu tror och hoppas jag att vi en gång för alla slipper nätverksproblemen.

 

Gällande den lägre bandbredden så tror jag att uppladdningar av filer och bilder kan gå en aning saktare än tidigare, om många laddar upp samtidigt. Men ju fler som betalar för Zoomin Plus/Biz desto mer bandbredd får vi råd med, så enkelt är det.

Och om ni som redan har Zoomin Plus/Biz går in under "min profil" och väljer att visa reklam på era hemsidor så märks det givetvis i kassan också.

Bara lite tips, för er som känner att ni vill bidra lite extra!

 

Fredagen den 8 september 2006 kl. 13:42

Zoomin | Permalänk

 

Flyttlasset går på fredag!

Nu lämnar vi Bahnhof och deras driftproblem, tycker jag.

Jag har hittat en ny internetleverantör här i Katrineholm, och såvida de inte får för sig att bli onödigt byråkratiska med formuleringarna av det avtal vi kom fram till muntligt idag så flyttar Zoomin under fredagen.

Jag har redan fått oroliga mail från medlemmar som undrar om Zoomin kommer att krascha på fredag, och så är det naturligtvis inte. Den här flytten är Bra, även om den innebär att ni inte kommer kunna nå Zoomin under större delen av fredagen. Jag räknar med att ni kan använda Zoomin som vanligt på söndag igen.

 

Onsdagen den 6 september 2006 kl. 21:51

Zoomin | Permalänk

 

Byta adress på hemsidan

Det är numera möjligt att byta adress på sin hemsida. Man är heller inte längre bunden till domänen zoomin.se, utan det finns ett flertal andra domäner att välja på. Men de bästa domänerna kan jag inte göra tillgängliga ännu, tyvärr... de kräver nämligen att man har Internet Explorer 7 (eller Firefox 1.5) som webbläsare, och de flesta besökare (över 90%) har fortfarande Internet Explorer 6.

 

Domäner som går att använda idag:

 • 5min.se
 • ezbiz.se
 • filosoferar.se
 • mittspejs.se
 • panatet.se
 • zmn.se
 • zoomin.se

Domäner som kommer gå att använda under hösten (när Internet Explorer 7 är släppt som obligatorisk uppdatering för alla Windows-användare):

 • bäse.se
 • pånätet.se
 • påwebben.se
 • ärsöt.se
 • ärhär.nu

Hemsidans adress byter man under "min profil". Det kostar 25:- och betalningen sker via SMS. Man kan byta adress på sin hemsida hur många gånger som helst, men det kostar givetvis 25:- varje gång. Besökare som skriver in er gamla adress vidarebefodras till den nya adressen.

 

Tisdagen den 5 september 2006 kl. 20:47

Zoomin | Permalänk

 

Fortsatta driftstörningar

Ja, som många av er har märkt har Bahnhof inte fått ordning på sina grejer ännu. Driftstatus finns på http://kund.bahnhof.se/cgi-bin/driftinfo.cgi?w=bi, sök på "Katrineholm".

 

Zoomin kommer flytta till en annan serverhall, men det är inte gjort i en  handvändning. Vi blir alltså tvungna att leva med detta så länge. Notera även att jag inte kan svara på mail när det strular, era mail når inte fram förrän nätet är igång igen och själv kan jag inte ens kolla min e-post när nätet inte funkar...

 

Tisdagen den 5 september 2006 kl. 18:53

Zoomin | Permalänk

 

Driftstörningar igen

Återigen har nätet legat nere i några timmar, och enligt denna sida hos vår internetleverantör Bahnhof har de fortfarande problem med nätet i Katrineholmstrakten.

 

Jag har börjat förhandla med en annan leverantör, som verkar betydligt mer seriös än dessa klåpare. Vi får se när flyttlasset går.

 

Måndagen den 4 september 2006 kl. 18:49

Zoomin | Permalänk

 

Uppgradering pågår!

Ja, tanken var givetvis att ni inte skulle behöva märka av detta men det blir ju inte alltid som man tänkt sig.

Jag uppgraderar för närvarande Zoomin, främst för att kunna införa alla nya domäner som ligger och väntar på att få användas. Räkna därför med att det kommer vara fortsatt skakigt under kvällen!

 

För er som undrar varför jag inte kan göra som internetbankerna och sköta detta nattetid så kan jag avslöja att det beror på att jag behöver sova då, eftersom jag har ett heltidsjobb vid sidan av Zoomin...

