Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Ny topbox-widget

En ny widget finns att tillgå för betalande medlemmar: "Inloggade medlemmar" visar en lista över just nu inloggade medlemmar på Zoomin.se. Denna enkla lilla pryttel kommer utvecklas så att den på lite sikt kommer ge er helt nya möjligheter att ta kontakt med varandra.

Det är endast medlemmar som har community-funktioner påslaget under "min profil" som syns i denna lista.

 

Tillägg: Listan visas även på www.zoomin.se, och den kommer ha samma funktionalitet där som om man lägger in den i topboxen. Medlemmar med gratissidor kan alltså använda denna widget på www.zoomin.se.

 

Torsdagen den 31 januari 2008 kl. 19:05

Zoomin | Permalänk

 

Större betalningar tas återigen emot via Bankgiro

Betalningar där Payson tidigare var enda alternativet har nu åter fått Bankgiro som betalningsmöjlighet. Observera dock att betalningar via Bankgiro tar längre tid på sig att hanteras än betalningar som görs via Payson.

 

Lördagen den 26 januari 2008 kl. 11:40

Zoomin | Permalänk

 

Bilder/filmer på webbdisken

Bilder och filmer kan inte längre lagras på webbdisken. Galleriet är optimerat för effektiv lagring och presentation av bilder och filmer, och webbdisken är avsedd för filtyper som ej kan lagras i galleriet.

 

Torsdagen den 24 januari 2008 kl. 21:22

Zoomin | Permalänk

 

Fungerar inte redigeringsverktyget för dig?

Ett fåtal medlemmar har rapporterat att det sedan årsskiftet inte längre går att redigera hemsidan. Den 30/12 uppdaterades redigeringsverktyget till en ny version, och jag har själv provat att redigera de hemsidor som trilskas med Internet Explorer 6 (SP2), Internet Explorer 7, och Firefox på ett flertal datorer utan att drabbas av några problem.

 

Detta innebär troligen att problemet endast uppstår med webbläsare som inte är uppdaterade, eller om man har något tilläggsprogram som är inkompatibelt med redigeringsverktyget.

 

För att lösa problemet, se först till att webbläsaren är uppdaterad. Om man har Windows så kan man göra det på http://windowsupdate.microsoft.com.

Om det inte hjälper (eller webbläsaren inte kan uppdateras pga att man inte har en giltig licensnyckel), prova gärna med webbläsaren Firefox istället.

I sista hand kan man gå in på sidan "Min profil" och välja att återgå till den gamla versionen av redigeringsverktyget. Ändra inställningen "Redigeringsverktyg" under rubriken "Hemsidan" till "version 2.3.1".

 

Torsdagen den 17 januari 2008 kl. 07:23

Zoomin | Permalänk

 

När bytte du lösenord senast?

Den senaste tiden har man kunnat läsa om dataintrång på flera stora webbtjänster, bland annat Bilddagboken.se och Efterfesten.com har drabbats hårt.

Gemensamt för dessa intrång är att målet har varit att få tag i medlemmarnas lösenord, för att därefter ägna sig åt allt från helt meningslös vandalism till att länsa medlemmarnas e-post i jakt efter värdefull information.

 

I fallet Bilddagboken så var lösenorden envägskrypterade, vilket betyder att man inte kan läsa dem trots att man fått en kopia av databasen. Envägskrypterade lösenord går dock att knäcka om de är enkla och/eller korta, vilket var fallet med en övervägande majoritet av lösenorden på Bilddagboken.

 

Hur säkert är ditt eget lösenord?

  • Använder du det någon annanstans?
  • Har du någonsin lämnat ut det till någon?
  • Är det ett riktigt ord (på vilket språk som helst) eller ett namn (på en person, husdjur, produkt, gatunamn, osv)?
  • Är det kortare än 8 tecken?
  • Går det att härleda till dig på något sätt?

Om svaret på någon av frågorna ovan är "ja" eller ens "nja", så bör du omedelbart byta lösenord på Zoomin, eftersom det är så dåligt att det inte går att lagra säkert och alltså skulle läcka ut om Zoomin drabbades av samma typ av dataintrång som Bilddagboken.

För säkerhets skull bör du byta lösenord även om det inte är dåligt enligt ovanstående kriterier. Zoomins säkerhet har förbättras i och med det nya inloggningssystemet, men om en gammal kopia av databasen skulle bli stulen och du fortfarande har kvar samma lösenord som du hade då så kan ditt lösenord läcka ut den vägen.

