Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

För förslag, supportfrågor och felanmälningar, maila info@zoomin.se.

Personlig support kan tyvärr endast erbjudas i mån av tid - svar kan alltså dröja!

Elaka bandbreddspolisen.

Igår kväll "roade" jag mig med att undersöka hur Zoomins bandbredd egentligen används. Alla 1800 hemsidor på Zoomin samsas nämligen om samma server och samma internetuppkoppling, och resurserna är begränsade. Bandbredden ska räcka till att ladda upp bilder och filer till hemsidorna, samtidigt som det ska bli utrymme över till de som faktiskt ska besöka hemsidorna också.

 

Det visade sig ganska snart att mitt tjat om att man bör undvika att fylla sin hemsida med stora GIF-bilder har varit befogat, men inte blivit hörsammat i någon större utsträckning. Detta innebär tyvärr att det kommer införas begränsningar för hur mycket resurser en enskild hemsida får ta i anpråk.

För minst 90% av er kommer dessa begränsningar inte märkas över huvud taget, men de som har extremt grafik- och ljudtunga hemsidor kommer bli tvingade att tänka om när det gäller utformningen av hemsidorna. Ett fåtal av hemsidorna på Zoomin står idag för majoriteten av resursutnyttjandet, och det är en ohållbar situation.

 

Några enkla tumregler:

 • Ljud, bilder och filmer på hemsidan kräver mycket resurser och segar ned inte bara din egen hemsida, utan även alla andras eftersom vi alla delar på samma resurser. Försök sätta kvalitet framför kvantitet i utformningen av hemsidan.
 • Oavsett hur mycket text man fyller sin hemsida med, så märks det knappt på resursutnyttjandet. En hel sida fylld av text tar en bråkdel så mycket resurser som en enda animerad GIF-bild. Därför räknas text över huvud taget inte in i hur mycket serverresurser en hemsida drar, så oavsett hur flitig man är som skribent så har man inget att oroa sig för.
 • Följ användavillkoren och lagen om upphovsrätt!  Hemsidor som uppenbart bryter mot svensk lag och/eller användarvillkoren, t.ex. genom att ha topplistemusik på webbdisken, löper ständigt risk att stängas av utan förvarning. 15-årsgräns råder på Zoomin, och alla  förutsätts därför kunna läsa, förstå, och följa de användarvillkor som man har samtyckt till samt ha ett hyfsat grepp om vilka lagar man måste följa när man har en hemsida.
 • Om man t.ex. har köpt en CD-skiva med bilder, så har man i allmänhet betalat för att få använda bilderna på sin hemsida. Däremot har man oftast inte rätt att uttryckligen ge sina besökare möjlighet att fritt ladda hem bilderna. Kontrollera noga vad licensavtalet säger!

 

Torsdagen den 28 september 2006 kl. 09:02

Zoomin | Permalänk

 

Har hemsidan blivit bredare efter helgen?

Inatt fick jag ett gästboksinlägg som var så kryddigt formulerat att språkfiltret spärrade skribentens hemsida två gånger. Sådant engagemang blir man nästan lite rörd av, särskilt som orsaken till skribentens frustration var att ett fel har blivit rättat.

 

Om din hemsida plötsligt blivit bredare under helgen, så beror det på att du (säkerligen omedvetet) utnyttjat en numera rättad bugg på Zoomin. Se följande länk:

http://www.zoomin.se/hjalp.html#27.

 

Zoomin tvingar alltså inte längre in radbrott på era hemsidor, utan ritar upp sidorna precis som ni designat dem i redigeringsverktyget utan minsta ändring även om sidan svämmat över alla breddar. Man kan göra en startsida som är 1 km bred om man vill, och då och då råkar man faktiskt på hemsidor som medvetet är utformade på just detta lite seriestripliknande sätt. Det ska givetvis vara möjligt att åstakomma denna effekt på Zoomin också.

 

Vad som verkar orsaka viss förvirring är att redigeringsverktyget inte kan växa, varken på bredden eller höjden, men det kan era hemsidor. Det innebär att har man skrivit in 2000 mellanslag i rad på startsidan, så är det precis vad man får även om det inte alltid framgår riktigt så tydligt som man skulle kunna önska i redigeringsverktyget.

Så kom ihåg: mellanslag orsakar horisontella mellanrum - inget annat!

 

Att använda returtangenten för att infoga radbrott där man vill ha dem är alltså en direkt nödvändighet om man vill slippa scrolla sidledes och/eller drabbas av nattliga nervsammanbrott.