 

Söndagen den 3 september 2006 kl. 19:15

Zoomin | Permalänk

 

Nya domännamn på gång

Inom kort kommer det bli möjligt att ha sin hemsida under en annan domän än zoomin.se. De domäner som än så länge är spikade är:

 • ezbiz.se
 • filosoferar.se
 • mittspejs.se
 • rular.se
 • ärsöt.se
 • påwebben.se

Jag vill försäkra mig om att allt kommer fungera som avsett innan jag gör dessa domäner tillgängliga för er, men tänkte att det kanske kan vara av intresse att få veta att det är på gång.

 

Detta innebär alltså att man, om man vill, inom kort kan byta adress på sin hemsida från exempelvis www.theodor.zoomin.se till www.theodor.filosoferar.se. Det kommer kosta en mindre summa att byta adress på sin hemsida (25:- med SMS-betalning), och hela tillvägagångssättet kommer vara helt automatiserat. Givetvis kan man även ändra första delen av sin adress ("theodor" i mitt fall) till något annat när man gör sitt adressbyte.

 

Domännamn med ÅÄÖ fungerar inte med Internet Explorer 6, så dem kommer jag inte göra tillgängliga förrän efter att Internet Explorer 7 har släppts och börjat bli hyfsat spridd.

Fler domännamn kommer säkerligen tillkomma allt eftersom, lämna gärna förslag (men kolla så att de är lediga på www.nic-se.se först).

 

Det går inte att förboka adresser, utan först till kvarn kommer det vara som gäller.

 

Torsdagen den 31 augusti 2006 kl. 22:25

Zoomin | Permalänk

 

Utdragen seghet

Man ska aldrig ropa hej innan man har kommit över bäcken, som nån sa. Och ärligt talat har jag aldrig fattat varför man över huvud taget ska hälsa när man har korsat ett vattendrag, men skit samma.

Vi har fortfarande problem med nätverket som Zoomin delar med en del andra servrar, men det verkar i alla fall gå åt rätt håll nu. Det rycks i lite sladdar då och då varför det ibland blir omöjligt att nå Zoomin igen, men jag hoppas att allt är löst till helgen. Ni märker säkert själva när allt fungerar igen, och om något fortfarande inte skulle fungera emellanåt så kan ni vara alldeles säkra på att jag redan vet om det...

 

Torsdagen den 31 augusti 2006 kl. 12:46

Zoomin | Permalänk

 

Segt, det går segt

...och jag undersöker fortfarande saken. Detta problem verkar återkomma lite då och då, och det är inte helt enkelt att ta reda på vad det beror på men både jag och Zoomins internetleverantör gör naturligtvis vad vi kan.

 

Om det verkar gå trögt när ni besöker Zoomin, prova gärna lite senare istället.

 

Vissa verkar dra paralleller till när den gamla servern kraschade tidigare i år, men detta är inte något sådant fel - servern mår bra, och rullar mer eller mindre tummarna varför det lutar åt att det är nätet som är problemet. Dessutom tas det numera fullständig backup på Zoomin varje dygn, om olyckan skulle vara framme igen.

 

Uppdatering 15:00

Nu ser det bättre ut. Jag tror att problemet är lokaliserat och löst, men kommer givetvis fortsätta hålla ögonen öppna.

 

2006-09-31 09:45

I natt och fram tills i morse gick det trögt igen för vissa. Mellan ungefär 01.00 och 07.00 görs backuper samtidigt som statistiken för alla plussare (över 850 st) räknas ut, och då kan det gå trögt. Detta har vi diskuterat tidigare och jag jobbar vidare på det, men under tiden råder jag er att sova på nätterna istället ;)

 

Det verkar fortfarande som något i nätverket strular, för emellanåt är det omöjligt att komma fram till både Zoomin och våra "grannservrar"... som ni förhoppningsvis förstår så jobbar vi vidare med detta, och jag ber er lugna ner er med mailandet ett tag så jag slipper lägga tid på det. Jag vet redan...

 

Onsdagen den 30 augusti 2006 kl. 11:43

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin+Mobispine=sant

Tack vare Mobispine kan nu alla som har en hyfsat modern mobiltelefon blogga på Zoomin med mobilen till vanlig trafikkostnad, vanligen mellan 3 och 50 öre per blogginlägg (text+bild)!

