Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Rösta fram vinnaren i Zoomins sommartävling 2008

http://admin.zoomin.se/A55252

 

Söndagen den 31 augusti 2008 kl. 19:52

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin nere för underhåll i ca 45 minuter i förmiddags

Tjänstens centrala databasserver har insisterat på att få bli ompysslad i några dagar, och i förmiddags fick den som den ville. Den verkar vara nöjd och glad nu.

 

Fredagen den 29 augusti 2008 kl. 09:55

Zoomin | Permalänk

 

Ta backup av hemsidans texter

Se "Backup" i administrationsmenyn. Bra att ha om olyckan skulle vara framme.

 

Torsdagen den 28 augusti 2008 kl. 11:36

Zoomin | Permalänk

 

Zoomins kanske bästa hemsida någonsin

flygis.zoomin.se

 

wow!

 

Måndagen den 25 augusti 2008 kl. 15:00

Zoomin | Permalänk

 

Nu börjar det hända grejer i sommartävlingen!

Bidragen ramlar in allt tätare, och det ser ut att bli hård konkurrens om kameran (som jag fortfarande lyckats hålla mina prylgalna fingrar ifrån!). Söndagen den 31 augusti är sista dagen att ladda upp bilder, sedan kommer alla medlemmar på Zoomin kunna rösta på sin favoritbild.

Eftersom det verkar bli ett hanterbart antal bidrag så kommer jag inte göra något urval av finalister, utan det kommer helt och hållet bli ni Zoomin-medlemmar som avgör vilket av bidragen som blir tävlingens vinnare.

 

Lördagen den 23 augusti 2008 kl. 12:23

Zoomin | Permalänk

 

Mer lättlästa användarvillkor

Användarvillkoren har omformulerats i vissa stycken för att vara tydligare och mer lättlästa. Innebörden är samma som tidigare, men förhoppningsvis lättare att ta till sig nu. Ta några minuter och läs igenom dem på sidan "Min profil", under rubriken "Användarvillkor" (och jämför dem gärna med andra tjänsters användarvillkor).

Samtidigt har trafikgränserna höjts en hel del, eftersom populära filmer i galleriet kan dra mycket bandbredd. Gratissidor får numera förbruka 10GB/vecka, Plus-sidor 15GB/vecka, och Biz-sidor 20GB/vecka.

 

Tillägg: 

Lite nyttig och intressant helgläsning apropå att "låna bilder":

http://www.legalahandboken.netuniversity.se/fragor/undervisning/upphovsratt/anvand_bild/bilder1.html

http://alltunderhimlen.blogsome.com/2007/08/24/och-apropa-bilder/

http://resonerar.se/2007/01/22/bilder-och-grafik-pa-natet-far-de-anvandas-hur-som-helst/

http://www.blf.se/468.php

Märk väl att Zoomins användarvillkor inte bara kräver att man har fått upphovsmannens tillstånd att kopiera ("låna") en bild (och det är inte alls säkert att personen som innehar hemsidan även är bildernas upphovsman) - man måste alltid tydligt hänvisa till detta tillstånd, t.ex. med en länk i albumet där bilden lagras. Annars betraktas bilden som stulen och man löper stor risk att bli avstängd från tjänsten.

 

Ännu ett tillägg (2008-08-25):

Några har påpekat det är svårt att hänga med i allt detta nya om hur bilder får kopieras. Det är faktiskt inte något nytt påhitt alls. Användarvillkoren är visserligen mer lättlästa idag, men nedanstående inlägg skrevs här på utvecklingsbloggen för över två år sedan:

http://admin.zoomin.se/blogg/permalink-20060808-4114.html

Sedan 2006 har det dessutom hänt en del, två år är en evighet på internet... När det gäller upphovsrätt så har det i flera fall visats att tjänsteleverantören är att anse som medskyldig om tjänsten används av medlemmarna för att bryta mot upphovsrätten.

För några kända exempel, se t.ex. hur Youtube är tvungna att aktivt agera mot att upphovsrättskyddat material laddas upp. Eller det aktuella brottsmålet mot Pirate Bay - och de lagrar inte ens något upphovsrättskyddat material på sina servrar!

 

Lördagen den 23 augusti 2008 kl. 10:02

Zoomin | Permalänk

 

Nytt filmformat på plats

Idag sjösattes det nya effektivare filmformatet h264 på Zoomin, och det får lite sidoeffekter (mest positiva sådana).

När man laddar upp en film så kommer man förmodligen slås av att filmer numera tar en jäkla plats i galleriet. Det beror på att Zoomin bara har gjort halva jobbet när bilden precis har laddats upp, resten sker automatiskt i bakgrunden (när det finns tillräckligt med lediga resurser på servern, vilket kan dröja tills den kommande natten). 