 

Måndagen den 25 september 2006 kl. 10:15

Zoomin | Permalänk

 

Gott om plats

När vi bytte till den nya servern i juni så ökades det tillgängliga hårddiskutrymmet från 80Gb till 750Gb. Vi har alltså ganska gott om plats numera.

 

Därför har jag ökat grundnivån från 100 bilder till 250 bilder för ett gratiskonto. Funderar även på att öka storleken på webbdisken från de futtiga 10MB man får som gratismedlem idag, men det ska jag nog klura på ett litet tag till.

 

Förresten ser jag i min kristallkula att några sitter och klickar febrilt på statistiken i hopp om att kunna tjata fram ett resultat. Som jag tidigare nämnt så har statistiken omarbetats, och den är inte riktigt ikapp ännu. Jag räknar med att den kommer vara igång imorgon igen, och kommer då gå avsevärt snabbare än tidigare att räkna fram.

 

Fredagen den 22 september 2006 kl. 21:56

Zoomin | Permalänk

 

Nya domännamn (med svenska tecken)

Eftersom jag blir pappa vilken dag som helst så tänkte jag att det är lika bra att jag gör en sista uppdatering av Zoomin innan tillvaron vänds upp&ned. Jag har sett en och annan stresstålig datakonsult bli ett hålögt vrak när familjen utökats, så jag är inställd på att få göra vissa omprioriteringar i livet.

 

Till att börja med kan jag nämna att servern stått och organiserat om statistiken för alla hemsidor hela dagen. Det har varit svårt att komma åt Zoomin nattetid när besökstatistiken har beräknats, så imorse satte jag igång en rejäl omarbetning av den samlade statistiken (3,9 miljoner unika logghändelser har det blivit sedan september förra året).

Det kan ha lett till att Zoomin gått segt och betett sig allmänt skumt emellanåt idag, men detta är hursomhelst en bra grej som gynnar oss alla när det är klart (servern tuggar fortfarande på...).

 

Hemsideadresser med svenska tecken finns nu tillgängliga, men observera att de inte fungerar med Internet Explorer 6 (som de flesta av Zoomins besökare har idag). Internet Explorer 7 får däremot stöd för svenska tecken i hemsideadresser, och framåt jul borde de flesta Windows-användare ha uppgraderat till denna webbläsare eftersom den kommer skickas ut som en kritisk uppdatering via Windows Update. Firefox har haft stöd för svenska tecken ganska länge.

För den otålige så går det alltså bra att byta hemsideadress till en med svenska tecken redan idag, men den som är rädd att förlora besökare som har gamla webbläsare gör klokt i att vänta ett tag.

 

För att ta ett konkret exempel så kan Åsa alltså ändra sin hemsideadress från http://asa.zoomin.se till http://åsa.pånätet.se (eller någon annan av domänerna, se listan nedan) under "min profil".

 

Du kan enkelt kontrollera om din webbläsare klarar av svenska tecken i hemsideadresser genom att besöka http://www.pånätet.se/. Du borde hamna på Zoomin.se:s förstasida. Om det står att sidan ej kan hittas, så är det bara att uppgradera till en nyare webbläsare.

 

De hemsideadresser som går att använda på Zoomin är idag:

*.5min.se, *.bäse.se, *.ezbiz.se, *.filosoferar.se, *.mittspejs.se, *.panatet.se, *.pånätet.se, *.påwebben.se, *.rular.se, *.zmn.se, *.zoomin.se, *.ärhär.nu, *.ärsöt.se.

 

Torsdagen den 21 september 2006 kl. 20:48

Zoomin | Permalänk

 

Flyttat!

Nu har Zoomin flyttat till den nya serverhallen!

 

För min egen del betyder det att jag betalar mer för serverplatsen än tidigare och har fått en aning mindre bandbredd att röra mig med, men å andra sidan har driftsäkerheten ökat dramatiskt.

Går strömmen i Katrineholm så rullar servern på ändå, och skulle nätet börja krångla så är gänget på Forss Webservice (där Zoomin numera "bor") på plats och kan börja felsöka direkt. Dessutom är deras driftstatisik väldigt bra, serverhallen har all utrustning man kan önska, och personalen ger ett seriöst och kompetent intryck. Det känns som ett tryggt ställe att ha servern på, helt enkelt.

 

Nu tror och hoppas jag att vi en gång för alla slipper nätverksproblemen.

 

Gällande den lägre bandbredden så tror jag att uppladdningar av filer och bilder kan gå en aning saktare än tidigare, om många laddar upp samtidigt. Men ju fler som betalar för Zoomin Plus/Biz desto mer bandbredd får vi råd med, så enkelt är det.

Och om ni som redan har Zoomin Plus/Biz går in under "min profil" och väljer att visa reklam på era hemsidor så märks det givetvis i kassan också.