Mobispine är en sällsynt cool gratistjänst som lägger till nya smarta funktioner till din mobiltelefon. Bland annat kan man skicka chatmeddelanden till varandra till ett betydligt billigare pris än SMS, blogga direkt från mobilen (med bilder, om mobilen har en kamera), och mycket mer. Nej, jag får inte betalt för att skriva det här...

Följ nedanstående anvisningar till punkt och pricka så är du snart igång och mobloggar.

 • Surfa till www.mobispine.com.
 • Klicka på "Registrera dig" och följ instruktionerna. Du kommer bland annat få välja ett användarnamn på Mobispine.
 • Logga in på ditt nya Mobispine-konto på www.mobispine.com och klicka på "Mitt Mobispine".
 • Under "Mobispine Blog", klicka på "inställningar".
 • Under "Bloggstatus", välj "Publik".
 • Klicka på "Spara".

 • Återvänd nu till Zoomin.se och logga in på din hemsida.
 • Klicka på "blogg".
 • Klicka på "inställningar".
 • Vid "Hämta inlägg från mitt Mobispine-konto: användarnamn", skriv in det användarnamn du valde på Mobispine.
 • Klicka på "spara inställningar".

Du behöver endast göra ovanstående en gång, och om allt gick bra så kan du nu blogga på Zoomin.se med din mobiltelefon.

Starta Mobispine i din mobiltelefon och gå till "Nytt meddelande". Välj "Ta bild" och/eller skriv en text. Välj därefter "Skicka till blogg". Klart! Inom 15 minuter kommer ditt blogginlägg dyka upp på din hemsida på Zoomin.se. Lycka till med din moblogg! Att kunna ta en bild med mobilkameran och direkt publicera den på sin blogg med bara några knapptryckningar är närmast beroendeframkallande.

För mer hjälp och information om Mobispine, se http://www.mobispine.com/Support/FAQ.do.

 

Fredagen den 25 augusti 2006 kl. 19:43

Zoomin | Permalänk

 

Topbox åt alla

Ni gratismedlemmar som saknar titelraden jag nyligen tog bort från hemsidorna kanske blir lite gladare nu när ni också har fått en topbox (i vänsterspalten) att leka med.

Fortfarande krävs dock Zoomin Plus för att man få tillgång till knappen "källa", så att man kan peta in egen HTML i sin topbox.

 

Tisdagen den 22 augusti 2006 kl. 20:02

Zoomin | Permalänk

 

Galleriförändringar

Som synes ligger inte albumen på varsin rad längre, utan betydligt mer kompakt och lättöverskådligt. Den beskrivande texten till varje album dyker upp om man håller muspekaren över albumet.

En annan förändring är att lösenordskyddade album även är lösenordskyddade för hemsidans ägare. Det var många som upplevde det som förvirrande att de kunde titta i sina lösenordskyddade album utan att behöva uppge ett lösenord. Som administratör kan man istället få en påminnelse om lösenordet, om man skulle lida av guldfiskminne.

Slutligen ombes man numera skriva in korrekt lösenord om man klickar på en bild som lagras i ett lösenordskyddat album (vilket kan vara fallet om en bild i ett lösenordskyddat album används som avatar, på hemsidan eller i topboxen).

 

Som vanligt, säg till om något är oklart eller upphört fungera.

 

Lördagen den 19 augusti 2006 kl. 11:06

Zoomin | Permalänk

 

Designförändringar

Som den uppmärksamme redan uppmärksammat ser hemsidorna lite annorlunda, och förhoppningsvis snyggare, ut. Den stora klunsen till titelrad ovanför menyn har fått stryka på foten, till fördel för en smal remsa högst upp på sidan. Det har dessutom tillkommit ett nytt transparent tema, vilket ger ännu större möjligheter att anpassa hemsidans utseende med hjälp av smarta bakgrundsbilder och färginställningar.

 

"Remsan" innehåller en genväg till www.Zoomin.se, en knapp för att besöka en slumpmässig hemsida på Zoomin, samt lite reklam på gratissidor och de hemsidor med Zoomin Plus/Biz där ägaren valt att bidra lite extra genom att fortfarande visa reklam.

 

Tisdagen den 15 augusti 2006 kl. 10:43

Zoomin | Permalänk

 

Viktigt: Respektera upphovsrätten!

Många av er lägger ned enormt mycket tid och arbete på era hemsidor. Ibland innefattar detta arbete tyvärr att man kopierar texter och bilder från andra hemsidor, kanske i tron att det inte gör något eller att ingen kommer märka något.

