Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Ett sista ryck innan året är slut

Topboxen och sidhuvudet byter härmed namn till toppbox (överst på hemsidan) och sidobox (på hemsidans vänstersida). De gamla namnen var förvirrande i största allmänhet och lämnas kvar i år 2008. Samtidigt flyttas de ut från sidan "min profil" till ett eget menyalternativ i administrationsmenyn.

Sidan "min profil" är dock fortfarande en salig röra och ett av 2009 års projekt är att göra om den helt och hållet, troligen genom att även övriga "flikar" flyttas ut i administrationsmenyn och görs mer lättöverskådliga.

 

Gott nytt år!

 

Tisdagen den 30 december 2008 kl. 15:27

Zoomin | Permalänk

 

Nya kommentarsystemet färdigt för lansering

Det har gått över ett år sedan jag meddelade att ett nytt kommentarsystem var under utveckling. Vad är det för fel på det gamla, kan man undra? Och egentligen är det väl inget större fel på det, bortsett från att de där pratbubblorna ärligt talat är ganska fula.

Den främsta bristen med gamla kommentarsystemet är att det tillverkades 2004 och är dimensionerat för sisådär 50 hemsidor. År 2004 hade varken jag eller någon annan en tanke på att Zoomin skulle bli något mer än en tjänst som jag och några av mina vänner och bekanta använde oss av, tjänsten hade inte ens ett eget domännamn på den tiden.

När vi passerade 5000 hemsidor så började kommentarsystemet gå på knäna, och den kortsiktiga lösningen blev då att köpa bättre servrar. Samtidigt insåg jag att det var dags att skriva ett nytt kommentarsystem som är dimensionerat för höga volymer, erbjuder mer avancerad funktionalitet, och är utbyggbart.

Resultatet ser ni bland annat på denna hemsida. Sedan några dagar får även alla nya hemsidor det nya kommentarsystemet.

 

De största nyheterna i det nya kommentarsystemet är:

  • Moderering: förhandsgranska kommentarer från inloggade och/eller anonyma besökare innan de publiceras. Modereringen hittar man i administrationsmenyn. Grundinställningen är att alla kommentarer publiceras direkt, precis som idag.
  • Trådning: Svar på kommentarer visas i direkt anslutning till kommentaren, istället för att hamna överst eller underst i listan med kommentarer. Gästboken kan dessutom ställas in att fungera som ett diskussionsforum där alla kan skriva inlägg och besvara varandra, med det senaste besvarade inlägget överst.
  • Redigering: Inloggade besökare kan alltid redigera sina egna kommentarer, men det syns i så fall hur många gånger kommentaren har redigerats, när den senast redigerades, samt av vem. Som innehavare av en hemsida kan man alltid redigera eller radera kommentarer från besökare.
  • Inga nedladdningar krävs: Det gamla kommentarsystemet krävde att användarna laddade ned (och fick igång) hela redigeringsverktyget i sin webbläsare för att de skulle kunna skriva kommentarer. Vi vet av erfarenhet att detta inte alltid fungerar smärtfritt, och att kräva att besökarna ska ladda ned en hel ordbehandlare för att kunna skriva en kort hälsning är inte riktigt rimligt. Därför använder det nya kommentarsystemet ett standardformulär, där besökarna skriver in vanlig text. Inloggade besökare kan bifoga bilder ur sitt galleri med en separat knapp för detta, så ni kan fortfarande skicka bilder till varandra på ett snyggt och smidigt sätt.

Tekniskt är det en enorm skillnad mellan det nya kommentarsystemet och det gamla, och det finns alla möjligheter till utbyggnad och tillägg av funktioner samt förbättringar av kommentarernas utseende.

 

Det gamla kommentarsystemet har därmed gjort sitt och kommer pensioneras inom några veckor. Vill man uppgradera till det nya kommentarsystemet redan idag och därmed få tillgång till alla nya funktioner så är det bara att klicka här.

Alla gamla kommentarer följer med i uppgraderingen.

 

God Jul!

 

Söndagen den 21 december 2008 kl. 14:00

Zoomin | Permalänk

 

Inga nyheter är goda nyheter

Det är som ni säkert märkt ganska tyst här på utvecklingsbloggen, men det beror bara på att det inte finns något färdigt att rapportera om. Utvecklingen av det nya kommentarsystemet har tagit fart under hösten, och det kommer bli en rejäl förbättring både funktionellt och layoutmässigt.

I forumet "feedback" finns en hel del önskemål rörande kommentarer och gästboksinlägg, och om jag inte missat något så har samtliga önskemål tagits med i det nya kommentarsystemet - och lite till. Mer om det senare.

 

Jag kan dock passa på att dela med mig av en fundering. Jag har roat mig med att surfa runt på Zoomin med en mobil webbläsare och har upptäckt att menyerna inte fungerar alls i webbläsaren Opera Mini. Det är inte så bra med tanke på att just Opera Mini blivit något av standard i nyare mobiltelefoner, och därför kommer menysystemet behöva förändras en aning.

Ikonerna kommer inom en inte allför avlägsen framtid endast öppna undermenyerna, genom att man antingen håller muspekaren över dem eller klickar på dem.

Textlänkarna kommer fungera på samma sätt som idag, man öppnar alltså undermenyerna genom att hålla muspekaren över dem men om man klickar på en textlänk så kommer man till den delen av hemsidan som textlänken gäller, t.ex. startsidan eller bloggen. 

Anledningen till detta är att i Opera Mini finns ingen muspekare och därmed inget sätt att "sväva" över en länk. Det finns bara klick, och därför måste undermenyerna kunna öppnas med ett klick. Det mest logiska är att man klickar på ikonen bredvid textlänken för att öppna undermenyer.

 

I och med detta så blir det minst sagt opraktiskt att bara visa textlänkarna eller bara visa ikonerna i menyn. Om man endast visar ikonerna så kommer besökarna inte kunna navigera till t.ex. startsidan, bloggen eller galleriet, och om man bara visar textlänkarna så kommer besökarna inte kunna öppna undermenyerna. Jag är därför tveksam till huruvida det verkligen är klokt att ha kvar möjligheten att stänga av ikoner eller textlänkar i menyn. Valfrihet i all ära, men det får aldrig gå ut över besökarnas möjlighet att enkelt navigera runt på hemsidorna.

 

Fredagen den 5 december 2008 kl. 13:08

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.