Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Elaka bandbreddspolisen.

Igår kväll "roade" jag mig med att undersöka hur Zoomins bandbredd egentligen används. Alla 1800 hemsidor på Zoomin samsas nämligen om samma server och samma internetuppkoppling, och resurserna är begränsade. Bandbredden ska räcka till att ladda upp bilder och filer till hemsidorna, samtidigt som det ska bli utrymme över till de som faktiskt ska besöka hemsidorna också.

 

Det visade sig ganska snart att mitt tjat om att man bör undvika att fylla sin hemsida med stora GIF-bilder har varit befogat, men inte blivit hörsammat i någon större utsträckning. Detta innebär tyvärr att det kommer införas begränsningar för hur mycket resurser en enskild hemsida får ta i anpråk.

För minst 90% av er kommer dessa begränsningar inte märkas över huvud taget, men de som har extremt grafik- och ljudtunga hemsidor kommer bli tvingade att tänka om när det gäller utformningen av hemsidorna. Ett fåtal av hemsidorna på Zoomin står idag för majoriteten av resursutnyttjandet, och det är en ohållbar situation.

 

Några enkla tumregler:

  • Ljud, bilder och filmer på hemsidan kräver mycket resurser och segar ned inte bara din egen hemsida, utan även alla andras eftersom vi alla delar på samma resurser. Försök sätta kvalitet framför kvantitet i utformningen av hemsidan.
  • Oavsett hur mycket text man fyller sin hemsida med, så märks det knappt på resursutnyttjandet. En hel sida fylld av text tar en bråkdel så mycket resurser som en enda animerad GIF-bild. Därför räknas text över huvud taget inte in i hur mycket serverresurser en hemsida drar, så oavsett hur flitig man är som skribent så har man inget att oroa sig för.
  • Följ användavillkoren och lagen om upphovsrätt!  Hemsidor som uppenbart bryter mot svensk lag och/eller användarvillkoren, t.ex. genom att ha topplistemusik på webbdisken, löper ständigt risk att stängas av utan förvarning. 15-årsgräns råder på Zoomin, och alla  förutsätts därför kunna läsa, förstå, och följa de användarvillkor som man har samtyckt till samt ha ett hyfsat grepp om vilka lagar man måste följa när man har en hemsida.
  • Om man t.ex. har köpt en CD-skiva med bilder, så har man i allmänhet betalat för att få använda bilderna på sin hemsida. Däremot har man oftast inte rätt att uttryckligen ge sina besökare möjlighet att fritt ladda hem bilderna. Kontrollera noga vad licensavtalet säger!

 

Torsdagen den 28 september 2006 kl. 09:02

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.