 

Men tänk efter innan ni lägger upp till exempel andras texter, bilder, eller musik på er hemsida. Risken är stor att ni bryter mot upphovsrätten, och om den ursprungliga upphovsmannen råkar hitta till er hemsida - t.ex. genom tips eller via en sökmotor - och upptäcker stölden så resulterar detta ofta i en väl underbyggd abuseanmälan till Zoomin och ibland även i en polisanmälan.

I det läget har jag inget annat val än att stänga ned er hemsida. Har ni gjort några inbetalningar så betalas dessa ej tillbaks, allt enligt de användarvillkor ni har godkänt.

 

Därför: Respektera upphovsrätten. Använd aldrig någon annans material på er hemsida om ni inte är 100% säkra på att ni har fått - och kan visa upp - upphovsmannens uttryckliga tillåtelse. Att man har "råkat hitta" någons material på någon annans hemsida är inte en giltig ursäkt. Ej heller har en person rätt att ge dig tillåtelse att använda material som han/hon inte är upphovsman till.

Ta alltid det säkra före det osäkra och kopiera inte hej vilt, så slipper ni få obehagliga överraskningar.

 

"Citaträtten då?" undrar kanske någon. Ja, den har man ju alltid på sin sida - förutsatt att citatet är motiverat och följer god sed (dvs är korrekt och att man uppger källa). Se http://www.kb.se/NvB/Upphov/Grund/grund10.htm.

Tar man bort upphovsmannens namn och ersätter med sitt eget så gäller naturligtvis inte citaträtten längre, utan då har man helt sonika snott materialet.

 

Tisdagen den 8 augusti 2006 kl. 11:24

Zoomin | Permalänk

 

Svajig uppkoppling

Serverhallen som Zoomins server står i verkar ha en hel del problem med internetuppkopplingen idag. Zoomin mår dock alla tiders, så det finns ingen anledning till oro.

 

Onsdagen den 2 augusti 2006 kl. 11:03

Zoomin | Permalänk

 

Nya funktioner på Zoomin

En ny version av Zoomin har just sjösatts. Nyheter:

 • Välj själv vilka topplistor som ska synas i vänsterspalten på din hemsida under "min profil".

 • "Ladda upp"-knapp i varje album när man bläddrar efter bilder i redigeringsverktyget. Nu kan ni alltså ladda upp bilder när ni bloggar och redigerar hemsidan, utan att behöva gå in i galleriet.

 • Blogga med mobilen! Ni som har en mobiltelefon med Blogger-stöd, t.ex. nya Sony Ericsson K800i, kan uppge ert användarnamn och lösenord på Blogger under "inställningar" i bloggen så kommer era blogginlägg föras över automatiskt till Zoomin när ni publicerar dem.
  För er som inte har Blogger inbyggt i mobilen så går det även att använda Mobispine för att blogga på Zoomin, mer information om detta finns under "frågor & svar", sök på "moblogga".
  Det är numera lika enkelt att blogga som att skicka MMS från mobilen, och bloggandet kan göras helt spontant från exempelvis konserter, stranden, fotbollsmatcher, resor, och så vidare. Ta fram mobilen, knäpp en bild, skriv en titel och en beskrivning, och välj "skicka till blogg". Klart! Inlägget finns på Zoomin inom 15 minuter.
  Det kostar dessutom inget mer än den vanliga trafikavgiften!

 • Möjlighet att spärra IP-nummer på era hemsidor. Bredvid alla icke-inloggades namn finns en liten vit ikon med röd ram och texten "IP". Klicka på denna ikon för att spärra personens IP-nummer. Alla som ansluter till Zoomin från det IP-numret, utom personer på era vänner-listor, kommer vägras tillträde.

 

Slutligen en förändring. Ni kommer förmodligen märka att er besökstatistik sjunker från och med nu och ungefär en vecka framåt. Detta beror på att metoden för att räkna antal besökare har ändrats till att följa rådande standard.

Tidigare kunde en och samma person besöka en hemsida 100 gånger på en dag, och alla dessa besök räknades. Detta kunde missbrukas, och gjorde att statistiken blev missvisande. En hemsida som har 100 olika besökare på en dag måste naturligtvis anses vara populärare än en hemsida som bara har en besökare per dag, oavsett hur ofta han/hon återkommer. Eller hur?