 

Ett säkert lösenord är minst 8 tecken långt och består av en blandning av stora och små bokstäver och siffror. Det ska absolut inte vara ett ord som finns på riktigt.

 

Ett lösenord ska betraktas som en värdehandling. Det är din nyckel till din hemsida på Zoomin, och på samma sätt som man inte får kopiera sin nyckel till lägenheten hur som helst så är det inte OK att lämna ut sitt lösenord till andra hur som helst. Alla eventuella konsekvenser av ett sådant agerande är man ensam ansvarig för, och handskas man vårdslöst med sina inloggningsuppgifter så är risken stor att man får sitt konto avstängt.

 

Slutligen vill jag passa på att slå ihjäl den spridda myten om att man inte får skriva upp sitt lösenord på ett papper. Det får man visst, även om det är onödigt att ha det på en post-it-lapp på skärmen.

Det är nämligen mycket bättre att ha ett säkert lösenord på en lapp i skrivbordet än ett dåligt lösenord som man kan i huvudet, eftersom det är mycket mindre risk att någon bryter sig in hemma hos dig för att sno ditt lösenord än att det läcker ut tillsammans med tusentals andra lösenord i samband med ett större dataintrång.

 

Tisdagen den 15 januari 2008 kl. 16:37

Zoomin | Permalänk

 

Segt emellanåt

Jag vill bara upplysa om att jag är medveten om att det går segt emellanåt, det nya inloggningssystemet är inte särskilt resurssnålt än så länge. Indikationerna (som ändå inte fungerade) spårade också ur ganska rejält när inloggningssystemet förändrades, men det tror jag att jag har fått ordning på nu.

 

Jag ber om ert överseende med detta ett tag, då det krävs lite mer arbete för att få inloggningssystemet att fungera effektivt. I första hand ville jag försäkra mig om att det fungerar korrekt innan jag började ge mig på effektiviseringar.

 

Onsdagen den 9 januari 2008 kl. 20:17

Zoomin | Permalänk

 

Nytt inloggningssystem på plats

Det blev en så kallad all-nighter (utrikiska för övertid) igår kväll/natt för att slänga ut det gamla rassliga inloggningssystemet, och ersätta det med ett system som jag skräddarsydde för Zoomin. Sedan i förmiddags använder Zoomin det nya inloggningssystemet, och vad jag kan se så har i alla fall några av dem som hade inloggningsproblem igår haft en betydligt smidigare upplevelse. Jag har inte sett några spår av inloggningsproblem i servern heller.

 

Bekräfta/dementera gärna.

 

Tillägg:

I övrigt kan jag informera om att alla nya medlemmar numera får den nya layouten. Det säger kanske litegrann om hur nära den är att lanseras officiellt (då det kommer gå ut information via mail till alla medlemmar som har den gamla layouten).

När ni uppgraderar så kan det hända att textfärg och bakgrund inte längre passar ihop, och det beror på att ni använde en gammal stilmall som var "bakvänd" - den hade egentligen textfärgen som bakgrundsfärg och tvärtom. Det var en väldigt rörig och ologisk lösning och en dylik stilmall kommer därför inte skapas för den nya layouten, utan man får se vilken av de nya stilmallarna som passar bäst och anpassa sin hemsida till den (om man anser att det behövs). Fråga gärna i forumet om det är något speciellt ni behöver hjälp med.

 

Tisdagen den 8 januari 2008 kl. 12:23

Zoomin | Permalänk

 

Krånglande inloggningar

Problem med inloggningen har varit en följetong på Zoomin under hela 2007, och det verkar nu ha återkommit av någon anledning. Det kan ha att göra med att den nya layouten använder AJAX (laddar saker "på begäran", t.ex. huvudmenyn), men felsökningen visar bara att webbläsarna plötsligt slänger bort all inloggningsinformation och helt sonika vägrar ta emot någon ny tills man har startat om webbläsaren...

Många andra tjänster runtom i världen brottas med liknande problem, och det enda att göra verkar vara att överge det gamla standardsystem som vi använder idag och skräddarsy ett modernare inloggningssystem för Zoomin istället så att vi slipper vara lika beroende av vad webbläsarna har för sig.

 

Så det är vad jag kommer ägna de närmaste dagarna åt, och jag hoppas att ni inte kommer ha alltför stora problem med inloggningen under tiden.

 

Måndagen den 7 januari 2008 kl. 15:24

Zoomin | Permalänk

 

Testpiloter sökes

Vill du testköra Zoomins nya layout? Att den är snyggare än den gamla layouten från slutet av 2004 råder det inget tvivel om, däremot ser jag gärna att den testas på bred front innan den lanseras "officiellt".