När allt jobb med att analysera, koda om och komprimera filmen är klart så kommer den ta betydligt mindre plats i galleriet än när den precis hade laddats upp, samtidigt som både bild- och ljudkvalitet är av riktigt hög klass med webbmått mätt.

Värt att notera är att om filmen som man laddar upp är suddig och har dåligt ljud så kan Zoomin inte göra något åt det, däremot kommer filmer som laddas upp med bra kvalitét inte få på långa vägar lika kraftig bild- och ljudförsämring i albumen som tidigare.

 

Torsdagen den 21 augusti 2008 kl. 19:22

Zoomin | Permalänk

 

Upphovsrätt, användarvillkor och avstängningar

Medlemmar som har tagit del av de senaste dagarnas skriverier om GIF-bilder och upphovsrätt men ändå totalvägrar att följa de användarvillkor som man har godkänt har nu börjat stängas av från tjänsten.

Jag vet att många har blivit tagna på sängen av att användarvillkorens efterlevnad har börjat följas upp betydligt hårdare, och det finns ingen deadline för när man ska ha gått igenom sitt användande av upphovsrättskyddat material på hemsidan så ni behöver verkligen inte stressa livet ur er.

De som nu har blivit avstängda har dock varit synnerligen aktiva i den senaste veckans debatt, men har visat att de i slutändan inte accepterar att de måste följa samma regler som alla andra. Man får tycka precis vad man vill om Zoomins användarvillkor, men har man ingen avsikt att följa dem så kan man heller inte ha någon hemsida här.

 

Det är i allmänhet inte OK att lagra bilder som man har "hittat på nätet" i sitt galleri, och att sprida dem vidare genom att låta albumen vara öppna för vem som helst att kopiera bilder ur är ett flagrant brott mot upphovsrätten och därmed användarvillkoren. Detta gäller inte bara GIF-bilder, utan alla sorters bilder, filmer, texter, ja allt material som man kan lagra på sin hemsida! Man har inte rätt att ge bort saker som inte är ens egna, det gäller såväl i verkliga livet som på nätet.

 

Det är i allmänhet inte OK att låna bilder av varandra. Undantaget är om den man lånar bilden av har skapat bilden själv från grunden, och har gett sig godkännande.

 

Bilder som man själv inte har skapat (och därmed inte innehar upphovsrätten till) måste alltid åtföljas av en hänvisning till upphovsrättsinnehavaren och gällande avtal för hur bilderna får användas, t.ex. genom att man länkar till upphovsrättsinnehavarens hemsida i albumets beskrivning.

Om man hittar bilder på nätet och inte kan hitta upphovsrättsinnehavaren och dennes villkor för användandet av bilderna, så får bilderna inte får laddas upp till galleriet.

 

Men: bilder som man hittar på nätet och använder på sin hemsida utan att man lagrar dem på Zoomin ses mildare på, eftersom man då åtminstone inte utsätter Zoomin för någon större risk att stämmas av ilskna upphovsrättsinnehavare.

Det går alltså att använda andras bilder på sin hemsida, men då måste man tydligt hänvisa till bildernas upphovsrättsinnehavare (se användarvillkoren samt sidan frågor & svar). Om det inte går, lägg bilderna på ett alternativ lagringsutrymme, t.ex. Photobucket.

(Kommentar till ändring av sista stycket:

Eftersom Zoomin är en kommersiell tjänst, och alla medlemssidor utgör en del av tjänsten, så innebär det att även piratkopierat material som laddas upp till Zoomin kan anses utgöra en del av tjänsten. Detta medför att Zoomin riskerar att få skadeståndskrav av upphovsrättsinnehavaren, trots att hemsidan som den laddats upp till är av privat, icke-kommersiell karaktär.

Bilder och annat material som man har "hittat på nätet" och där man inte hänvisar till upphovsrättsinnehavarens uttryckliga tillstånd att använda bilderna på sin hemsida får därför aldrig lagras på Zoomin.)

 

Torsdagen den 21 augusti 2008 kl. 09:38

Zoomin | Permalänk

 

Gästboksförändringar

I de gästböcker där HTML tillåts kan man numera klippa in bilder från sitt galleri med hjälp av "infoga bild"-knappen i redigeringsverktyget, så slipper man använda diverse klipp&klistra-knep som inte alltid funkar.

Om denna knapp inte syns, testa att ladda om sidan med knapparna Ctrl+F5.