 

Numera räknas bara ett besök per dag och person, återkommande besök under samma dag räknas inte. En liten sidoeffekt av detta är dessutom att belastningen på servern blir mindre, vilket gör att era hemsidor kan laddas snabbare.

 

Fredagen den 14 juli 2006 kl. 01:09

Zoomin | Permalänk

 

Jag vet var ni bor!

Vet ni?

 

Onsdagen den 5 juli 2006 kl. 15:55

Zoomin | Permalänk

 

Medlemmarnas forum

Många Zoomin-medlemmar verkar ha gemensamma intressen. Hundar, hästar, och quilting är i dagsläget de mest framträdande intressegrupperna som jag kan räkna upp på rak arm, men det finns säkert (och kan förhoppningsvis tillkomma) fler.

 

Lite på prov har jag öppnat upp en ny avdelning i forumet - Medlemmarnas forum. Där finns än så länge separata forum för just hästar, hundar, och quilting. De är inte tänkta att ersätta de stora forum som ni säkert redan är medlemmar i, utan mer som ett sätt att träffas och umgås med likasinnade på Zoomin.

 

Nya forum skapas på begäran, förutsatt att ett intresse bland andra medlemmar kan tänkas finnas. Det är nämligen bara ni Zoomin-medlemmar som kan skriva i dessa forum.

Ni får själva vara moderatorer och sköta om dessa forum. Utnämningen av moderatorer kommer jag sköta rent praktiskt, men förslag och frivilliga anmälningar mottages tacksamt.

Som vanligt är alla former av reklam otillåtet i dessa forum, oavsett medlemsnivå.

 

Kommentarer? Förslag på fler forum? De måste inte nödvändigtvis handla om hobbys och fritidsintressen, såklart.

 

Torsdagen den 29 juni 2006 kl. 12:17

Zoomin | Permalänk

 

Vad bra ni är!

Tack för alla uppmuntrande ord, er förståelse och ert tålamod! Det värmer ett litet nördhjärta.

De mest akuta problemen verkar vara lösta nu, ni laddar upp bilder för fullt (och ni kanske noterat att bildkvalitén är bättre än tidigare - en positiv bieffekt av detta snabba byte till större, snabbare och säkrare server).

Jag kommer fortsätta återuppliva hemsidor i den takt som mailen trillar in, och efter midsommarfirandet kommer ni som har betalat för Zoomin Plus/Biz eller utökat bildutrymme efter 2006-03-31 få detta infört på era konton igen med en liten bonus som plåster på såren.

 

/Theodor

 

Torsdagen den 22 juni 2006 kl. 22:53

Zoomin | Permalänk

 

Viktigt: Uppdatering fredagen 31/3

På fredag är det dags att sjösätta en ny uppdatering på Zoomin. Denna gång är de flesta av förändringarna rent tekniska, för att förbereda för kommande funktioner.

Dock kommer det införas något som jag misstänker att många inte riktigt gillar, och därför tänker jag nu förvarna och förklara litegrann i förväg.

 

Från och med den 31/3 kommer alla medlemmar på Zoomin behöva uppge sitt personnummer i sin profil. Detta är något som jag själv inte känner mig helt tillfreds med, men antalet falska registreringar och ofta tillhörande bedrägeriförsök stiger stadigt varför jag inte längre anser mig ha något val. Många gratistjänster på nätet har infört detta krav, och jag förstår varför - det kostar oerhört mycket tid och energi att städa upp efter bedragare, som dessutom har en tendens att återkomma under nytt namn efter en kort tid.

Jag ägnar mig mycket hellre åt de 99% av Zoomin-medlemmarna som har ärliga avsikter.

 

Jag tror och hoppas att denna åtgärd ska minska problemen drastiskt, eftersom ett personnummer går att verifiera (personnummer är offentlig handling, vem som helst kan exempelvis ringa till skattemyndigheten anonymt och be om mitt personnummer). I allvarliga fall kan jag spärra ett personnummer på Zoomin, istället för att spärra en massa IP-nummer vilket alltid drabbar oskyldiga och oftast ändå inte gör någon större nytta.

 

Era personnummer kommer alltså endast användas för att kontrollera att de användaruppgifter som uppges är sanningsenliga, inget annat! Ni kommer fortfarande kunna vara helt anonyma gentemot övriga Zoomin-användare, och era personuppgifter kommer givetvis inte spridas vidare på något sätt.