Så om du vill vara först med det senaste, samtidigt som du hjälper mig att hitta eventuella skavanker i den nya layouten, så är det bara att klicka här så uppgraderas din hemsida till den nya layouten. Men tänk på att rollen som testpilot handlar om att testköra ett ofärdigt system, och konkret kunna peka på det som man inte gillar eller som man tycker fungerar dåligt och ge förslag på förbättringar. Är du inte beredd på detta så ska du inte absolut inte uppgradera.

 

Din hemsida kommer efter uppgraderingen tilldelas den nya standardstilmallen, men behåller alla övriga inställningar (färger, bakgrundsbilder, typsnitt och så vidare). En uppfräschad variant av stilmallen "transparent" samt nytillskottet "luft", som denna blogg använder, finns att tillgå efter uppgradering. Hemsidans innehåll, t.ex. undersidor och blogginlägg, förändras inte.

 

De mest uppenbara förbättringarna, utöver ett betydligt snyggare utseende:

  • Menyn har gjorts om, så att startsidans navigeringsmeny är integrerad med huvudmenyn.
  • Egen design av navigeringsmenyn kallas numera "sidhuvud", och hamnar på ungefär samma plats som tidigare. Det går utmärkt att ha både huvudmeny och sidhuvud.
  • Möjlighet att, om man vill, redigera hemsidans stilmall (CSS-fil). CSS är för layouten vad HTML är för hemsidans innehåll, och det är definitivt ett steg upp i svårighetsgrad. Men belöningen är att du kan utforma din hemsida helt efter dina egna önskemål, istället för att hålla dig till ett antal fördefinerade alternativ.

Rapportera eventuella problem och ge feedback i forumet.

Samtliga gratissidor på Zoomin.se kommer inom kort tvångsuppgraderas till den nya layouten, men betalande medlemmar kommer kunna hänga kvar på den gamla en period om nu någon verkligen skulle vilja det.

Uppgraderingen är trots sitt "namn" inte enbart utseendemässig utan även teknisk, för att förbereda för framtida funktionalitet. Har man väl uppgraderat, så kan man inte gå tillbaks till den gamla layouten. Ej heller kommer det gamla systemet fortsätta underhållas och utvecklas.

Lämna gärna en kommentar nedan om du har uppgraderat din hemsida, så kan nyfikna spekulanter se vad som väntar på "andra sidan".

 

Tillägg: Ni som har stilmallen "transparent" kommer numera tilldelas den istället för standardmallen när ni uppgraderar.

 

2008-01-08 16:45: Stilmallen "ram" har tillkommit, och är avsedd som ersättare till den gamla stilmallen där hemsidans innehåll låg i en ruta på sidan, och bakgrundsbilden hamnade runt rutan istället för att täcka hela sidan. Fast den är lite snyggare, såklart (framförallt om man använder en finish på sin hemsida).

 

Söndagen den 6 januari 2008 kl. 01:20

Zoomin | Permalänk

 

Ny layout på gång

Arbetet med att fräscha upp Zoomins layout är på gång, och kan följas på denna hemsida samt ett fåtal andra som är med och testar det nya formatet.

 

Den gamla layouten kommer förbli i stort sett orörd, den enda ändringen hittills är att ikonerna för Zoomin Plus/Biz inte längre är röda. När den nya layouten är klar, så kommer alla nya medlemmar få den automatiskt. Existerande medlemmar kommer själva få välja om de vill gå över till den nya layouten eller ligga kvar på den gamla.

 

Den nya layouten handlar egentligen inte så mycket om ett nytt utseende, utan mer om att ge er ännu större möjligheter att utforma era hemsidor på det sätt ni vill. Tidigare har både layout och innehåll samsats i HTML-koden som bygger upp era hemsidor, men med den modernare lösning som nu håller på att införas så styrs layouten av en stilmall (cascading style sheet, CSS). HTML-koden innehåller bara hemsidans text och bild.

Genom att ändra i hemsidans CSS-fil så kan man därmed ändra layouten helt och hållet utan att behöva röra vid HTML-koden. Ett antal stilmallar kommer såklart finnas att välja mellan (denna hemsida använder t.ex. stilmallen "Luft", som helt saknar topbox och topplistor, och theodor.zoomin.se använder Zoomins standardstilmall), men för den som vill ta fullständig kontroll över utseendet på sin hemsida så ger stilmallen helt nya - och i praktiken obegränsade - möjligheter.

 

Fredagen den 4 januari 2008 kl. 09:14

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.