 

En ny version av redigeringsverktyget har även installerats. Såvida man inte har en väldigt exotisk/gammal webbläsare så är det bäst att alltid ha den senaste versionen av redigeringsverktyget då den (åtminstone i teorin) ska vara bäst och stabilast, så gå in på sidan "Min profil", välj rubriken "Hemsidan" och kontrollera att inställningen "Redigeringsverktyg" är "Senaste versionen" så hänger ni automatiskt med i uppdateringarna i framtiden.

 

Trevlig kväll.

 

Måndagen den 18 augusti 2008 kl. 20:12

Zoomin | Permalänk

 

Ut med GIF, in med bättre filmkvalitet

Inställningen "högupplöst" gäller numera även filmer som laddas upp till galleriet. Detsamma gäller inställningen för vattenstämpel, med ett visst förbehåll: man kan inte välja bort "Zoomin"-stämpeln på filmen om man har en gratissida.

 

Filmer som laddas upp till ett album som är inställt att vara högupplöst kommer både se ut och låta betydligt bättre än tidigare, samtidigt som filmer som laddas upp till lågupplösta album har ungefär samma bild&ljudkvalitet som förr.

Framåt slutet på veckan hoppas jag ha fått några nya komprimeringsalgoritmer på plats som ska göra att högupplösta filmer tar betydligt mindre plats i galleriet, än så länge kan de breda ut sig ganska rejält (fast det hänger som tidigare väldigt mycket på hur mycket ljud och snabba rörelser det är i filmen). Detta kommer då justeras automatiskt utan att man behöver ladda upp filmen på nytt.

 

Söndagen den 17 augusti 2008 kl. 18:48

Zoomin | Permalänk

 

Veckans uppdateringar & förändringar

 • Stödet för GIF-bilder, vilket har varit livligt omdiskuterat under flera år, har slutligen tagits bort. PNG-bilder fungerar dock fortfarande, vilket innebär att skillnaden i praktiken endast blir att animerade bilder inte längre går att ladda upp till galleriet.
  Galleriet är främst avsett att fungera som fotoalbum, och endast som lagring av bilder som man själv har skapat från grunden och därmed innehar upphovsrätten till. Sistnämnda krav har alltid funnits i användarvillkoren, men ändå bryter 99% av de GIF-bilder som laddats upp mot detta. Beslutet är därför slutgiltigt och odiskutabelt.
   
 • Huvudmenyn har kompletterats så att även menyerna "Galleri", "Webbdisk" och "Vänner & favoriter" har undermenyer för att underlätta snabb navigering.
   
 • Topplistor för senaste & populäraste undersidorna finns att aktivera på sidan "min profil", under rubriken "hemsidan".
   
 • Statistik för undersidorna redovisas i onlinestatistiken som ingår i Zoomin Plus/Biz.
   
 • Ikonen för startsidan blinkar när en ny undersida har kommit till, än så länge saknas dock ett sätt att se vilken undersida det är som har tillkommit... det är på gång.
   
 • Besöksräknaren med ram innehåller antal besökare just nu samt antal besök idag, senaste veckan, och totalt antal besök.

 

Slutligen: Glöm inte sommartävlingen!

 

Lördagen den 16 augusti 2008 kl. 11:48

Zoomin | Permalänk

 

Zoomin öppnar gränserna (litegrann) + kartkul

Från och med idag så kan även boende i Norge, Finland och Danmark skaffa en hemsida på Zoomin. Jag tror inte att intresset för denna tjänst är överväldigande hos våra grannar eftersom den är rakt igenom svenskspråkig, men det har i alla fall kommit förfrågningar tillräckligt många gånger för att jag skulle göra slag i saken.

 

Med anledning av detta så har jag förbättrat kartfunktionen en hel del (http://www.zoomin.se/hemsidor/karta.html). Utöver att kartan visar hela Norden så laddas den betydligt snabbare numera.

 

På sidan "min profil" ser man även en karta över den stad som man uppgett under "min profil". Om man vill att kartan bättre ska visa var man bor någonstans, så kan man precisera texten i fältet "Stad" genom att till exempel skriva "Valla, Katrineholm" i rutan om man råkar vara bosatt i just samhället Valla utanför Katrineholm. Det funkar till och med att ange kompletta gatunamn och adresser, som t.ex. "Djulögatan 69, Katrineholm", om man vill.

 

Medlemmar som har Zoomin Plus kan dessutom lägga denna karta i sin topbox. Kod för detta finns på sidan "min profil", under rubriken "topbox och sidhuvud".

 

Torsdagen den 7 augusti 2008 kl. 20:53

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.