 

Onsdagen den 29 mars 2006 kl. 14:04

Zoomin | Permalänk

 

Forum

Zoomin's forum har just slagit upp portarna på http://www.zoomin.se/forum.html.

Avsikten med forumet är dels att ge er en plattform att mötas på, dels att forumet ska användas till hjälp, frågor, tips och support angående Zoomin. Nya kategorier kommer tillkomma efter hand som de efterfrågas (av tillräckligt många). Det är bara inloggade Zoomin-medlemmar som kan skriva i forumet.

 

Tisdagen den 21 mars 2006 kl. 09:43

Zoomin | Permalänk

 

Uppstramad Zoomin

En sällsynt skarpögd Zoomin-medlem uppmärksammade mig igår på att de automatiska radbytena som tidigare gjordes i blogginläggen på Zoomin inte var särskilt lyckade.

Om man är intresserad av layout, ett område som jag själv inte kan ett smack om, så drabbas man av förmodligen av nervsammanbrott när man inser att blogginläggen tidigare kunde se olika ut för olika besökare, beroende på hur stort webbläsarfönster varje besökare råkade ha.

Numera har Zoomin en fast bredd, anpassad för att se bra ut på skärmar med upplösning 1024x768 eller högre. Det innebär att man slipper överraskas av att layouten plötsligt ser ut som en påse skridskor när man publicerar sitt inlägg, och dessutom kan ni numera skapa egna bakgrunder som är exakt anpassade till er hemsida.

 

Fredagen den 17 mars 2006 kl. 10:44

Zoomin | Permalänk

 

Bilder: en liten förändring

Tidigare har alla bilder som laddats upp skalats ned (dvs, förminskats) för att få en storlek som passar bra för webben. Formatet som alla bilder har fått har varit 640x480 pixlar.

Från och med idag så kommer endast bilder som är större än 50000 bytes förminskas, övriga kommer behålla sitt originalformat. Det innebär att ni kan skapa och ladda upp egna bakgrunder som är tillräckligt stora för att inte behöva repeteras, så länge ni ser till att spara bilderna så att de inte blir större än 50000 bytes. En bakgrundsbild ska gärna vara lite matt och suddig för att texten ska synas ordentligt, så dra ned på kontrasten och komprimera bilden såpass mycket att det börjar se lite smårisigt ut - när den används som bakgrund så blir resultatet förmodligen ändå ganska bra.

 

Fredagen den 3 mars 2006 kl. 23:27

Zoomin | Permalänk

 

Webbdisk åt folket

Har nyss sjösatt en liten uppdatering. En del små fixar och förbättringar, men framförallt har alla nu tillgång till en webbdisk. Medlemmar med Zoomin Plus har 500MB utrymme, och gratismedlemmar har än så länge bara 10MB utrymme att ladda upp till exempel filmklipp och musik till. Detta kommer utökas när jag får råd att köpa en större hårddisk till servern.

För ett exempel på vad man kan använda sin webbdisk till föreslår jag ett besök hos Jasmine - hon har laddat upp en egen låt!

 

Onsdagen den 1 mars 2006 kl. 18:15

Zoomin | Permalänk

 

Stor uppgradering ikväll

Nu när Zoomin ändå är lite svajigt pga yttre omständigheter så tänkte jag passa på att sjösätta en större uppdatering också, ni kan kallt räkna med att Zoomin kommer bete sig lite sjukt under tiden men förhoppningsvis kommer ni tycka att det var värt besväret.

Återkommer när uppgraderingen är klar.

(Mycket senare...)

Sådär, det mesta verkar funka men skicka ett mail till klantarsle@zoomin.se om ni upptäcker att något har havererat.

 

 

Onsdagen den 25 januari 2006 kl. 17:58

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin.se har flyttat!

Zoomin.se har under natten flyttat, både fysiskt (servern står i en ny lokal) och virtuellt (servern har bytt IP-nummer). Flytten är inte helt klar ännu, varför Zoomin förmodligen kommer vara onåbar under korta perioder nu i veckan.

 

Onsdagen den 25 januari 2006 kl. 10:45

Zoomin | Permalänk

 

Att-göra-lista

Det trillar in önskemål på nya funktioner lite då och då. I syfte att hjälpa mig själv komma ihåg vad jag har lovat att fixa, samt att hålla er lite uppdaterade om vad som är på gång så tänkte jag offentliggöra "att göra"-listan. Notera att listan är helt osorterad.

