Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

När bytte du lösenord senast?

Den senaste tiden har man kunnat läsa om dataintrång på flera stora webbtjänster, bland annat Bilddagboken.se och Efterfesten.com har drabbats hårt.

Gemensamt för dessa intrång är att målet har varit att få tag i medlemmarnas lösenord, för att därefter ägna sig åt allt från helt meningslös vandalism till att länsa medlemmarnas e-post i jakt efter värdefull information.

 

I fallet Bilddagboken så var lösenorden envägskrypterade, vilket betyder att man inte kan läsa dem trots att man fått en kopia av databasen. Envägskrypterade lösenord går dock att knäcka om de är enkla och/eller korta, vilket var fallet med en övervägande majoritet av lösenorden på Bilddagboken.

 

Hur säkert är ditt eget lösenord?

  • Använder du det någon annanstans?
  • Har du någonsin lämnat ut det till någon?
  • Är det ett riktigt ord (på vilket språk som helst) eller ett namn (på en person, husdjur, produkt, gatunamn, osv)?
  • Är det kortare än 8 tecken?
  • Går det att härleda till dig på något sätt?

Om svaret på någon av frågorna ovan är "ja" eller ens "nja", så bör du omedelbart byta lösenord på Zoomin, eftersom det är så dåligt att det inte går att lagra säkert och alltså skulle läcka ut om Zoomin drabbades av samma typ av dataintrång som Bilddagboken.

För säkerhets skull bör du byta lösenord även om det inte är dåligt enligt ovanstående kriterier. Zoomins säkerhet har förbättras i och med det nya inloggningssystemet, men om en gammal kopia av databasen skulle bli stulen och du fortfarande har kvar samma lösenord som du hade då så kan ditt lösenord läcka ut den vägen.

 

Ett säkert lösenord är minst 8 tecken långt och består av en blandning av stora och små bokstäver och siffror. Det ska absolut inte vara ett ord som finns på riktigt.

 

Ett lösenord ska betraktas som en värdehandling. Det är din nyckel till din hemsida på Zoomin, och på samma sätt som man inte får kopiera sin nyckel till lägenheten hur som helst så är det inte OK att lämna ut sitt lösenord till andra hur som helst. Alla eventuella konsekvenser av ett sådant agerande är man ensam ansvarig för, och handskas man vårdslöst med sina inloggningsuppgifter så är risken stor att man får sitt konto avstängt.

 

Slutligen vill jag passa på att slå ihjäl den spridda myten om att man inte får skriva upp sitt lösenord på ett papper. Det får man visst, även om det är onödigt att ha det på en post-it-lapp på skärmen.

Det är nämligen mycket bättre att ha ett säkert lösenord på en lapp i skrivbordet än ett dåligt lösenord som man kan i huvudet, eftersom det är mycket mindre risk att någon bryter sig in hemma hos dig för att sno ditt lösenord än att det läcker ut tillsammans med tusentals andra lösenord i samband med ett större dataintrång.

 

Tisdagen den 15 januari 2008 kl. 16:37

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.