Bara lite tips, för er som känner att ni vill bidra lite extra!

 

Fredagen den 8 september 2006 kl. 13:42

Zoomin | Permalänk

 

Flyttlasset går på fredag!

Nu lämnar vi Bahnhof och deras driftproblem, tycker jag.

Jag har hittat en ny internetleverantör här i Katrineholm, och såvida de inte får för sig att bli onödigt byråkratiska med formuleringarna av det avtal vi kom fram till muntligt idag så flyttar Zoomin under fredagen.

Jag har redan fått oroliga mail från medlemmar som undrar om Zoomin kommer att krascha på fredag, och så är det naturligtvis inte. Den här flytten är Bra, även om den innebär att ni inte kommer kunna nå Zoomin under större delen av fredagen. Jag räknar med att ni kan använda Zoomin som vanligt på söndag igen.

 

Onsdagen den 6 september 2006 kl. 21:51

Zoomin | Permalänk

 

Byta adress på hemsidan

Det är numera möjligt att byta adress på sin hemsida. Man är heller inte längre bunden till domänen zoomin.se, utan det finns ett flertal andra domäner att välja på. Men de bästa domänerna kan jag inte göra tillgängliga ännu, tyvärr... de kräver nämligen att man har Internet Explorer 7 (eller Firefox 1.5) som webbläsare, och de flesta besökare (över 90%) har fortfarande Internet Explorer 6.

 

Domäner som går att använda idag:

 • 5min.se
 • ezbiz.se
 • filosoferar.se
 • mittspejs.se
 • panatet.se
 • zmn.se
 • zoomin.se

Domäner som kommer gå att använda under hösten (när Internet Explorer 7 är släppt som obligatorisk uppdatering för alla Windows-användare):

 • bäse.se
 • pånätet.se
 • påwebben.se
 • ärsöt.se
 • ärhär.nu

Hemsidans adress byter man under "min profil". Det kostar 25:- och betalningen sker via SMS. Man kan byta adress på sin hemsida hur många gånger som helst, men det kostar givetvis 25:- varje gång. Besökare som skriver in er gamla adress vidarebefodras till den nya adressen.

 

Tisdagen den 5 september 2006 kl. 20:47

Zoomin | Permalänk

 

Fortsatta driftstörningar

Ja, som många av er har märkt har Bahnhof inte fått ordning på sina grejer ännu. Driftstatus finns på http://kund.bahnhof.se/cgi-bin/driftinfo.cgi?w=bi, sök på "Katrineholm".

 

Zoomin kommer flytta till en annan serverhall, men det är inte gjort i en  handvändning. Vi blir alltså tvungna att leva med detta så länge. Notera även att jag inte kan svara på mail när det strular, era mail når inte fram förrän nätet är igång igen och själv kan jag inte ens kolla min e-post när nätet inte funkar...

 

Tisdagen den 5 september 2006 kl. 18:53

Zoomin | Permalänk

 

Driftstörningar igen

Återigen har nätet legat nere i några timmar, och enligt denna sida hos vår internetleverantör Bahnhof har de fortfarande problem med nätet i Katrineholmstrakten.

 

Jag har börjat förhandla med en annan leverantör, som verkar betydligt mer seriös än dessa klåpare. Vi får se när flyttlasset går.

 

Måndagen den 4 september 2006 kl. 18:49

Zoomin | Permalänk

 

Uppgradering pågår!

Ja, tanken var givetvis att ni inte skulle behöva märka av detta men det blir ju inte alltid som man tänkt sig.

Jag uppgraderar för närvarande Zoomin, främst för att kunna införa alla nya domäner som ligger och väntar på att få användas. Räkna därför med att det kommer vara fortsatt skakigt under kvällen!

 

För er som undrar varför jag inte kan göra som internetbankerna och sköta detta nattetid så kan jag avslöja att det beror på att jag behöver sova då, eftersom jag har ett heltidsjobb vid sidan av Zoomin...

 

Söndagen den 3 september 2006 kl. 19:15

Zoomin | Permalänk

 

 
nil

Här bloggar vi som driver och utvecklar Zoomin om nyheter, förändringar, och övrigt relaterat till tjänsten Zoomin.se.

 

Taggar

Zoomin domännamn höststädning Zoomin Pro rekrytering tävling Medlemsforum Nabble Nya Zoomin annons internationella kvinnodagen Tjejjouren.se Bloggar.se bloggkategorier kategorisera taggar annonsplats blogginlägg Zpotlight Minnesljus.se Regnbågsbron.org

Kategorier

Allmänt

Moblogg

Test

Zoomin

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

 2005

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.