 • Webbdisk i statistiken - klart
 • Finkornigare statistik (ned till enskilda dagar) - klart
 • "Favoriter"-funktion, för att hålla koll på intressanta hemsidor på Zoomin och få ett meddelande när en favoritsida uppdateras
 • Sammanställning över nya kommentarer och gästboksinlägg, för lätt att missa besökares kommentarer i dagsläget -klart
 • Atom/RSS/XML-stöd för feedreaders i bloggen - klart
 • Påminnelsefunktion för Zoomin Plus - klart
 • Kalendervy i bloggen
 • "Besvara"-funktion i gästboken - klart
 • Blogga från mobilen med MMS - klart

+ några felanmälningar. Mer?

 

Onsdagen den 18 januari 2006 kl. 19:13

Zoomin | Permalänk

 

Automatisk radering

Från och med idag kommer hemsidor som är inaktiva raderas automatiskt. Huruvida en hemsida betraktas som inaktiv beror på flera saker som vägs samman, bland annat popularitet och uppdateringsfrekvens.

Raderingen kommer ej föregås av en varning via mail, eftersom detta enbart brukar leda till "konstgjord andning" av de hemsidor som hotas av radering.

Ni som bloggar och lägger till lite nya bilder då och då behöver inte oroa er, man behöver definitivt inte uppdatera sin hemsida varje dag för att få ligga kvar på Zoomin. De hemsidor som ligger i riskzonen är exempelvis sådana där man registrerat hemsidan, postat ett blogginlägg eller lagt upp några bilder samma dag, och sedan lämnat hemsidan åt sitt öde en längre tid.

 

Torsdagen den 22 december 2005 kl. 16:11

Zoomin | Permalänk

 

Driftproblem på Zoomin

Som många av er förmodligen märkte så var det omöjligt att nå Zoomin igår. Anledningen till detta var strömavbrott i serverhallen, men nu ska allt fungera igen.

 

Onsdagen den 21 december 2005 kl. 07:37

Zoomin | Permalänk

 

Viktigt! Läs detta!

Det finns tyvärr idioter överallt, och på Internet tror de sig ha fritt spelrum.

 

På en del av Zoomin's hemsidor har någon under gårdagen skrivit saker som milt uttryckt är stötande. Vad personen i fråga förmodligen inte visste är att hans IP-adress loggades, så att den kan bifogas en polisanmälan. Det räcker nämligen med en IP-adress och en tidstämpel för att man ska kunna spåra en person på Internet - och här på Zoomin loggas allt som varje besökare gör och sparas i en databas.

Tänk på att när ni lägger upp bilder i ett album som alla kan titta i och kommentera så kommer de inte bara beskådas och kommenteras av era vänner, utan även av allehanda pervon (som även kan kopiera bilderna och använda dem i andra sammanhang på förvånansvärt fantasifulla sätt). Använd säkerhetsfunktionerna och sätt lösenord på album som innehåller bilder som ni inte skulle vilja visa för Pelle Pervers.

 

Skulle ni råka ut för någon form av trakasserier, rapportera det omgående så kommer jag hjälpa dig att ta fram all information som behövs för att identifiera personen i fråga.

 

Lördagen den 5 november 2005 kl. 20:33

Zoomin | Permalänk

 

Snabbare Zoomin

Databasoptimering är precis lika roligt som det låter, men resultatet av kvällens övningar borde i alla fall vara att segheten på Zoomin är botad lindrad.

Gonatt.

 

Onsdagen den 19 oktober 2005 kl. 23:07

Zoomin | Permalänk

 

500MB Webbdisk

I Zoomin Plus ingår numera en 100MB 500MB stor webbdisk. Där kan man ladda upp i stort sett vad som helst som man vill kunna använda på sin hemsida - till exempel filmer, musik, dokument, och så vidare - så länge man tänker på att inte ladda upp upphovsrättskyddat material.

Det hela är ganska enkelt, man laddar upp sina filmer/bildspel/osv till webbdisken på samma sätt som man laddar upp bilder till album.

Sedan är det bara att skapa en länk till filen genom att klicka på länkverktyget och välja "bläddra på server". Precis som jag gjort här!

Mapparna på webbdisken kan skyddas på samma sätt som fotoalbum, dvs med lösenord eller behörighetsnivåer.

 

Tisdagen den 18 oktober 2005 kl. 20:20

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.